Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

perin 1.2 i .mkv

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 18 December 2009 - 13:26

Wraz z wprowadzeniem nowej wersji Periana posiadacze dużej liczby filmów zapisanych w kontenerze Matroski (.mkv) mogę zacierać ręce, gdyż po zainstalowaniu tytułowego rozszerzenia w najnowsze wersji domyślnie możliwe staje się przeglądanie ich zawartości w systemowym Quick Look wraz z dźwiekim Dolby Digital i DTS. Od razu zaznaczam, że dźwięk nie włączy nam się zaraz po instalacji. Aby wielokanałowa ścieżka dźwiękowa była poprawnie odtwarzana w QL (a także w QTX) zróbcie tak jak jakiś mądry człowiek napisał poniżej:

Enable AC3/DTS passthrough.

This is easy when done correctly. For AC3 passthrough, open /Applications/Utilities/Terminal.app and type:

defaults write com.cod3r.a52codec attemptPassthrough 1

To turn off AC3 passthrough, you type this instead:

defaults delete com.cod3r.a52codec attemptPassthrough

DTS passthrough is done through:

defaults write org.perian.Perian attemptDTSPassthrough 1

To turn off DTS passthrough, you type this instead:

defaults delete org.perian.Perian attemptDTSPassthrough

Całość poradnika dostępna tutaj.

No i powiecie, że sprawa nie jest wcale skomplikowana, jest jednak mały myk. Spróbujcie podglądnąć jakiś film z DTS podczas słuchania muzyki z iTunes. Przynajmniej u mnie zaczyna wtedy wszystko szumieć. Nie wiem jak to obejść ale pozostaje uważać aby podczas podglądania jakiegoś filmu nie słuchać muzyki.

Czekam na wasze spostrzeżenia.

Podsumowując, w nowym Perianie widać zmiany na lepsze jednak działa on tak niesamowicie ślamazarnie, że wstyd pokazywać kolegom nowy BluRayRRip .mkv (1080p, DTS), gdyż podczas przeglądania zamula i skacze tak bardzo jak bym go odpalił na dosyć starej generacji imaka, a jak widać poniżej słaba ona nie jest.

P.S. Jak zacząłem pisać ten temat nie miałem zamiaru go umieszczać i przerwałem pisanie, ale okazało się, że jakimś cudem część została zamieszczona:). Zmotywowało mnie to do jego dokończenia (no i 2 ciekawych się od razu znalazło:)).

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24377 posts

Posted 18 December 2009 - 14:46

To znaczy jak?

#3 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 18 December 2009 - 14:54

właśnie jak?