Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z polskimi znakami w czcionce Tahoma Office::mac

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 mydzio

mydzio
  • 70 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2006 - 15:59

Witam, Mam problem z czcionka Tahoma - nie wyswietla mi polskich znakow. Caly teskst w Wordzie, PP (czy jakimkolwiek programie na OS X) jest w Tahomie, a polskie znaki podmieniane sa na Lucida Grande. 1. Probowalem przekopiowac czcionke z Windowsa, sprawdzalem w LinoType FontExplorer X (nie wyswietla polskich znakow) i FontBooku (nie znajduje zadnych bledow). 2. Nie "urzadza mnie" zamiana tekstu na inna czcionke. Niestety MUSI byc Tahoma. 3. Wszystkie inne czcionki typu Times New Roman, Arial etc dzialaja ok. 4. W moim systemie czcionka Tahoma nie dubluje sie, ani nie widze zadnych anomalii z nia zwiazanych. Prosilbym o pomoc, z gory dziekuje za wszelki podopowiedzi. Pozdrawiam Piotrek

#2 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 27 November 2006 - 16:18

Niestety, ale mam dokładnie tak samo: Tahoma po prostu nie ma / nie wykazuje polskich znaków. Wszelkie teksty 'z zewnątrz' są pokraczne. Moje rozwiązanie to zamiana na Verdana...

BTW jak już jesteśmy przy temacie czcionek, sprawdź proszę jak Ci się wyświetla ten serwis:

http://www.gazetawyb...68,3756976.html

U mnie polskie znaki są, ale niestety inną czcionką.

#3 mydzio

mydzio
  • 70 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2006 - 18:46

BTW jak już jesteśmy przy temacie czcionek, sprawdź proszę jak Ci się wyświetla ten serwis:

http://www.gazetawyb...68,3756976.html

Niestety faktycznie polskie ogonki sa inna czcionka. Roznica nie jest duza, ale przy uwazniejszym przyjrzeniu sie mozna to dostrzec :(

Kurcze czy ktos wie jak mozna zrobic zeby Mac::Office mial polskie czcionki typu Verdana, Arial Black itd? Jak pisze cos w Wordzie, PP to przy Compatibility check dostaje informaje ze nie mam odpowiednich rozszerzen czcionek i beda one zamienione, brrr.

To jakis koszmar, jak mozna miec czelnosc i mowic ze taki Office jest w 100% kompatybilny z Officem na Windows gdzie wszystko dziala od razu, a tutaj sie kombinuje, kombinuje a jak nie dzialalo tak nie dziala :/

Ktos moze ma rozwiazanie?

Chyba znalazlem sam :) Oto co zrobilem:
- wydaje sie ze w Mac Os czcionki sa w 4 miejscach (/Library/Fonts; /System/Library/Fonts; /Users/uzytkownik/Library/Fonts; /Applications/MicrosoftOffice/Office/Fonts)
- przekopiowalem czcionki Tahoma oraz Tahoma Bold z polskimi znakami z Windows 2000 (i ew kazda inna ktora sie chce) na dysk Maka
- przekopiowalem wszystkie czcionki z wymienionych wyzej katalogow miedzy soba tak zeby miec wszedzie to samo, z algorytmem gdy sie dublowaly kopiujac wg waznosci (najwazniejsze te w /System... , potem /Library... potem te w .../Office/... a na koncu /Users
- oczywiscie we wszystkich miejscach dodalem datkowa czcionke z Windows (np.: Tahoma) oraz wykasowalem wszystkie powtarzajace sie czcionki w danych katalogach (np.: moze sie tak zdarzyc jak dodamy nowa czcionke z polskimi znakami chocby Arial)
- wykasowalem plik preferencji uzytkownika Office (zeby od nowa zaladowal czcionki przy ponownym wlaczaniu sie pakietu office)
- wykasowalem plik DoFonts z katalogu .../Office/ w sumie nie wiem po co ;-)
- wyczyscilem Fonts Cache np.: programem Onyx
- zrestartowalem Mac Os
- wlaczylem Office'a
- dzialaja czcionki Tahoma w systemie (np.: podana strona gazety wyswietla sie prawidlowo) jak rowniez w pakiecie Office

Jupi!

#4 zbenio

zbenio
  • 63 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 February 2010 - 17:58

Miałem ten sam problem, zarówno w przeglądarkach jak i w PS na przykład. U mnie wystarczyło w Albumie z czcionkami wyłączyć podwójne czcionki (Edycja/Rozwikłaj identyczne), teraz wyświetla wszystko prawidłowo.

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 13 February 2010 - 18:38

Komentarze dziennikarzy GW do II tury wyborów (wideo)

U mnie polskie znaki są, ale niestety inną czcionką.

A u mnie wszystko jest dobrze. Na Safari sprawdziłem.
A wy jak macie, źle?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users