Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Żywotność nagrania VHS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 SpyKids

SpyKids
  • 165 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudnia 2009 - 14:33

Witam ! W trakcie świątecznych porządków znalazłem pudełko ze sporą ilością starych kaset VHS. Wideo pewnie też się jeszcze znajdzie aby je otworzyć ale moje pytanie brzmi ile tak naprawdę nagranie na takiej kasecie jest w stanie wytrzymać w normalnych warunkach - leżąc w pudle :) Z góry dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 14:44

Wszystko zależy od wielu rzeczy: warunków przechowywania, klasy taśmy itp. Średnio bez przewijania 10~15 lat z tym że materiał na VHS traci jednak po trochu (prawie niezauważalnie) codziennie na jakości - nawet jak dbałeś/dbasz o te kasety. Po prostu podłoże ferromagnetyczne się utlenia i rozmagnesowywuje. Jeżeli Chcesz powrócić do tego rodzaju przechowywania wideo - stanowczo odradzam. Pomijając już kiepską jakość samego analogowego standardu VHS - zaprzestano już produkcji kaset.

#3 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 14 grudnia 2009 - 14:45

danych techcnicznych nie znam, ale mi kasety sprzed 20 lat dalej chodzą bez problemu ;-)

#4 SpyKids

SpyKids
  • 165 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudnia 2009 - 15:52

Dziękuję :) Oczywiście, że nie mam zamiaru powracać do tego rodzaju przechowywania nagrań wideo. Tylko mam kilka kaset, które pasuje przegrać na DVD i się zastanawiałem czy wytrzymają jeszcze trochę ( jak bym o nich zapomniał ) :))

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:04

W chwili obecnej nie czekałbym na Twoim miejscu z przegraniem na DVD ani dnia dłużej. Kiedyś też "się zbierałem" z takim przegrywaniem i w rezultacie jak już się w końcu za to zabrałem - okazało się, że nagrania z VHS przestały się nadawać do czegokolwiek.

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:09

W chwili obecnej nie czekałbym na Twoim miejscu z przegraniem na DVD ani dnia dłużej. Kiedyś też "się zbierałem" z takim przegrywaniem i w rezultacie jak już się w końcu za to zabrałem - okazało się, że nagrania z VHS przestały się nadawać do czegokolwiek.

Właśnie tak. Ja zrobilem ten blad i teraz wazny dla mnie rocznicowy film jest do kitu.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:19

Ja straciłem "tylko" szkolną 100-dniówkę.

#8 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:49

materiał na VHS traci jednak po trochu (prawie niezauważalnie) codziennie na jakości - nawet jak dbałeś/dbasz o te kasety.

A czy nie traci na jakości tylko podczas odtwarzania, kiedy to głowica trze o taśmę? Taśma magnetyczna jest jednym z najtrwalszych nośników (materiały na ten temat można znaleźć w internecie, np. tu albo tu). Systemy takie oferuje np. IBM czy HP, a wykorzystują je instytucje, dla których bezpieczeństwo danych jest priorytetem.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 19:17

Tak - wtedy też traci. Co do trwałości - cały czas jak do tej pory jest mowa o taśmach VHS - a więc takich skierowanych na rynek konsumencki (popularny). Natomiast wielkie koncerny jakie wymieniłeś używają zapewne do przechowywania danych taśm robionych dla nich na specjalne zamówienie - o wiele trwalszych niż to czego używają "zwykli" użytkownicy. Podobnie jest nawet dzisiaj - płyta DVD "ze sklepu" przetrzyma dane góra 5 lat. Są jednak w sprzedaży specjalne płyty z serii "Archive Gold" które przechowują dane do 100 lat, natomiast w cenie około 50 $ zamówisz u każdego producenta płytkę przechowującą dane 200 lat. Dla przeciętnego użytkownika aż taki wydatek jest może bezsensowny, ale dla firm dbających o bezpieczeństwo własnych danych - niezbędny. W każdym razie - taśmie nie powierzyłbym dzisiaj już niczego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych