Pełne wykorzystanie możliwości Time Capsule
Rozpoczęty przez
Cyryl6
, 15 gru 2009 16:46
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 grudnia 2009 - 16:46
To jak robić Backup na Mac każdy wie ale ja chciałbym poznać troche szersze zastosowanie tego cacka w końcu nie potrzebny mi 1TB na same kopie zapasowe
A więc, Jeśli zrobie 1 backup to zapisują się wszystkie żeczy ? typu ustawienia systemu,boot camp itp. Chodzi mi o to czy jesli zrobie backup z 1 dnia i włożę do Maca nowy dysk to wystarczy odtworzyć z kopi i będę miał wszystkie pliki na nowym dysku ?
Czy jest taka możliwość podzielenia Time Capsule na Partycje np. po 500gb żebym na jednej 500gb mógł robić kopie zapasowe a na drugiej Zapisywać swoje pliki i czy w takiej sytuacji można formatować np tylko 1 partycje ?
Czy po zapełnieniu TC i robieniu następnej kopi zapasowej po prostu jest usuwana najstarsza kopia zapasowa robiąc miejsce na nową czy trzeba formatować dysk ?
Można na TC zainstalować dany program lub OS ?
BTW: jak to jest z iDisk Mobile me, mogę tam dawać różne pliki,filmy,zdjęcia,foldery czy jest to ograniczone np. do przetrzymywania tylko zdjęć i i filmów ?

Napisano 15 grudnia 2009 - 16:55
Podpinam się pod pytanie

Napisano 15 grudnia 2009 - 18:08
tak
ale na niektóre pytania zadane przez Cyryl6 nie ma tam odpowiedzi.
Naprzykład czy na TC można zainstalowac system.

Napisano 15 grudnia 2009 - 18:51
a po co?
zreszta jak siedzi tam dysk to pewnie sie da....
Napisano 15 grudnia 2009 - 19:42
Via FW800 system będzie chodził quickly and smoothly... ;P Ale właśnie ciekawe czy da się*tak zrobić.
Napisano 15 grudnia 2009 - 20:52
Czy po zapełnieniu TC i robieniu następnej kopi zapasowej po prostu jest usuwana najstarsza kopia zapasowa robiąc miejsce na nową czy trzeba formatować dysk ?
oraz
A, mozan na TC zainstalować program ? Na przykłąd jakąś gre ;P ?
Napisano 15 grudnia 2009 - 21:20
żadne żeczy nie są na Time Capsule przez Time Machine zapisywane
jak już to rzeczy
nie, bootcamp nie jest zapisywany
ale ludzie - jest instrukcja, jest strona apple, tam jest naprawdę masa informacji o tym jak działa time machine
Napisano 15 grudnia 2009 - 21:45
moze kupcie sobie Time Capsule, i dowiecie sie wszystkiego.... jest tam tez instrukcja...
"Time Capsule is basically an Airport Extreme with a hard drive.
Time Machine can backup multiple Macs on the same network wirelessly to the same Time Capsule hard drive.
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:46 ----
Can the TimeCapsule be used for storage as well as backups? E.g. like a external disk connected to your MacBook Pro?
I want to use the TimeCapsule for backups in the first place, but I also want to use it as storage. Is this possible? It doesn't have to share it with multiple Mac's, only my MacBook Pro.
* Asked by SL from Arnhem
* Oct 6, 2009
Yes, it can. If you open up the finder you should see your Time Machine listed with the name you gave it. If you select it, it will ask for the password you gave it and it will ask if you would like to remember this in keychain so that you can access the TM whenever you need. Access is over the net work as usual and can be accessed via any other computers on your network. This is great for keeping common data or transferring data between computers, much as a drop box.
* Answered by PJ from Tewksbury
* Oct 6, 2009
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:49 ----
Does Apple perform Time Capsule upgrades from 1TB to 2TBs? If so, how much does it cost? I'm running out of storage space.
* Asked by SA from Louisville
* Nov 18, 2009
The Time Machine software will warn you when you get to a point where your drive is getting too full. At this point, it will ask if you want to erase the earlier data (that which was first backed up), so you really don't need the bigger drive unless you're really worried about files which were on your drive 6 months ago and are there no longer.
* Answered by GW from Mississauga
* Nov 19, 2009
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:54 ----
nie chce mi sie dalej szukac bo mam jeszcze cos do posmakowania a dorzucilem troche za duzo drewna do kominka i lod sie szybko rozpuszcza....
macie tu linka leniwcy... Questions about Time Capsule - 2TB - Apple Store (U.S.)
wpiszcie w wyszukiwarce "apple time capsule" i pokaze wam setki odpowiedzi...
...no ale rozumiem ze czytanie boli... albo ciezko niektorym idzie czytanie ze zrozumieniem.
"Time Capsule is basically an Airport Extreme with a hard drive.
Time Machine can backup multiple Macs on the same network wirelessly to the same Time Capsule hard drive.
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:46 ----
Can the TimeCapsule be used for storage as well as backups? E.g. like a external disk connected to your MacBook Pro?
I want to use the TimeCapsule for backups in the first place, but I also want to use it as storage. Is this possible? It doesn't have to share it with multiple Mac's, only my MacBook Pro.
* Asked by SL from Arnhem
* Oct 6, 2009
Yes, it can. If you open up the finder you should see your Time Machine listed with the name you gave it. If you select it, it will ask for the password you gave it and it will ask if you would like to remember this in keychain so that you can access the TM whenever you need. Access is over the net work as usual and can be accessed via any other computers on your network. This is great for keeping common data or transferring data between computers, much as a drop box.
* Answered by PJ from Tewksbury
* Oct 6, 2009
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:49 ----
Does Apple perform Time Capsule upgrades from 1TB to 2TBs? If so, how much does it cost? I'm running out of storage space.
* Asked by SA from Louisville
* Nov 18, 2009
The Time Machine software will warn you when you get to a point where your drive is getting too full. At this point, it will ask if you want to erase the earlier data (that which was first backed up), so you really don't need the bigger drive unless you're really worried about files which were on your drive 6 months ago and are there no longer.
* Answered by GW from Mississauga
* Nov 19, 2009
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 21:54 ----
nie chce mi sie dalej szukac bo mam jeszcze cos do posmakowania a dorzucilem troche za duzo drewna do kominka i lod sie szybko rozpuszcza....
macie tu linka leniwcy... Questions about Time Capsule - 2TB - Apple Store (U.S.)
wpiszcie w wyszukiwarce "apple time capsule" i pokaze wam setki odpowiedzi...
...no ale rozumiem ze czytanie boli... albo ciezko niektorym idzie czytanie ze zrozumieniem.
Napisano 16 grudnia 2009 - 00:09
aby zrobić partycję na TC musielibyście wyjąć dysk i sformatować go bezpośrednio podłączając do konta. Inaczej, łatwo stracić kontrolę nad swoim dyskiem bezprzewodowym jako miejsce trzymania danych (nie backupów). Po jakimś czasie możę okazać się*że dysk jest pełny i nie starczy miejsca na kolejny film czy album z wakacji.
Napisano 16 grudnia 2009 - 15:35
Wydaję mi się, że już wszystko wiem 
Serdecznie dziękuję !
---- Dodano 16-12-2009 o godzinie 15:38 ----
PS: Ale odpowiedzi na to, czy mogę na TC zainstalować system, bądz program nigdzie doszukać się nie mogę...

Serdecznie dziękuję !
---- Dodano 16-12-2009 o godzinie 15:38 ----
PS: Ale odpowiedzi na to, czy mogę na TC zainstalować system, bądz program nigdzie doszukać się nie mogę...
Napisano 16 grudnia 2009 - 15:45
TC to zwykły dysk w routerze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych