Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z dyskiem zewnętrznym WD My Book Studio

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 10:16

Witam, od paru*dni jestem posiadaczem dysku zewnętrznego, zainstalowałem na swoim MBP oprogramowanie do niego (WD SmartWare). Jednak póki co udało mi się*go poprawnie podłączyć*do komputera, tak żebym widział jego obraz na biurku tylko jakieś*3 razy (a próbowałem około 20):sad: Czy pewne czynności przy jego podłączaniu należy wykonywać*w określonej kolejności (np. włączyć dysk przed podłączeniem go do komputera, czy na odwrót, restartować komputer po jego podłączeniu, czy też nie)?! Aha, jeszcze jedno. Jak go włączam, to słyszę*i czuję*pracę*dysku, ale dioda z przodu się*nie świeci :sad: Wtedy gdy był poprawnie podłączony, oczywiście świeciła. Proszę*o pomoc i pozdrawiam.

#2 hmatteo

hmatteo
  • 43 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 grudnia 2009 - 11:55

Witam. Też zakupiłem ten dysk. I jestem zadowolony. Ale z początku miałem też te problemy. Zainstalowałem więc WD SmartWare (choć używam Timemachine). Gdy miałem wpisane hasło, musiałem z menu SmartWare wybrać Mont Volumes. Po zlikwidowaniu hasła sam się montuje. Zauważyłem, że po podłączeniu przez FW800 iMac nie wchodzi w sleep. Acha, ustawiłem zasypianie dysku na 10 min. Wówczas dioda nie świeci.

#3 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 14:32

Nadal nie wiem w czym tkwi problem. Dysk nie jest zabezpieczony hasłem, mam zainstalowany WD SmartWare, próbowałem podpiąć*pod FW800, FW400 i USB. We wszystkich przypadkach po podpięciu naciskam guzik z tyłu obudowy (power) i czuję, że dysk pracuje (dioda oczywiście nie świeci) i po kilkudziesięciu sekundach się*wyłącza. Kompletnie nie rozumiem jak udało mi się go prawidłowo uruchomić za pierwszym i drugim razem. Może on jest jakiś*popsuty?!

#4 hmatteo

hmatteo
  • 43 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 grudnia 2009 - 14:39

Nie bardzo wiem jak pomóc, gdyż u mnie poprawnie chodzi. Dioda świeci i montuje się sam. Nie używam nawet menu z SmartWare. Natomiast przycisk z tyłu nie reaguje. Użyłem go tylko na początku, aby uruchomić.

#5 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 14:42

Czyli rozumiem, że uruchomiłeś go tylko raz i odtąd cały czas jest włączony? Dzięki za zaangażowanie.. popróbuję jeszcze trochę, a jak się nie uda, to będę*zmuszony zanieść go do sklepu :/

#6 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 14:50

Ja mialem cos posredniego:) Mam tego nowego pod Maki (z wyswietlaczem z przodu). po rozpakowaniu, podlaczylem pod FW800 od razu. pieknie sie zainstalowal, poinformowal ze dziala z TimeMachine i czy chce go tak ustawic. no to ustawilem, wybralem automatyczny backup... odczekal godzine i przystapil do zliczania danych. wyszlo kilkadziesiat gb. i zaczal robic. wszystko pieknie... gdy nagle, pod koniec, zawiesil sie. zatrzymal i tyle. caly czas bylo ze archiwizuje ale dane utknely na 78gb (i tak stal z godzine). wiec zaczelem wymuszac zakonczenie... nic z tego. Power tez nie dawal rady. Restart systemu? nie bo dysk wykonuje jakas operacje. W koncu jakos sie udalo. Po restarcie juz go nie bylo widocznego pod Snow Leopardem. dzialal, slychac go bylo, palila sie dioda... ale po dysku w systemie ani sladu:) wylaczylem, podlaczylem pod USB, wlaczylem... jest! Wylaczylem, podlaczylem ponownie pod FW800... i jest! czeski film:) Dodam ze zawiesil sie dwa razy na automatycznym backupie pod TM. gdy natomiast robie to recznie, TM przepycha i po 100 giga danych bez problemu (rakieta przez FW800). do dzis dzien nie wiem w czym lezy problem, moze to i haslo? zdjelem je ale juz nie probowalem automatycznego backupu ustawiac w TM. pomimo tego problemu, dysk dziala super. cichy, szybki, nie grzeje sie, usypia i wybudza sie super.

#7 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 14:58

Mam ten sam model. Dodam, że wczoraj, gdy udało mi się*go uruchomić, zaciął się na archiwizowaniu pliku o wielkości 20GB. Stanął na 16GB, dioda przestała mrugać.. Anulowałem kopiowanie, wyszedłem na chwilę z pokoju, a gdy wróciłem, dysk był wyłączony. Mógłbym prosić o dokładną instrukcję jak go włączasz? Czy podpinasz go gdy komputer jest włączony, czy wyłączony, czy uruchamiasz go przyciskiem przed podłączeniem do komputera, czy dopiero po? Myślę, że to nie powinno być istotne, ale może to ja po prostu robię coś źle. Sam już nie wiem co myśleć*o tym produkcie..

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 15:09

Też tak miałem WD MyBook. Wymień dysk na nowy. Szkoda czasu i straconych danych

#9 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 15:12

@B.M. jak wlaczam? on caly czas jest wlaczony. FW800 - iMak oraz sam dodatkowo do prądu. Gdy wylaczam komputer, dysk sam sie wylacza. Gdy odpalam komputer, odpala i dysk. Ja powerem nie wylaczam/wlaczam bo po co?

#10 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 15:28

Od dziecka używam sprzętu Apple i jeśli coś ma guzik 'Power' to jestem przyzwyczajony, że służy on do włączania. Miałem też kiedyś taki klocowaty dysk zewnętrzny 2GB, który włączało się taką wajhą:] Dzięki że mnie oświeciłeś, że firma WD odbiega od tej normy. Rzeczywiście, stwierdzam, iż same podłączenie go pod FW/USB sprawia, że zaczyna pracować. Niestety nadal nie widać go nigdzie w systemie, a dysk po chwili takiej 'biernej' pracy sam się wyłącza/tudzież usypia. @Kokos Chyba będę zmuszony skorzystać z Twojej porady..

#11 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 15:33

Ja mam tak ze po 10 minutach usypia (ustawione w settings w WD smartware). Dysk jest caly czas podlaczony normalnie i wlaczony. Jak nic na nim nie robie, usypia i dioda miga tylko co jakis czas. jak robie backup to sam sie wybudza i robi... po czym po 10 minutach znowu usypia. wylaczam komputer, wylacza sie i dysk. i tyle, na zasadzie "podlacz i zapomnij". moja sugestia (aczkolwiek pewnie juz probowales): odlacz od zasilania (z gniazdka:) dysk i odczekaj z kilkanascie minut. Potem go wepnij ponownie i odpal komputer.

#12 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 16:07

Nic z tego, teraz nawet nazwa dysku i ilość wolnych GB na tym ekraniku z przodu zniknęła. Pod Makiem Mini to samo. Według tego, co wyczytałem na stronie producenta w dziale pomocy, to najprawdopodobniej sam dysk padł (po 2 dniach użytkowania:D). No nic, powinienem był kupić Time Machine, nie byłoby problemu.. Swoją drogą ciekawe co z nim zrobią jak go zaniosę z powrotem do sklepu - wymienią na nowy, oddadzą pieniądze?

#13 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 16:12

Wymienią na nowy. Ale pod warunkiem, że gdy pan sprzedawca podłączy dysk do swego pećka zobaczy ten sam problem.

#14 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 16:28

nie no, B.M :) z Time Capsule (bo chyba to miales na mysli) tez kolorowo podobno nie jest (via Register here | Time Capsule Memorial Register ). WD MyBook to dobra seria. Miales moze po prostu pecha, wymien na kolejny i zobacz jak bedzie. Warto bo roznica cenowa pomiedzy WD a TC jest spora.

#15 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 18 grudnia 2009 - 17:04

Taak, sory, miałem na myśli Time Capsule:-D Głównie do zakupu tego WD skłoniła mnie cena, FW800 i całkiem dobre opinie na jego temat. No nic, wymienimy, pożyjemy, zobaczymy ;)

#16 hmatteo

hmatteo
  • 43 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 grudnia 2009 - 17:07

Musze przyznać, że coś z automatycznym backupem jest na rzeczy. Miałem to samo. Zrobił prawie cały i potem nic... tylko "mielił". Wyłączyłem komputer, włączyłem na nowo, zadałem archiwizuj i dorobił brakujący fragment. Teraz pracuje jak już pisałem, bez problemów.

#17 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 18 grudnia 2009 - 20:15

Też mam tego WD My Booka Studio w nowej wersji z LCD na przodzie 2TB i wszystko jest OK. Używam szyfrowania i jak nie używa się dysku to po 10min wchodzi w stand-by, miga dioda. Taki minus szyfrowania, że po reboot trzeba montować partycje bo w końcu jest autoryzacja poprzez hasło, więc inaczej nie może być, ale u mnie miniak i tak chodzi 24/dobę.

#18 martig

martig
  • 419 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 09:07

To jak jest w końcu z tym automatycznym backupem? Działa czy trzeba robić za każdym razem ręcznie? Czy można bez problemu otworzyć obudowę i wymienić dysk?

#19 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:38

W końcu dostałem maila z serwisu. Proponują wymianę na jakiś inny model w podobnej cenie, bo tego już nie mają w magazynie i nie wiadomo kiedy będzie dostawa.. Zastanawiam się nad Seagate External FreeAgent Go 640GB a WD My Book Essential 1,5TB. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie lub opinię na temat tych dysków?

#20 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:45

Troszkę piszą tu: http://www.myapple.p...ent-go-mac.html

#21 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 16 stycznia 2010 - 19:58

Dzięki:) Powoli skłaniam się bardziej w stronę Seagate'a, głównie z powodu mniejszych rozmiarów i braku potrzeby dodatkowego zasilania. Szkoda, że nie jest ciut pojemniejszy, ale cóż, nie można mieć wszystkiego ;)

#22 tomcioo

tomcioo
  • 44 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 stycznia 2010 - 13:35

Podepnę się pod temat, właśnie zakupiłem ten dysk i chciałbym się dowiedzieć czy formatowaliście go zaraz po zakupie ? Zostawić ten soft który na nim jest ?

#23 leon_g5

leon_g5
  • 101 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 23:19

No właśnie jak usunąć ten soft? Po formatowaniu na partycje zostaje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych