rgb czy cmyk druk
Posted 14 December 2009 - 22:57

Posted 14 December 2009 - 23:17
cmyk do druku
wynika to z 'natury' tych zapisów
rgb - Synteza addytywna â Wikipedia, wolna encyklopedia
cmyk - Synteza subtraktywna â Wikipedia, wolna encyklopedia
niby można przeliczyć rgb na cmyk (i w drugą stronę) ale to zawsze chyba jakaś niedokładność będzie i kolory dokładnie takie same nie będą(? nie wiem czy głupot nie plotę)
jeżeli to ma być 'pro' druk to raczej cmyk nie jest tutaj żadnym przeżytkiem
ogólnie cmyk nie jest przeżytkiem
Posted 14 December 2009 - 23:31
Posted 15 December 2009 - 09:36
Posted 15 December 2009 - 10:50
Posted 15 December 2009 - 11:39
Posted 15 December 2009 - 12:11
Posted 15 December 2009 - 18:10
Posted 15 December 2009 - 18:27
Posted 15 December 2009 - 19:10
Posted 15 December 2009 - 20:12
Witam, jestem laikiem w kwestii przygotowania materiałów do druku. Napotkałam na następujący problem. Otrzymałam materiały do druku przygotowane w Niemczech. Materiały to pliki pdf. wygenerowane z InDesign. Praca ma być drukowana w Polsce. Okazało się, że zdjęcia sa w RGB. Drukarnia życzy sobie CMYK. Niemiecki grafik nie chce zamienić RGB na Cmyk oraz twierdzi, że nie raz drukowali w ten sposób i wszystko jest ok. Sprawa jest dla mnie bardzo trudna.Chciałabym zweryfikować informację: jakie są aktualne standardy drukarskie i czy możliwe jest że wymóg CMYK jest lekkim przeżytkiem? Będę wdzięczna za pomoc.
Leszcz jakiś, mógł puszczać na laser albo tym podobną drobnicę, na offset puszczasz w cmyk lub pantone i nigdy inaczej, taki jest standard. Na ripie ci puszczą tak jak jest przygotowany i zamiast koloru w wydruku dostaniesz wyblakłe foto.
Powiedz mi skoro foto jest w rgb to czy wektory są tam też w rgb? szwabski dyletant...
Miałem kupę takich gównianych prac zza granicy, w większości laicy to robią.
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 20:15 ----
Ploter to nie offset stary!Ja drukuje na ploterach z plików RGB i wszystko bardzo fajnie wychodzi.. Zamianą na CMYK zajmuję się już sam rip. W niemczech pewnie tak samo robili.
Posted 15 December 2009 - 21:01
Posted 15 December 2009 - 21:34

Posted 15 December 2009 - 22:24
Facet to jest kosmos co ty proponujesz, konwersja w drukarni z rgb na cmykFiod. Ulżyło ci? Poczułeś się już lepszy? Po co te inwektywy: szwab, leszcz, dyletant?
Nie przyszło ci do głowy, że ten co przygotowywał pracę miał takie wytyczne z drukarni? Drukarnia mogła sobie zażyczyć RGB i konwertować w/g swojego profilu.

17 lat w dtp siedzę i takiego bełkotu nie słyszałem od czasu rozbarwien z worda...
ps. jestem lepszy i to na pewno od tego szwaba ktory JEST dyletantem, JEST leszczem, jego własne zdanie mówi o nim wszystko: "Niemiecki grafik nie chce zamienić RGB na Cmyk oraz twierdzi, że nie raz drukowali w ten sposób i wszystko jest ok"
Posted 15 December 2009 - 22:25
Jeśli chodzi o rady są bardzo dobre. Bez proofa z drukarni, w której to będzie drukowane, anie rusz.
---- Dodano 15-12-2009 o godzinie 22:26 ----
Fiod. To jest taki sam kosmos jak 10 lat temu przyjmowanie przez drukarnie PDFów. Zobaczysz, że niedługo tak będzie.
Posted 15 December 2009 - 22:38
Fiod. To jest taki sam kosmos jak 10 lat temu przyjmowanie przez drukarnie PDFów. Zobaczysz, że niedługo tak będzie.
Pdf było rewolucją ale powiedz mi jak ty sobie wyobrażasz zmianę składu? bo przecież musisz dopasować oprogramowanie, indesign, illustrator, korek robią domyślnie w cmyk. Przestrzenie barwne, pantone, cmyk, wiesz co to oznacza dla identyfikacji wizualnej? tam nie masz opisów RGB, tam jest pantone/cmyk.Co ze wzornikami kolorów? co z kalibracją monitorów i sprzętu, co z profilami?
W skrócie: chcesz postawić na głowie cały świat dtp a przecież ten szwab po prostu zrobił babola.
Mnie w to graj mniej zachodu, mniejsze pliki...problem w tym że to nierealne...
Posted 15 December 2009 - 22:52

