rgb czy cmyk druk
Napisano 16 grudnia 2009 - 10:21
Napisano 16 grudnia 2009 - 11:07
Napisano 16 grudnia 2009 - 11:11
Napisano 16 grudnia 2009 - 11:12
Przeczytaj tego pdfa.
Fajne!
Fajne bo zrobione z głową i zaplanowane jako całościowy proces i jako takie ma duży sens biorąc pod uwagę charakterystykę przygotowania tych katalogów, produkcję etc.
Nie jest to jednak narzędzie do zaimplementowania przez każdego klienta, do każdego projektu, przez każdą drukarnię.
Moim zdaniem na razie trzeba na to spojrzeć jako na naprawdę interesującą ciekawostkę.
I oświadczam Ci owca, że jeżeli teraz zostanę zasypany projektami w RGB bo ktoś przeczytał w internecie że można, to Cię znajdę i upiję na smutno

Napisano 16 grudnia 2009 - 11:46
---- Dodano 16-12-2009 o godzinie 13:48 ----
Foucault chcesz się licytować? Ja dostaję projekty reklam faksem! Gdybym się nad tym roztkliwiał to by mi wątroba nie wytrzymała.
Napisano 16 grudnia 2009 - 12:12
Foucault chcesz się licytować? Ja dostaję projekty reklam faksem! Gdybym się nad tym roztkliwiał to by mi wątroba nie wytrzymała.
Trochę offtopem, ale nie mogę się oprzeć. Moja ulubiona przygoda:
- mam dla Pana cromalin
- świetnie! proszę przefaksować!
Godzinę później dostałem faxem akceptację.
Klient to część dużej międzynarodowej sieciówki - wprawdzie dział PR, ale pan miał w stopce napis Print Buyer..
W tym świetle projekty w RGB to rzeczywiście małe miki

Napisano 16 grudnia 2009 - 14:39

Gość_owca666_*
Napisano 16 grudnia 2009 - 14:40
Fajne!
Fajne bo zrobione z głową i zaplanowane jako całościowy proces i jako takie ma duży sens biorąc pod uwagę charakterystykę przygotowania tych katalogów, produkcję etc.
Nie jest to jednak narzędzie do zaimplementowania przez każdego klienta, do każdego projektu, przez każdą drukarnię.
Moim zdaniem na razie trzeba na to spojrzeć jako na naprawdę interesującą ciekawostkę.
I oświadczam Ci owca, że jeżeli teraz zostanę zasypany projektami w RGB bo ktoś przeczytał w internecie że można, to Cię znajdę i upiję na smutno
No nie no...

To nie po to, że "tak trzeba" tylko, że można właśnie - wbrew twierdzeniom niektórych kompleksowo, całościowo, w określonych warunkach. To jest tak naprawdę duży kombajn i, jak napisałem wcześniej: nie jest uniwersalny i prędko nie będzie. Chodziło o to, że Niemiec niekoniecznie musi być "głupi" i "leszcz"

Jeśli ktokolwiek zrozumiał to inaczej, oświadczam że: nie twierdzę że RGB jest nowym standardem w druku offsetowym, co to to nie

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:09
1. Nie każda „firma posiada logo” ale o czy my dyskutujemy o standardzie czy o marginesie?
2. Prostota nie polega na tym że wypuszcza się babola bo nie umiem poprawnie tego zrobić. Poprawnie - w zgodzie ze standardem, a standard w druku to CMYK.
3. Czy uważasz że hydraulik powinien zajmować się grafiką? Czy Prezydent powinien sprzedawać się jako prostytutka? Czy facet powinien rodzić dzieci? Co to za dziwadła tworzysz?
4. Przyjmują już teraz, tylko nie widzę związku, dla nich jest ta proteza co podał owca666. Kiedy pracowałem w agencjach non stop taki syf dostawaliśmy i nie mówiło się że to przyszłość tylko że klient nie umie.
5. Jaka naturalna kolej rzeczy? Że wektory robisz w cmyk foto w RGB? Jak ty chłopie dostaniesz poprawne logo opisane pantonem to se na ekranie kolor podobny w RGB będziesz dobierał?
O czym ty piszesz?
Ad. 1. Standard niestety jest taki, że identyfikacji się*nie posiada. Patrz przez pryzmat rynku, a nie agencji reklamowej. Istnieje setki tysięcy małych firm i osób prowadzących działalność, i wielu z nich nawet nie wie, że można mieć logo, nie mówiąc o identyfikacji.
Ad. 2. CMYK to standard druku a nie całego procesu technologicznego. jedyne urządzenie pracujące w CMYK to maszyna drukarska. I rzeczywiście w czasach Quarka 3, CMYK był jedyną przestrzenią barwną, w której można było pracować. Teraz czasy się zmieniły i programy też.
Ad. 3. Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli, że hydraulikowi jest obojętne jak mu KTOŚ ulotkę przygotuje. A domorosłych grafików komputerowych, zwanych dawniej korelowcami, nie brakuje i z uwagi na swoją cenę mają wzięcie.
Ad. 4. W tym punkcie wbrew pozorom się z tobą zgodzę. Ja też pamiętam narzekania na materiały, które przychodziły z zachodu - niedopracowane, niechlujne itd. Za to nasze materiały zazwyczaj wzbudzały zachwyt w zagranicznych oddziałach. U nas ze względu na tanią siłę roboczą, można poświęcić więcej czasu na cyzelowanie retuszu czy montażu (taka moja teoria). W związku z tym producenci oprogramowania (w tym ripów) starają się ułatwić życie i dopuszczają coraz większe niechlujstwo.
Ad. 5. Tutaj ciebie poniosło. Nigdzie nie napisałem, że całą pracę łącznie z Pantonowym logotypem można przygotować w RGB. Niepotrzebnie sobie to dopowiedziałeś. Nie wiem też w czym problem aby przygotować pracę z cmykowym wektorem i fotką RGB. InDesign daje takie możliwości - to już nie są czasy Quarka 3.
I jeszcze żeby rozwiać wątpliwości. Jestem detepowcem starej daty (15 lat w zawodzie) i wolę stare metody przygotowania do druku. Posługuję się CMYKiem i nie wstawiam fotek RGB do dokumentów chociaż wiem, że się da i agencja (duża sieciówka) w której kiedyś pracowałem tak robi z powodzeniem. Całą grafikę rastrową przygotowują w RGB i konwersja do CMYK następuje dopiero przy wypuszczaniu PDFa zgodnie z profilem danej drukarni. Tak się teraz robi czy ci się podoba czy nie.
---- Dodano 16-12-2009 o godzinie 15:15 ----
Chodziło o to, że Niemiec niekoniecznie musi być "głupi" i "leszcz"
Wręcz przeciwnie...
Jeśli ktokolwiek zrozumiał to inaczej, oświadczam że: nie twierdzę że RGB jest nowym standardem w druku offsetowym, co to to nie
Ująłeś to idealnie. A ja głupi tyle napisałem.

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:33
Gość_owca666_*
Napisano 16 grudnia 2009 - 15:47
Napisano 16 grudnia 2009 - 15:51
Napisano 16 grudnia 2009 - 16:22
A tobie Fiod proponuję poluzować troszkę warkocze i zastanowić się następnym razem jak kogoś nazwiesz leszczem, szwabem czy jakoś inaczej. Widać rzeczywiście żyły ci się*gotują i robisz z siebie pieniacza.
Ja zdania o tym niemcu nie zmieniłem i nie zmienię. Jest ... i jest dyletantem.
Napisano 16 grudnia 2009 - 17:39

Napisano 16 grudnia 2009 - 18:22
Całą grafikę rastrową przygotowują w RGB i konwersja do CMYK następuje dopiero przy wypuszczaniu PDFa zgodnie z profilem danej drukarni. Tak się teraz robi czy ci się podoba czy nie.
Pytanie: czy gotowy do druku pdf z RGB to to samo co gotowy do druku pdf CMYK?
Napisano 16 grudnia 2009 - 18:51
Napisano 16 grudnia 2009 - 18:55
Więc twierdzisz że drukarnia otrzymując takiego pdf rgb zamieni go na cmyk?Fiod. Oczywiście to nie to samo. Ale zakładając,*że drukarnia ma Acrobata, to nie jest żaden problem.
Daj mi kontakt do takiej drukarni chcę o coś spytać.
Napisano 16 grudnia 2009 - 19:06
Napisano 16 grudnia 2009 - 19:09
Pytanie: czy gotowy do druku pdf z RGB to to samo co gotowy do druku pdf CMYK?
Mając plik z fotkami RGB jesteś w stanie uzyskać lepszy jakościowo wydruk i łatwiej dopasujesz się do wymogów technicznych danej drukarni. Tak więc RGB to głównie umożliwienie przenośności pliku pomiędzy różnymi technikami druku na różnych podłożach i różnych nafarbieniach.
Czyli plik z fotkami RGB to dość wygodny półprodukt. Ja bym się cieszył dostając takie materiały.
Najgorsze co może mnie spotkać to tzw. generyczny CMYK bez informacji o profilu ICC. I zgadnij wtedy czy plik został zoptymalizowany pod Gazetę wyborczą, Puls biznesu czy Playboya czy Przyjaciółkę. Wtedy masz około 200% różnicy w nafarbieniu i szklaną kulę w serwisie.
Napisano 16 grudnia 2009 - 19:19
Czyli nagadaliśmy się jak sroki a tymczasem zeszło na to że prawidlowy PDF dla druku offsetowego to CMYK.To nie tak. Gdybym ja miał*drukarnię to nie robiłbym problemu. Dałbym tylko do podpisania proofa, żeby klient wziął odpowiedzialność za siebie. Bo bariery technologicznej nie ma.
4 strony bełkotu żeby to stwierdzić.

---- Dodano 16-12-2009 o godzinie 19:26 ----
Mając plik z fotkami RGB jesteś w stanie uzyskać lepszy jakościowo wydruk i łatwiej dopasujesz się do wymogów technicznych danej drukarni.
Coś ci się kręci, jak może uzyskać lepszy wydruk skoro zrobił ci w rgb a w drukarni zamienią to na cmyk, bo przecież nie wydrukują w rgb. Ty mówisz o nieskończonej pracy.
Napisano 16 grudnia 2009 - 20:14
Napisano 16 grudnia 2009 - 20:29
Napisano 16 grudnia 2009 - 21:42
Czyli ty dajesz gotowego pdfa do druku w rgb, dlatego pytam daj mi namiar na drukarnię która przyjmuje pdfy RGB.Fiod! Każda fotka źródłowo jest w RGB. Konwertujesz ją na jakiś CMYK i tracisz część kolorystyki. Potem jak musisz zamienić jeszcze raz na inny CMYK (bo inne podłoże, papier czy technika druku to znowu tracisz część koloru. A Wrócić bezstratnie z takiego CMYK-a do poprzedniego się nie da. W związku z tym jak masz np. kampanię reklamową i reklamę masz puścić np. do 30 tytułów gazetowych to byś musiał mieć 30 obrazków CMYK albo jedną fotkę RGB i konwersję robić tylko przy eksporcie PDF/X do danego tytułu.
A co do Twojego obrazka to zapomniałeś włączyć zarządzania kolorem, bo u mnie w ID kolor RGB jest od razu symulowany we wskazanej docelowej przestrzeni barwnej. Tak więc to co pokazujesz to lipa! ;-)
A może masz nieskalibrowany monitor?
O toto...
ps to jednej drukarni nie mój
Napisano 17 grudnia 2009 - 08:07
Czyli ty dajesz gotowego pdfa do druku w rgb, dlatego pytam daj mi namiar na drukarnię która przyjmuje pdfy RGB.
j
Ja przyjmuję z przyjemnością ponieważ:
-umiem posługiwać się profilami koloru;
-uzyskuję wyższą jakość druku;
-uzyskuję wyższą powtarzalność kolorystyczną na różnych podłożach i technikach druku;
-więcej na tym zarabiam;
-klienci chętnie wracają gdy słyszą "Z materiałami sobie poradzimy, prześlemy proofa do akceptacji".
Napisano 17 grudnia 2009 - 08:38
Pracujesz w drukarni? daj mi namiar gdzie się mieścicie.Ja przyjmuję z przyjemnością ponieważ:
-umiem posługiwać się profilami koloru;
-uzyskuję wyższą jakość druku;
-uzyskuję wyższą powtarzalność kolorystyczną na różnych podłożach i technikach druku;
-więcej na tym zarabiam;
-klienci chętnie wracają gdy słyszą "Z materiałami sobie poradzimy, prześlemy proofa do akceptacji".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych