Problem z polskimi znakami w czcionce Tahoma Office::mac
Napisano 27 listopada 2006 - 15:59
Napisano 27 listopada 2006 - 16:18
BTW jak już jesteśmy przy temacie czcionek, sprawdź proszę jak Ci się wyświetla ten serwis:
http://www.gazetawyb...68,3756976.html
U mnie polskie znaki są, ale niestety inną czcionką.
Napisano 27 listopada 2006 - 18:46
Niestety faktycznie polskie ogonki sa inna czcionka. Roznica nie jest duza, ale przy uwazniejszym przyjrzeniu sie mozna to dostrzec
BTW jak już jesteśmy przy temacie czcionek, sprawdź proszę jak Ci się wyświetla ten serwis:
http://www.gazetawyb...68,3756976.html

Kurcze czy ktos wie jak mozna zrobic zeby Mac::Office mial polskie czcionki typu Verdana, Arial Black itd? Jak pisze cos w Wordzie, PP to przy Compatibility check dostaje informaje ze nie mam odpowiednich rozszerzen czcionek i beda one zamienione, brrr.
To jakis koszmar, jak mozna miec czelnosc i mowic ze taki Office jest w 100% kompatybilny z Officem na Windows gdzie wszystko dziala od razu, a tutaj sie kombinuje, kombinuje a jak nie dzialalo tak nie dziala :/
Ktos moze ma rozwiazanie?
Chyba znalazlem sam

- wydaje sie ze w Mac Os czcionki sa w 4 miejscach (/Library/Fonts; /System/Library/Fonts; /Users/uzytkownik/Library/Fonts; /Applications/MicrosoftOffice/Office/Fonts)
- przekopiowalem czcionki Tahoma oraz Tahoma Bold z polskimi znakami z Windows 2000 (i ew kazda inna ktora sie chce) na dysk Maka
- przekopiowalem wszystkie czcionki z wymienionych wyzej katalogow miedzy soba tak zeby miec wszedzie to samo, z algorytmem gdy sie dublowaly kopiujac wg waznosci (najwazniejsze te w /System... , potem /Library... potem te w .../Office/... a na koncu /Users
- oczywiscie we wszystkich miejscach dodalem datkowa czcionke z Windows (np.: Tahoma) oraz wykasowalem wszystkie powtarzajace sie czcionki w danych katalogach (np.: moze sie tak zdarzyc jak dodamy nowa czcionke z polskimi znakami chocby Arial)
- wykasowalem plik preferencji uzytkownika Office (zeby od nowa zaladowal czcionki przy ponownym wlaczaniu sie pakietu office)
- wykasowalem plik DoFonts z katalogu .../Office/ w sumie nie wiem po co ;-)
- wyczyscilem Fonts Cache np.: programem Onyx
- zrestartowalem Mac Os
- wlaczylem Office'a
- dzialaja czcionki Tahoma w systemie (np.: podana strona gazety wyswietla sie prawidlowo) jak rowniez w pakiecie Office
Jupi!
Napisano 13 lutego 2010 - 17:58
Napisano 13 lutego 2010 - 18:38
Komentarze dziennikarzy GW do II tury wyborów (wideo)
U mnie polskie znaki są, ale niestety inną czcionką.
A u mnie wszystko jest dobrze. Na Safari sprawdziłem.
A wy jak macie, źle?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych