Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Formowanie(formatowanie) baterii - prawda i mity.

• Please log in to reply
26 replies to this topic

#1 artemissyou

artemissyou
  • 98 posts

Posted 17 December 2009 - 23:50

Witam, jutro dostanę mojego nowego mbp :P jupi :] i dziś jak rozmawiałem ze znajomym przypomniał mi on o konieczności uformowania(formatowania) baterii. Chciałbym was zapytać, ponieważ jesteście o wiele bardziej doświadczeni w dziedzinie sprzętu jak powinna wyglądać poprawnie przeprowadzona procedura formowania(formatowania) baterii. Domyślam się, że mój mbp przyjedzie już z baterią w jakimś stopniu naładowaną, wtedy go odpalam, pracuję do całkowitego rozładowania, następnie podłączam go do ładowania czekam, aż osiągnie 100%(ale w czasie ładowania nie pracuję na nim) i znowu do 0%. I taką procedurę należy powtórzyć 2-3razy?

#2 ontoid

ontoid
  • 251 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 17 December 2009 - 23:54

Temat przetacza sie czesto. tak bylo pare lat temu, technologia wytwarzania akumulatorow troszeczke poszla do prozdu, teraz wlaczasz i uzywasz i zapomnij o baterii. Oczywiscie mozesz przeprowadzic ten i wiele innych zabiegow, na pewno pomoze spac spokojnie ...

#3 JasioS

JasioS
  • 69 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 December 2009 - 02:58

Komputery przenośne Apple: kalibracja baterii komputera w celu osiągnięcia największej wydajności

#4 piotrasz

piotrasz
  • 101 posts

Posted 19 December 2009 - 15:50

Moje doświadczenie (także z innym sprzętem elektronicznym) mówi mi, aby nie pozostawiać na dłużej rozładowanego sprzętu. A zatem dbaj aby Twój nowy MBP był zawsze naładowany na 100% i będzie ok.

#5 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 19 December 2009 - 15:55

Jako że temat bardziej idzie w mity niż w fakty to proponuję, do znudzenia, przeczytać i zrozumieć:

Apple (Polska) - Baterie

Na pewno nie ma co pozostawiać nienaładowanej baterii na dłużej.
Na pewno nie ma co oszczędzać cykli ładowania, taka oszczędność się nie opłaca.
Na pewno ciągła praca na zasilaczu mocno szkodzi baterii.

Pozdrawiam

#6 artemissyou

artemissyou
  • 98 posts

Posted 20 December 2009 - 21:12

teraz mnie zmartwiliście go mój mbp ma być laptopem-stacjonarnym (10h pracy)w takim razie mam dla dobra baterii pracować na nim 7h bez podpięcia, rozładować go w tym czasie i ładować do 100% (w tym czasie można pracować?) i jak osiągnę 100% odłączyć zasilanie? i znowu 7h bez zasilania zewnętrznego....

#7 JasioS

JasioS
  • 69 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 December 2009 - 21:26

Nie, taka operacje kalibracji wykonujesz hm raz na jakiś czas. A ogólnie to używasz jak ci się podoba, byle byś korzystał z baterii a nie jechał non stop na zasilaczu, co nie znaczy że masz go codziennie rozładowywać i ładować. Używaj jak ci wygodnie.

#8 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 21 December 2009 - 13:29

Na pewno ciągła praca na zasilaczu mocno szkodzi baterii.

Pozdrawiam

Dla mnie to jakaś totalna bzdura. Bateria to nie tylko chemia, ale i elektronika która nad wszystkim czuwa. Kiedy bateria zostanie naładowana do 100% następuje odcięcie prądu dla baterii i macbook pracuje na zasilaniu z gniazdka i bateria w tym momencie robi jako zasilanie awaryjne(UPS). Dokładnie to wszystko działa na zasadzie jak działa UPS. Zanika prąd z gniazdka, elektronika ma ileś tam nanosekund, głównie do 3-6ns na przełączenie się na baterię.
To nie działa na zasadzie, że macbook cały czas ciągnie prąd z baterii a zasilanie z gniazdka cały czas tę baterię doładowuje.

Co do formatowania baterii polimerowo-jonowych czy tam litowo-jonowych bo to w sumie to samo, z taką różnicą, że polimerowe można kształtować w różne kształty a litowe już nie. W takich bateriach nie ma takiego zjawiska jakim jest formatowanie. Formatowało się kiedyś starego typu baterie.
Jak dla mnie Apple wypisuje jakieś bzdury techniczne z tym formatowaniem dla nowoczesnych baterii polimerowo-jonowych.
Taka mała ciekawostka. Dlaczego teraz nowe macbooki ładują się bardzo długo? Ładują się teraz mniejszym prądem a im mniejszy prąd ładowania tym mniej jest katowana bateria i dłuższa jest jej eksploatacja kosztem wydłużonego czasu ładowania. Zwłaszcza teraz dość ważne dla tych nowych baterii tzw. niewymienialnych żeby jak najdłużej pociągnęły, aby Apple nie musiało ponosić kosztów wymiany w czasie trwania gwarancji :).

#9 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 21 December 2009 - 13:44

Proponuję poczytać:
http://www.myapple.p...ie-cykli-7.html

a szczególnie:
Świat Owoców: Jak*dbać o*baterie

Moim zdaniem ten link podaje informacje praktyczne, oparte na doświadczeniu.
Z mojego doświadczenia wynika, że baterie ciągle używane na zasilaczu, np. 27 cykli, rok + kilka miesięcy używania i do wymiany. Lepiej dociągnąć do 3-ech lat normalnie używając, moim zdaniem.

Pozdrawiam

#10 iro88

iro88
  • 133 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 12 August 2011 - 21:03

Odświeżam.
Mam problem ze swoją baterią już od jakiegoś czasu. 16% max naładowanie, na baterii trzyma ~10min. Ogólnie padaka.
Ostatnio obiło mi się o uszy, że podobno owija się baterię w gazetę do zamrażalnika na 24h i jest niemal jak nówka. W sumie nie mam nic do stracenia, a zaoszczędzić można ok. 500-600zł. Ale czytam na wikipedi, że nie powinno się baterii wystawiać na mróz i teraz już sam nie wiem... :|

Próbował ktoś kiedyś reanimować baterię Li-poly w ten czy inny sposób?

Edycja:

Wyczytałem na stronie producenta, że "Storage temperature: -13° to 113° F (-24° to 45° C)", więc wrzuciłem do zamrażalnika, zobaczę co będzie, co mi po baterii trzymającej ~10min. Jutro napiszę jaki był tego efekt.

#11 iro88

iro88
  • 133 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 14 August 2011 - 14:48

Podsumowując: Po 24h w zamrażalniku bateria nie wybuchła, ani nie przestała działać. Cóż, działać też nie zaczęła więc myślę, że nie ma sensu tego powtarzać.

#12 Toponek

Toponek
  • 13 posts

Posted 19 August 2011 - 10:02

U mnie bateria w macbook white 1.8 pisze że wymaga wymiany - trzyma normalnie 4h. I tak juz jest od roku.. więc upgrade do SNOWA coś namieszał... Formatowałem ją normalnie rozładowując do 0 i potem ładując 12h i tak 3x.

#13 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 19 August 2011 - 10:21

ja po roku używania baterii LI-ION po 70% cykli mam 98~99% pojemności i oczywiście około 3~4 godzin. Nie zwracam uwagi na formatowanie itp. Po prostu używam. Wcześniej miałem LI - POLI i po półtora roku miała 95% pojemności przy mniejszej ilości cykli a potem nagle umarła zabierając ze sobą płytę główną i wszystko co na niej było:)

#14 multilab

multilab
  • 64 posts

Posted 23 August 2011 - 12:37

W laptopach Sony jest zakładka zarządzania energią, a w tym także opcja oszczędzania baterii. Przy wybraniu opcji oszczędzania bateria jest ładowana do 80% pojemności. Myślę, że baterie obojętnie czy Sony czy Appla są podobne, a zatem może tu jest jakaś wskazówka jak zwiększyć żywotność. Z kolei telefony (kiedyś HTC teraz iPhnone) ładuję codziennie do pełna bo nie chcę mieć sytuacji nieczynnego telefonu z powodu wyładowanej baterii i jakoś nie widzę problemu utraty pojemności.

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 August 2011 - 14:08

Dla rozwiania wątpliwości: http://porady-jak.pl...ac-baterie.html

oraz:

http://pl.wikipedia..../Efekt_pamięci
http://pl.wikipedia....alowo-wodorkowy
http://pl.wikipedia....r_litowo-jonowy

#16 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 23 August 2011 - 14:20

No właśnie nie do końca. Po pierwsze, nowoczesne ogniwa nie lubią być rozładowywane do końca zbyt często. Po drugie, układ elektroniczny odpowiedzialny za prawidłowe ładowanie ogniw wymaga co pewien czas skalibrowania czyli rozładowania ogniw do końca i naładowania do pełna. Czyli podłączamy sprzęt do ładowarki, kiedy mamy taką możliwość i raz na jakiś czas przeprowadzamy kalibrację. Apple podaje z tego co pamiętam, raz na mniej więcej miesiąc.

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 August 2011 - 14:34

Żadnych ogniw nie należy rozładowywać do stanu 0%, "kalibracja" służy tylko i wyłącznie opóźnieniu wystąpienia "efektu pamięci" a kiedy będzie już występował (co jest nieuniknione) - do maksymalnego utrzymania wydajności akumulatora, czyli opóźnieniu zmniejszania się jego pojemności. Kontroler ładowania czuwa tylko nad procesem ładowania/rozładowania - w zależności od aktualnego stanu akumulatora dobiera odpowiednie wartości pądu i sam w sobie nie podlega "rozkalibrowaniu" ponieważ jest zaprogramowany przez producenta baterii/akumulatorów.

#18 przemex

przemex
  • 33 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 September 2011 - 07:57

Żadnych ogniw nie należy rozładowywać do stanu 0%, "kalibracja" służy tylko i wyłącznie opóźnieniu wystąpienia "efektu pamięci" a kiedy będzie już występował (co jest nieuniknione) .....

Ogniwa litowo jonowe nie mają efektu pamięci. Kalibracja służy do korekty rzeczywistej pojemności baterii w stosunku do przewidywanej.
Po kolei:
1/ producent ogniwa określa że podczas jednego pełnego cyklu pracy ogniwo traci 0,1% pojemności
2/ procesor w baterii liczy ilość cykli i sumuje te utracone %, np po 300 cyklach określa że bateria powinn mieć 70% pojemności
3/ takie wyliczenia potrzebne są po to żebyście mogli cieszyć się informacją ile godzin pracy pozostało do rozładowania baterii
4/ kalibracja - to nic innego jak empiryczne sprawdzenie czy bateria rzeczywiście straciła 0,1% na cykl, po kalibracji do procesora baterii wpisana zostaje informacja o rzeczywistej pojemności baterii - może się okazać że po 300 cyklach ogniwa utraciły nie 30% a 20% albo 35%
5/ po kalibracji kolejne cykle znowu "zdejmują" po 0,1% pojemności z licznika pojemności

Kalibracja nie przedłuża ani nie skraca życia baterii - to tylko korekta informacjo o stanie baterii w stosunku do przewidywanego zużycia.

PS - użyte przeze mnie wartości % są tylko przykładowe więc proszę nie czepiać się że to nie 0,1% a np. 0,0723% :)

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 14 September 2011 - 08:50

Dokładnie, z resztą to samo podaje Apple na swojej stronie o bateriach:

Baterie mają wewnętrzny mikroprocesor odpowiadający za oszacowanie ilości energii w baterii podczas jej ładowania i rozładowywania. Bateria wymaga okresowej ponownej kalibracji, tak aby wyświetlana wartość procentowa i czasowa była dokładna, a bateria działała z maksymalną wydajnością. Tę procedurę należy przeprowadzić przy pierwszym użyciu komputera, a następnie powtarzać co kilka miesięcy. Jeśli komputer przenośny Apple jest na co dzień podłączony do źródła zasilania prądem przemiennym i rzadko używany z zasilaniem bateryjnym, warto przeprowadzać tę procedurę raz na miesiąc.

Komputery przenośne Apple: kalibracja baterii komputera w celu osiągnięcia największej wydajności

#20 rees

rees
  • 167 posts

Posted 26 November 2011 - 18:51

Tak jak renqien podał tak linka, tak się zastosowałem i mym 3-tygodniowym AIRze mam 15 cykli i 100% health (istat pro) - po wyjęciu z pudełka było 99% i potem spadło po 5 cyklu do 98%, co mnie trochę wystraszyło… I generlanie raz na 2 tyg robię pełny cykl (rozładowanie baterii do kilku minut i pełne naładowanie). I tyle. W pracy na kablu jak przy biurku (wiadomo jak spotkania i wyjścia to na baterii), w domu już na baterii i tak w kółko.

#21 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 26 November 2011 - 20:43

Ogniwa litowo jonowe nie mają efektu pamięci. Kalibracja służy do korekty rzeczywistej pojemności baterii w stosunku do przewidywanej.

1. :confused: Nie wiem w jakim celu bezmyślnie zacytowałeś moją wypowiedź ponieważ nigdzie nie odnosiłem się w niej do akumulatorów Li-On tylko do kalibracji w ogóle. Nic osobistego, ale przynajmniej spróbuj w przyszłości czytać ze zrozumieniem.

2."kalibracja" - w praktyce nie służy ona niczemu więcej jak tylko optymalnemu wykorzystaniu żywotności akumulatora (jego właściwości chemicznych). To zabieg opóźniania efektów jego zużycia (normalnej eksploatacji) i tak naprawdę jedynie przyspiesza on zużycie każdego rodzaju akumulatora - w końcu na ten bezsensowny zabieg trzeba "poświęcić" przynajmniej 1 cykl rozładowania/ładowania. Na co dzień proponuję po prostu najzwyczajniej w świecie używać akumulatora bez oglądania się na takie bzdury jak "kalibracje", liczenie cykli (sic!) i inne tego typu duperele.

3. Układ sterowania ładowaniem/rozładowaniem dobiera jedynie optymalne wartości prądu ładowania/rozładowania akumulatora (czuwa nad tym procesem aby nie dopuścić do jego uszkodzenia) - to jego główne zadanie. To o czym napisałeś dalej (o pokazywaniu wszelakich danych dot. jego kondycji itd.) to zwykły monitoring jego stanu - funkcja najzupełniej potrzebna lecz jedynie "dodatkowa" ale nigdy główna.

#22 michv12

michv12
  • 32 posts

Posted 10 December 2011 - 07:12

Witam Trochę się przejąłem tym co piszecie ta temat formatowania. Kupiłem Maca i naładowałem go na maksa; dopiero później baterie wykorzystałem do 0%. w istat pro health pokazuje 95%. To chyba coś źle? Pozdrawiam

#23 MichaelR

MichaelR
  • 117 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 December 2011 - 00:41

Witam
Trochę się przejąłem tym co piszecie ta temat formatowania. Kupiłem Maca i naładowałem go na maksa; dopiero później baterie wykorzystałem do 0%. w istat pro health pokazuje 95%. To chyba coś źle?
Pozdrawiam

Hmm.. jakbym siebie sprzed miesiąca słyszał. Przebywam teraz w Portugalii ( Apple wysłał mi komputer z Polski ) i uznałem, że to forum z racji na swoją pozycję będzie moim głownym źródłem informacji. Tak faktycznie jest do tej pory.
Ja również miałem psychozę, instalowałem Coconut battery, istatpro i inne dziadostwa, które mają uspokoić moje sumienie i utwierdzić mnie w tym, że używam baterii poprawnie. Tak oto CocoNut battery doprowadził mnie do mentalno-psychicznego zawału a ikonka tego programu była najczęściej klikaną ikoną w systemie.
Ktoś tutaj mądrze napisał, że należy używać baterii tak jak Apple przykazało. Oczywiście komputer kupiliśmy za grubą kasę i chcemy aby służył nam wieczność - hmm.... a ja jeszcze tak myślę :). Dlatego też chcemy tak bardzo chuchać na zimne. Jeden z użytkowników napisał, że są tacy początkowi applomaniacy co stan baterii w Jabłko> Ten Mac ... itd. sprawdzają mając 12 cykli. Nie można dać się zwariować :) Ja co drugi dzień korzystam z baterii i jadę na Niej do poziomu 10-15%. Później pod ładowarkę i swojego Maca traktuję jak stacjonarkę :).
Później znów cały dzień na baterii ... itd, itd...
Do tej pory jestem bardzo zadowolony. 6h przy korzystaniu z internetu to jak najbardziej osiągalny pułap. 3h pracowałem na programie statystycznym SPSS mając bardzo mocno podświetlny monitor a po skończeniu bateria wciąż pokazywała szacowany czas do wyładowania 1,5h. Komfort pracy - cudowny.
Ja bym za bardzo nie pokładał wiary w tego typu widgety (które z całą pewnością pochłaniają swoją część energii z baterii pracując w tle) i postawił na zdrowy rozsądek.
Stan baterii jednak najlepiej sprawdzać jednak na pomocą JABŁKA>Ten Mac> Więcej informacji :)
Szanować swoje Maki trzeba... ale zdrowie swoje również :)
Pozdrawiam

#24 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 December 2011 - 11:58

Ktoś tutaj mądrze napisał, że należy używać baterii tak jak Apple przykazało. Oczywiście komputer kupiliśmy za grubą kasę i chcemy aby służył nam wieczność - hmm.... a ja jeszcze tak myślę :). Dlatego też chcemy tak bardzo chuchać na zimne. Jeden z użytkowników napisał, że są tacy początkowi applomaniacy co stan baterii w Jabłko> Ten Mac ... itd. sprawdzają mając 12 cykli. Nie można dać się zwariować :) Ja co drugi dzień korzystam z baterii i jadę na Niej do poziomu 10-15%. Później pod ładowarkę i swojego Maca traktuję jak stacjonarkę :).
Później znów cały dzień na baterii ... itd, itd...
Do tej pory jestem bardzo zadowolony

Święte słowa. Ja również stosuję taką metodę ja mój przedmówca:D chociaż mam zainstalowany iStat Menus i zerkam od czasu do czasu na bateryjkę;)
Pamiętam jak postępowałem z pierwszym MBP 15" z 2008r gdzie prawie w ogóle nie używałem baterii i już po niespełna roku miałem komunikat o konieczności jej wymiany (pozostało 15% pojemności):roll:

W obecnym MBP stosuję taką zasadę jak MichaelIR i jak dotąd około 2 miesięcy mam 100% i żadnych niepokojących objawów.:razz:
Jeżeli chodzi o formowanie/formatowanie to przeczytać polecenie Apple i zastosować się do nich:idea:

#25 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 29 December 2011 - 11:45

Ja sie naczylem o bateri tyle ze mozna zawiariowac, w pewnym momencie zatrzymalem sie i uswiadomilem ze to jedynie bateria w laptopie. jesli wyskoczy komunikat o wymianie; pujde do sklepu, kupie nowa i wymienie - proste. uzywam maca na bateri (w koncy po cos ta bateria tam jest) po tym gdy wyskakuje komunikac ze jest LOW podlaczam do ladowania i gdy naladuje sie w pelni odlaczam ladowarke - proste :) na stronie apple wyczytalem ze bateri w moim modelu z 2011 sie nie formatuje wiec tego nie robie. Pozdrawiam !

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users