Co do niemieckiego RGB - jedyne sensowne wytłumaczenie to to że do tej pory drukowali małe nakłady na cyfrze (i było ok), a teraz zachciało im się większego nakładu z offsetu (i nie widzą problemu). No ale to takie zgadywanie nicniewnoszące...
Posted 15 December 2009 - 23:02
Gość_owca666_*
Posted 15 December 2009 - 23:12
Nauczyłem się jednego przez lata pracy w DTP (prepress, agencje reklamowe, drukarnie): to że o czymś nie wiem, nie znaczy że nie istnieje

Istnieją już i działają rozwiązania typu GMG Color Server: ColorServer: GMGColor. To właśnie tak działa: materiały w RGB, cały ustandaryzowany workflow i hula (upraszczam i polecam poczytać więcej samemu). Używa tego np IKEA do produkcji swoich katalogów, zdaje się w Niemczech właśnie.
Z jednym się w 100% zgodzę: nie u nas, nie dzisiaj...
Posted 15 December 2009 - 23:15
Posted 15 December 2009 - 23:56
Nie każda „firma posiada logo” ale o czy my dyskutujemy o standardzie czy o marginesie?Fiod. Nie każda firma posiada identyfikację wizualną.
Prostota nie polega na tym że wypuszcza się babola bo nie umiem poprawnie tego zrobić. Poprawnie - w zgodzie ze standardem, a standard w druku to CMYK.Generalnie masz rację, ale wydaje mi się, że żyjesz w świecie agencji reklamowych i stąd twoja optyka. A DTP jest coraz bardziej powszechne i proste. Każdy hydraulik może mieć swoją ulotkę i im prościej ją można zrobić, tym lepiej dla niego.
Czy uważasz że hydraulik powinien zajmować się grafiką? Czy Prezydent powinien sprzedawać się jako prostytutka? Czy facet powinien rodzić dzieci? Co to za dziwadła tworzysz?On ma gdzieś przestrzenie barwne i inne zawodowe dyrdymały.
Przyjmują już teraz, tylko nie widzę związku, dla nich jest ta proteza co podał owca666. Kiedy pracowałem w agencjach non stop taki syf dostawaliśmy i nie mówiło się że to przyszłość tylko że klient nie umie.W związku z tym każdy może mu ją zrobić. A jak każdy może mu ją zrobić, to drukarnie siłą rzeczy będą musiały zacząć takie gówno przyjmować. Pan Heniek, co ostrzy noże, nie będzie narzekał, że mu fotka się źle rozbarwiła. :-)
Jaka naturalna kolej rzeczy? Że wektory robisz w cmyk foto w RGB? Jak ty chłopie dostaniesz poprawne logo opisane pantonem to se na ekranie kolor podobny w RGB będziesz dobierał?A techniczne możliwości jak najbardziej są. Do Indesigna możesz wrzucić elementy RGB. Możesz to potem wypuścić nie zmieniając przestrzeni barwnych (opcja Composite Leave Unchanged). Dlatego uważam, że to nie bzdury, tylko naturalna kolej rzeczy. To tylko kwestia kto na siebie weźmie odpowiedzialność jak coś pójdzie nie tak. Po to są wydruki próbne, które są dużo tańsze niż godzina pracy dobrego studia.
O czym ty piszesz?
Heh. Czyli to już rzeczywistość. A ja już zacząłem myśleć, że mnie wyobraźnia poniosła. :-)
Poniosła, poniosła..
To jest proteza a nie przyszłość wypuszczania w rgb, w skrócie: zakup softu który poprawi źle zrobioną pracę. W tej chwili też coś takiego jest: konwersja w adobe lub na ripie. Ile jest firm na świecie które mają swoje logo opisane w księdze znaku CMYK/PANTONE, papiery firmowe, kolorystyka, wizytówki...Panowie, nie ma co się kłócić, postępu się*nie zatrzyma.
Nauczyłem się jednego przez lata pracy w DTP (prepress, agencje reklamowe, drukarnie): to że o czymś nie wiem, nie znaczy że nie istnieje
Istnieją już i działają rozwiązania typu GMG Color Server:
Ludzie weźcie przestańcie bzdury pisać bo mnie szlag trafi...
Gość_owca666_*
Posted 16 December 2009 - 00:41
EOT z mojej strony

Dobranoc
Posted 16 December 2009 - 01:33
Posted 16 December 2009 - 08:21
Posted 16 December 2009 - 10:12
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users