Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania użytkownika windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:17

Witam wszystkich, W tym roku, na święta kupuję sobie notebooka apple (mocniejszy macbook pro 13"). Do przesiadki na inny typ pcta skłoniło mnie korzystanie z iMaców w szkole (mamy dwie pracownie). Praca jest bardzo szybka, system stabilny, a wszystko sprawia wrażenie zintegrowanego w obrębie całego OSa. Jednak nadal nie wiem kilku rzeczy, dlatego mam nadzieję, że wybrałem dobry dział do zadania pytania. 1) Czy na OS X działają zewnętrzne dyski twarde NTFS? Z tego co wiem, to dyski maców mają inny system plików. Jak wygląda przenoszenie danych z windowsa Mam kamerę HD i na notebooku będę obrabiał obraz w FULL HD. Potem go eksportuję i trzymam na dysku zewnętrznym, bo jak wiadomo zajmuje dużo miejsca. FAT32 nie obsługuje tak dużych plików. 2) Czy przenoszenie itunes z windowsa ograniczy się do skopiowania całego katalogu do macbooka ? 3) Czy na maca są kodeki do oglądania wszystkich filmów (chodzi mi o seriale w HD w mkv) ? 4) Jak wygląda korzystanie z windowsa przez bootcamp, cyz apple dostarcza wszystkie sterowniki, tak, że wymagające aplikację będą śmigać jak na pc o takiej samej konfiguracji ? Jeszcze nie wiem, jakie aplikacje windows mogą być do niezastąpienia (domyślam się, że mało lub wogóle), ale wolę wiedziec już wcześniej jak się ma sytuacja.

#2 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:24

Witam na naszym forum! 1. Odczyt działa, ale do zapisu na NTFS musisz mieć zewnętrzny program. 2. Biblioteki? Generalnie przesuwasz całą bibliotekę na zewn. HDD i powinna się skopiować (nie jest tak? Nie wiem, odzwyczaiłem się od Win). 3. Od razu jeśli chodzi o kodeki polecam: Perian oraz Flip4Mac (do oglądania wmv), w HD nie oglądam, więc nie pomogę, ale chyba Perian pomoże. Odtwarzacz VLC ma wbudowane kodeki. 4. Bedą śmigać nawet lepiej. Tak, Apple dostarcza kodeki. Jak narazie mała jazda jest tylko z Win 7. Czego nie wiesz, pytaj. __________________________ Kuba

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:27

1. odczyt działa, zapis niekoniecznie. tzn. można włączyć w Snow Leo (ale to trzeba samemu pogrzebać) i może to być bugowate. oczywiście firmy 3 sprzedają sterowniki do NTFS. są też projekty Open Source (NTFS-3G?)
więc jeżeli chcesz mieć zapis ntfs to trzeba by coś doinstalować. chyba że sobie przeformatujesz dysk

2. nie. iTunes ma swój plik ze spisaną całą biblioteczką. są tam też ścieżki do plików. ścieżki te są inne pod windowsem i inne pod os x'em
ale to wystarczy zamienić
Geek to Live: How to move an iTunes library from a PC to Mac (and back) - Digital Music - Lifehacker
chyba że sobie po prostu wgrasz te wszystkie pliki, które miałeś

3. mkv AFAIR normalnie i bezproblemowo działa. co do kodeków - jest Perian

4. windows 'na bootcamp' to normalny windows - różnica jest tylko podczas samego bootowania. sterowniki są. ale pod 7 jeszcze nie ma

#4 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:27

Aha. Przy domyślnych ustawieniach po utworzeniu jakiejś listy i przesunięciu na nią folderu z muzyką, iTunes sam skopiuje sobie muzykę do katalogu: /Użytkownicy/Twoja_nazwa/Muzyka/iTunes/iTunes Music/Music

#5 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:44

+ macos jest lepszy od windows7, uzywam obu systemow zamiennie. a no i macos to unix wiec jakosc i stabilnosc (ma normalna konsole :)) a nie dziwne zachowania/glupie reakcje systemu. umowmy sie, windows to system dla biedoty

#6 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:51

Tyle że niektórzy "maniacy", zamiast siedzieć cicho, będą pisać, że ten jest be, a tamten cacy. I zrobi się OT. Po co zaczynać dyskusję o Win Seven, skoro ja i Roberto napomknęliśmy tylko o problemach z brakiem sterowników dla 7? Wiem, każdy ma swoją rację - ja też wolę Mac OS X. Nie chcę tylko, żeby się z tematu zrobiła sieczka słowna.

#7 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 postów
  • Skąd27-400

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:09

1. A do czego jeszcze będziesz używał tego zewnętrznego dysku? Bo jeśli będzie używany tylko z MB, to może lepiej sformatować go mac os extended? 2. Ja skopiowałem (o ile dobrze pamiętam) katalog iTunes z peceta na pulpit Maca, a potem w iTunes już na Macu wybrałem dodaj do biblioteki i sam sobie po kopiował do odpowiednich podkatalogów.

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:41

+ macos jest lepszy od windows7, uzywam obu systemow zamiennie. a no i macos to unix wiec jakosc i stabilnosc (ma normalna konsole :)) a nie dziwne zachowania/glupie reakcje systemu. umowmy sie, windows to system dla biedoty

Uważasz się bogaty bo masz OSX ? śmieszny jesteś.

#9 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:44

No i o tym pisałem. Zrobi się barłog w tym temacie. seb, takich "bogatych" lepiej zignorować.

#10 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:46

1. A do czego jeszcze będziesz używał tego zewnętrznego dysku? Bo jeśli będzie używany tylko z MB, to może lepiej sformatować go mac os extended?
2. Ja skopiowałem (o ile dobrze pamiętam) katalog iTunes z peceta na pulpit Maca, a potem w iTunes już na Macu wybrałem dodaj do biblioteki i sam sobie po kopiował do odpowiednich podkatalogów.

Wiesz, tego dysku zewnętrznego będę używał jeszcze z tym notebookiem sony (ma wyjście optyczne i hdmi oraz czyta filmy blu ray, wiec podlaczam go zawsze do tv)

5) Czy macbooki mają uniwersalne zasilacze tak jak produkty np. Sony (tj. 100-240V) i wystarczy tylko przejściówka z gniazdka US na UE ??

#11 Mac IW

Mac IW
  • 164 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:54

1. PARAGON Software Group - NTFS for Mac, communication channel between Mac OS X and Windows dziala z tym programem

3. Perian - The swiss-army knife of QuickTimeŽ components - kodeki do otworzenia wiekszosci formatow

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:57

5 każdy laptop ma w dzisiejszych czasach (zawsze miały?) przetwornik przecież z założenia to sprzęt, który ma podróżować nie tylko z biurka na sofę...

#13 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2009 - 21:04

Do obsługi NTFS polecam darmowy NTFS-3G - bardzo ładnie i bezstresowo mi chodzi. Eksport biblioteki iTunes w moim przypadku wygląda tak - kopiuj na katalogu iTunes, wklej w miejscu w którym ma się znaleźć. Potem z shiftem (lub kombinacją na maku) włączam iTunes na innym systemie, wybieram plik biblioteki, i gotowe. A co do pana bogatego... nic nie powiem. Smutno mi się zrobiło.

#14 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 21:07

[QUOTE=Razle;1119157]Witam wszystkich,
W tym roku, na święta kupuję sobie notebooka apple (mocniejszy macbook pro 13"). Do przesiadki na inny typ pcta skłoniło mnie korzystanie z iMaców w szkole (mamy dwie pracownie). Praca jest bardzo szybka, system stabilny, a wszystko sprawia wrażenie zintegrowanego w obrębie całego OSa.[/QUOTE]

Co do stabilności systemu to fakt jest on w miarę stabilny, a co mi się w nim bardziej podoba to kernel panic który jak się w systemie przydarzy to komputer sam rozwiązuje problem i po restarcie jest system gotowy do pracy, a zrobienie tej samej operacji nie wywoła go po raz drugi, co więcej maka mam ponad 2 lata i do tej pory zaliczyłem tylko jednego.

[QUOTE=Razle;1119157]1) Czy na OS X działają zewnętrzne dyski twarde NTFS? Z tego co wiem, to dyski maców mają inny system plików. Jak wygląda przenoszenie danych z windowsa[/QUOTE]

Da się zrobić

2) Czy przenoszenie itunes z windowsa ograniczy się do skopiowania całego katalogu do macbooka ?[/QUOTE]

Niestety nie, iTunes na OSX zupełnie inaczej sobie zarządza biblioteką.

[QUOTE=Razle;1119157]3) Czy na maca są kodeki do oglądania wszystkich filmów (chodzi mi o seriale w HD w mkv) ?[/QUOTE]

Kodeki są i to sporo a jeżeli chodzi o mkv to nie wiem.

[QUOTE=Razle;1119157]4) Jak wygląda korzystanie z windowsa przez bootcamp, cyz apple dostarcza wszystkie sterowniki, tak, że wymagające aplikację będą śmigać jak na pc o takiej samej konfiguracji ? [/QUOTE]

Tak wszystko działa normalnie jak na PC, ale to jeszcze zależy do czego chcesz winde.

[QUOTE=Razle;1119157]Jeszcze nie wiem, jakie aplikacje windows mogą być do niezastąpienia (domyślam się, że mało lub wogóle), ale wolę wiedziec już wcześniej jak się ma sytuacja.[/QUOTE]

Jeżeli chodzi o applikacje to na OSX jest cała masa świetnego i darmowego oprogramowania także na pewno coś znajdziesz dla siebie.

#15 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 21:47

tylko uważaj na jedną rzecz... szybko przyzwyczaisz się do dobrego. Ja na co dzień używam MB i najczęściej bez myszki wiec używam tylko trackpad-a swoją drogą naprawdę dobry i potem jak jadę do panny i siadam przed Vaio właśnie to usilnie próbuje za każdym razem przewijać stronę w necie albo jakiś dokument kładąc dwa palce na trackpadzie :D a w przypadku tych nowszych maków z multi to pewnie w ogóle jest rewelka pod tym względem...

#16 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:17

umowmy sie, windows to system dla biedoty

Taa, szczególnie, że Windows 7 kosztuje 600-1200 zł, podczas gdy Mac OS X 10.6 raptem 129 zł.

Wiesz, tego dysku zewnętrznego będę używał jeszcze z tym notebookiem sony (ma wyjście optyczne i hdmi oraz czyta filmy blu ray, wiec podlaczam go zawsze do tv)

To kup dysk z systemem plików HFS+ (albo sformatuj na taki), a na Windowsie odczytuj programem MacDrive lub TransMac.

Poza tym dobrze by było żeby miał FireWire 800.

#17 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:26

Jeśli chodzi o Matroske czyt. "*.mkv" to ja osobiście mam zainstalowane kodeki Perian oraz Flip4Mac a filmy w "*.mkv" oglądam poprzez Mplayer OSX Extended i śmigają bardzo ładnie. Swoją drogą nie zdarzyła mi się na macu nigdy sytuacja żeby jakiś film nie chciał chodzić, co jest dość powszechnym zjawiskiem na windowsie. Pozdrawiam.

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:30

kjanicki - mi się zdarzyło wmv szczególnie on-line flip4mac jakoś nieszczególnie IMO daje radę ;) ale poza tym - bez problemów faktyczne - sprawa kodeków jest jakoś o wiele wygodniejsza jest perian i tyle, nic nie psuje ;) a pod windowsem to paczek kodeków jest n+1 z czego połowa to też jakieś zawirusowane świństwa (jedna z lepszych dróg dystrybucji takiego softu ;]), część w ogóle nie działa, etc. przynajmniej kiedyś tak było ;) może już to poprawili?

#19 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:41

Pod windowsem jest taka jedna popularna paczuszka, zawierająca praktycznie wszystkie przydatne kodeki, i bez wirusów. Może mi ktoś wytłumaczyć : dlaczego ja przenoszę bezstresowo bibliotekę iTunes kopiuj-wklej, a wszyscy upierają się, że się nie da? Eee... coś źle robię, że mi wszystko działa? :D

#20 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:49

Taa, szczególnie, że Windows 7 kosztuje 600-1200 zł, podczas gdy Mac OS X 10.6 raptem 129 zł.

To kup dysk z systemem plików HFS+ (albo sformatuj na taki), a na Windowsie odczytuj programem MacDrive lub TransMac.

Poza tym dobrze by było żeby miał FireWire 800.

a kojarzy ktoś może czy M$ wypuścił może jakieś upr do win7 za cenę mniejszą niż wersja full?

#21 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:49

Po co tyle szumu o przenoszenie biblioteki iTunes? nie prościej skopiować katalogi z muzyką i dodać je do biblioteki, tworząc nową? Pozdrawiam.

#22 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2009 - 23:00

Może mi ktoś wytłumaczyć : dlaczego ja przenoszę bezstresowo bibliotekę iTunes kopiuj-wklej, a wszyscy upierają się, że się nie da? Eee... coś źle robię, że mi wszystko działa? :D

zdefiniuj 'przenoszę bibliotekę'?
pliki przenosisz i je importujesz do nowej biblioteki?

#23 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2009 - 23:06

zdefiniuj 'przenoszę bibliotekę'?
pliki przenosisz i je importujesz do nowej biblioteki?

Jako biblioteke rozumiemy oczywiście plik iTunes Library zawierający index plików. Chyba że się mylę.

Pozdrawiam.

#24 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 23:11

a kojarzy ktoś może czy M$ wypuścił może jakieś upr do win7 za cenę mniejszą niż wersja full?

Upgrade jest minimalnie tańszy od pełnej wersji.

Sklep-MS.pl » Windows 7, Oprogramowanie i sprzęt Microsoft

#25 Morri

Morri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 grudnia 2009 - 05:30

A propos dyskusji o kodekach na windozę, to ja nie zaprzątam sobie nimi głowy... Używam bezkodekowego odtwarzacza "Kliper" (też oparte na unixowym mplayerze) i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie poszło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych