Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Snow Leopard i problem z połączeniem z Samba (smb) na Linux

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 sheeppendale

sheeppendale
  • 50 posts
  • SkądOvingham, United Kingdom

Posted 15 December 2009 - 12:51

Witam.
Od kiedy używam MacOSX Snow Leopard (10.6.2.) mam problem z połączeniem z serwerem Linux, za pomocą usługi Samba (smb).

Mam w firmie serwer Linux Fedora z udostępnionymi w sieci udziałami, z którymi połączenie uzyskiwane jest na podstawie nazwy i hasła użytkownika. Na systemach Windows, gdy zalogowany jest odpowiedni użytkownik (taki sam na wszystkich PC), po wejściu do sieci, na serwerze widoczne są wszystkie katalogi z dokumentami. Gdy zalogowany jest natomiast inny użytkownik, na serwerze widoczny jest tylko katalog publiczny. Wszytko działa jak powinno.

Ja używam Mac'a i dotychczas (na MacOSX 10.5.8. Leopard) po prostu odnajdywałem w sieci rzeczony serwer, wybierałem opcje "Połącz jako..." i po wpisaniu loginu i hasła odpowiedniego użytkownika bez problemu uzyskiwałem dostęp do wszystkich katalogów. Używałem do tego zarówno programu Finder, jak i ForkLift, i wszystko działało poprawnie.

Od kiedy zmieniłem system na MacOSX Snow Leopard (10.6.2.) nie mogę się w ten sposób zalogować. Przy próbie połączenia poprzez Finder (klikając na ikonę serwera) program przez moment wyświetla "łączę się...", a następnie wraca do spisu komputerów w grupie lokalnej. Gdy próbuję połączenia przez funkcję menu "Połącz z serwerem", Finder pyta mnie do jakiego udziału chcę się połączyć (wyświetla listę katalogów), a potem o hasło. Jednak po jego wpisaniu uzyskuję odpowiedź, że wprowadzona nazwa użytkownika lub hasło jest nieprawidłowe. Taką samą odpowiedź mam od ForkLift. Jestem pewien, że wpisuje prawidłowe dane logowania. Do tego dodam, że połączenie z serwerem bez problemu działa na systemach Windows.

Czy to wina Snow Leoparda? Czy spotkaliście się z takim problemem? Proszę o pomoc!

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 15 December 2009 - 12:59

A jesteś pewien poprawnej konfiguracji obu komputerów ? Jakie urządzenia sieciowe są pomiędzy nimi ?

#3 sheeppendale

sheeppendale
  • 50 posts
  • SkądOvingham, United Kingdom

Posted 18 December 2009 - 15:07

Nie bardzo jestem pewien konfiguracji... zresztą nie bardzo wiem też co i jak powinno być skonfigurowane. Udało mi się za to zrobić coś innego ;) Połączyłem się z naszym serwerem za pomocą SSH, używając zarówno systemowego Terminala, jak i programu ForkLift. Dowodzi to, że sama możliwość łączenia się z serwerem nie jest blokowana, a dane połączenia (login/hasło) są prawidłowe. W pewien sposób rozwiązuje to sprawę, bo mam dostęp do potrzebnych mi plików, niemniej jednak nadal nie ma odpowiedzi na pytanie co się stało po zainstalowaniu SnowLeo.

#4 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 19 December 2009 - 10:47

Mogę Ci na tyle pomóc że napiszę że na pewno SL działa z Sambą. Sam mam serwer na Slackware z postawioną SMB która udostępnia dyski innym komputerom. SL łączy się z nią tak samo jak Leopard, przekazując prawidłowo login i hasło, uprawnienia z SMB wówczas działają i dostaję dostęp tylko do przydzielonych zasobów.

#5 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 December 2009 - 11:08

jeżeli nie jesteś tak bardzo pewien - to w ogóle włączyłeś sambę pod Snow Leo? ;]

#6 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 21 December 2009 - 17:13

jeżeli nie jesteś tak bardzo pewien - to w ogóle włączyłeś sambę pod Snow Leo? ;]

A gdzie się włącza klienta samby?

#7 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 December 2009 - 17:30

no trzeba włączyć windows file sharing nie wiesz gdzie? w System Preferences jest wyszukiwarka (wpisz tam np. hasła 'windows', 'smb', 'samba'), jest też help po to wszystko to zrobili, żebyś mógł samemu to znaleźć

#8 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 posts
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Posted 21 December 2009 - 19:10

Proszę ponownie przeanalizować config smb na dystro LINUX pod kątem fileshering, workgroup, sharemode allow from ... ew. pliku passwd dla smb. Do dokładnego sprawdzenia pozostaje konfiguracja TCP/IP w mac'u pod kątem tej samej klasy IP a także maski podsieci i grupy roboczej. Serwery samby LINUX są bez problemu widoczne w finderze lub dostępne przez łączenie z serwerem z opcji idź do ... Czasami trzeba ten serwer Linuxowy samby zresetować (np. /etc/init.d/smb restart) ... albo lepiej zrobić res całego serwera. Jak będziesz w kropce to wrzuć w wolnej chwili config smb z Linux'a - spojrzę

#9 Paul White

Paul White
  • 76 posts

Posted 21 December 2009 - 19:18

Chciałbym dołączyć się do tematu, z tym, że u mnie SL nie widzi żadnego komputera w sieci.

#10 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 posts
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Posted 21 December 2009 - 19:43

Chciałbym dołączyć się do tematu, z tym, że u mnie SL nie widzi żadnego komputera w sieci.

w Twoim przypadku:

1. Wszystkie komputery muszą być w tej samej klasie IP - np. 192.168.1.xxx (xxx nr od 1 do 255),
2. Maska podsieci musi być 255.255.255.0

powyższe osiągniesz ...

1. Eliminując niepotrzebne serwery DHCP zostawiając jeden w sieci lub ...
2. Przypisując ustawienia sieci ręcznie w IPV4 / TCP/IP

i ... już

#11 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 21 December 2009 - 22:36

no trzeba włączyć windows file sharing
nie wiesz gdzie? w System Preferences jest wyszukiwarka (wpisz tam np. hasła 'windows', 'smb', 'samba'), jest też help
po to wszystko to zrobili, żebyś mógł samemu to znaleźć

Kolego, tak się włącza serwer samby a nie klienta. Widać tak zrobili, że jednak nie załapałeś.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 22 December 2009 - 16:12

1. Wszystkie komputery muszą być w tej samej klasie IP - np. 192.168.1.xxx (xxx nr od 1 do 255),
2. Maska podsieci musi być 255.255.255.0

Nieprawda, nic nie 'muszą'. Po co robisz człowiekowi wodę z mózgu?

#13 dead

dead
  • 425 posts

Posted 22 December 2009 - 17:07

ja moge sie dostac do udzialow na serwerze (smb) ale tylko i wylacznie przez opcje connect to server w finderze. Komputery w sieci nie staja sie samoistnie widoczne w widoku network w finderze od czasu upgrade do snow leo. Moze ktos ma na to patent?

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 December 2009 - 17:44

ogórek - muszą, znaczy że jest to jedyna opcja w której to będzie działać a jest to nieprawda ustawienia mogą być zupełnie inne i wszystko będzie normalnie działać i raczej niewiele ma to wspólnego z 'szybkością odnajdywania się' tylko tym, czy będą w ogóle w stanie się odnaleźć i działać

#15 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 posts
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Posted 22 December 2009 - 23:07

@Roberto & @ ftpd ... wpiszcie sobie (tak dla testów) w SL maskę podsieci 255.255.0.0 i zostawcie 2 DHCP na różnych klasach + jeden ze stałym IP z innej klasy i ... życzę powodzenia :) Ja mając 3 różne OS'y w sieci (LIN, WIN, OSX) empirycznie doszedłem do takiego smutnego wniosku, że jednak MUSZĄ ... teorię zostawiam wam ...

#16 Paul White

Paul White
  • 76 posts

Posted 22 December 2009 - 23:16

Kłótnia, kłótnią a SL jak nie widział linuxa tak nie widzi :/

#17 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 posts
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Posted 22 December 2009 - 23:23

To napisz coś więcej o swojej konfiguracji a znajdzie się rozwiązanie: dyst. linux'a konkretne configi urządzeń (TCP/IP) jaka są grupy robocze uprawnienia, przydziały sieciowe U mnie działa więc dlaczego ma nie działać u Ciebie ...

#18 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 22 December 2009 - 23:48

@Roberto & @ ftpd ...

wpiszcie sobie (tak dla testów) w SL maskę podsieci 255.255.0.0 i zostawcie 2 DHCP na różnych klasach + jeden ze stałym IP z innej klasy i ... życzę powodzenia :)

Ja mając 3 różne OS'y w sieci (LIN, WIN, OSX) empirycznie doszedłem do takiego smutnego wniosku, że jednak MUSZĄ ... teorię zostawiam wam ...

A w praktyce wygląda to tak:
- Do karty nasłuchującej serwera robisz sobie aliasy tej karty z ip z pul adresowych tych 2 serwerów dhcp.
- W configu samby dodajesz sobie te 2 interfejsy i musi działać.

#19 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 December 2009 - 10:42

Ale jestescie fajni. Serwer Samby na Fedorze (bo z takim serwerem jest problem) zrzuca log do /var/log/samba. Zobacz co masz w tym logu i jak nie wyczarujesz nic sam to pochwal sie co tam sie wpisalo.

#20 trash

trash
  • 5 posts
  • Skąd/dev/null

Posted 26 December 2009 - 21:01

Mam dokładnie ten sam problem. Samba na pewno jest dobrze skonfigurowana, działa od lat z dowolnym Linuxem i Windowsami, nie chce działać z nowo zakupionym maciem. Idzie podłączyć się do drukarki, finderem poprzez opcję połącz z serwerem a z poziomu "Udostępnianie" nie. Dodam, że z konsoli na macu za pomocą smbclient idzie również się połączyć, więc wyraźnie coś nie halo jest z samym Finderem.

#21 trash

trash
  • 5 posts
  • Skąd/dev/null

Posted 28 December 2009 - 16:32

W moim wypadku rozwiązaniem było dopisanie serwera do /etc/hosts. Nie mam DNS'u w sieci lokalnej i z jakiegoś powodu Mac sobie z takim faktem nie radzi i zdaje się próbuje robić resolving po DNS'ie zamiast po WINS'ie. Tak czy siak problem rozwiązany.

#22 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 28 December 2009 - 21:03

ja moge sie dostac do udzialow na serwerze (smb) ale tylko i wylacznie przez opcje connect to server w finderze.
Komputery w sieci nie staja sie samoistnie widoczne w widoku network w finderze od czasu upgrade do snow leo.
Moze ktos ma na to patent?

mam dokladanie ten sam problem co Ty tez przed upgradem bylo ok teraz nie widze "kompow" w sieci musze recznie laczyc sie z IP .... juz wiadomo kiedy to naprawia ?
Dodam jeszcze ze W7, Vista oraz winxp poprawnie widza komputer z osx

#23 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 01 January 2010 - 20:02

mam dokladanie ten sam problem co Ty tez przed upgradem bylo ok teraz nie widze "kompow" w sieci musze recznie laczyc sie z IP .... juz wiadomo kiedy to naprawia ?
Dodam jeszcze ze W7, Vista oraz winxp poprawnie widza komputer z osx

UPDATE : to wina upgrade była wystarczyło naprawić przywileje, restart kompa i już widać*kompy w sieci !!! od razu lepiej :D

#24 dead

dead
  • 425 posts

Posted 15 January 2010 - 10:20

u mnie nadal nie dziala przez findera juz dziala!!! powod: zla konfiguracja little snitch'a ;-) ech...

#25 Pomix

Pomix
  • 1 posts

Posted 08 July 2010 - 17:02

Witam Jestem nowy i od nie dawna mam iMacka (10.6.4) i napotkalem podobny problem, z ktorym nie potrafie sobie poradzic... Sprawa wyglada bardzo dziwnie poniewaz w sieci kablem ethernetowym podpiety jest NAS (8Level NAS100). Konfiguracja urzadzenia za pomoca przegladarki internetowej bardzo prosta. Dodani uzytkownicy z prawami dostepu i wszystk dziala prawidlowo jak sie lacze za pomoca innego komputera MacBook (10.5.8) ... Natomiast w iMacku z wersja systemu 10.6.4 owszem widzi urzadzenie w sieci ale jak probuje sie do niego logowac otrzymuje komunikat, ze podana nazwa i haslo jest nieprawidlowe choc uzywajac tych samych ustawien loginu i hasla na MacBooku wszystko sie loguje bez problemu... rece mi opadaja i prosze o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu Pomix

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users