Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Edycja menu kontekstowego mozliwa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 18:29

Czy jest jakiś*program umożliwiający edycje menu kontakstowego? np dodanie opcji wypakuj do lub kopiuj czy przenies do ?

#2 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:26

[url=http://free.abracode.com/cmworkshop/]Contextual Menu Plugins for Mac OS X[/url]

#3 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 01:42

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja i kicha :/ Jakies inne pomsły?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 01:47

A zauważyłeś wielki napis 'Snow Leopard users click here', a potem 'Snow Leopard does not support contextual menu plug-ins in 64 bit applications'?

#5 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 02:41

Tak, zauważyłem. Ktore paczki znajdujace sie na tej stronie mam pobrac? Ktore potrzebuje? Rozumiem ze skoro 64 bit nie jest wspierane to powinienem zainstalowac shortcut 2.0 32 bit tak? Jest gdzies moze jakis tutorial jak to zrobic? Ale mnie wkurza to ze po przesiadce z windowsa na maca trzeba sobie takimi pierdołami tyłek zawracać...

#6 dap

dap
  • 17 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 17:24

> skc: zawsze mozesz sie ponownie przesiasc na windowsa :D. tak na powaznie, jak tylko mam zrobic cos na windowsie, po paru latach pracy na macu... to mnie ciarki przechodza, jak skomplikowane jest wykonanie na windows najprostszych czynnosci...

#7 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 19:32

ja nie potrzebowałem maca zeby mnie ciarki przechodziły podczas uzywania windowsa az stwierdziłem ze dosyc tego kupuje maca. No i kupiłem i tutaj poczatki łatwe nie sa bo bo mimo wyrzucenia pc przyzwyczajenia z widodowsa zostały a tutaj brak podstawowej i najwazniejszej (jesli nie uzywasz path findera) opcji "Kopiuj do" i "Przenieś do". Doznałem wku**** jak zobaczyłem ta strone z drugiego postu i ile trzeba sie nad tym użerać zeby miec dwie głupie ale jakze potrzebne opcje... tym bardziej ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 19:37

Sam sobie stwarzasz problemy rodem z windowsa (zawracasz głowę windowsowymi pierdołami). Zamiast po prostu przeciągnąć plik do żądanej lokalizacji - wolisz skomplikowane kombinacje z menu kontekstowym. I po co ? Bo w windows tak było ? Było i się zmyło.

#9 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:03

Bo nie musze otwierać nowego okienka a poźniej wchodzic w podfoldery i podfoldery... Dla Ciebie to moze jest pierdoła ale nie dla mnie i podejzewam jeszcze wielu uzytkownikow maca.

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:08

Prościej chyba zmienić lokalizację docelową foldera(ów) a nie tworzyć drzewa rodem z windows. Pora zejść z drzewa ;)

#11 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:10

Nie wiem jak to zrobić... Wiec jeszcze posiedzę na drzewie ;)

#12 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:19

Ok. Sam tego chciales:
[url=http://www.macosxautomation.com/services/index.html]Mac OS X Automation: Services[/url]
Poczytaj, poprobuj linkow.
[url=http://www.kavasoft.com/KavaServices/]KavaServices[/url] jest dla leniwych.

#13 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 21:17

Ok. Sam tego chciales:
Mac*OS*X Automation: Services
Poczytaj, poprobuj linkow.
KavaServices jest dla leniwych.

Zbawienie:) Dzięki.

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 22:38

A co do jeszcze 'otwierania nowego okienka i przechodzenie do podkatalogu' (wiem, że nie cytuję dokładnie, ale nie mam zamiaru używać kretyńskiego słowa 'folder') - możesz sobie spotlightem go otworzyć od razu, szybko i sprawnie.

#15 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 23:35

Jak dla mnie lepiej to nazwać folderem niz oknem (window) ;)

#16 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 15 grudnia 2009 - 00:03

a teczka? tudzież katalog :D

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 00:21

Katalog (directory).

#18 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 03:48

Dodam tylko, ze Kopiuj/Przesun mozna sobie wyklikac w Automatorze, Pack/UnPack i cokolwiek innego zreszta tez.

#19 dap

dap
  • 17 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 12:13

prościej to jak masz zaznaczony plik lub więcej plików, trzymasz [Option] i przeciągasz pliki to innej lokalizacji - zostaną wtedy przekopiowane. nadal nie rozumiem po kiego to ma być w menu kontekstowym.... to nie windows i tysiąc opcji w rozwijanych menu, w których można się tylko pogubić...

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 12:56

Btw. jeszcze jedno mi się przypomniało z tym 'muszę otworzyć nowe okienko a potem ręcznie przekopywać się przez drzewo katalogów' - nieprawda. Możesz zaznaczyć pliki i je metodą drag&drop przenieść na chociażby ikonkę findera w Docku, tylko _nie_ puszczać przycisku myszy/trackpada. Po chwili otworzy się okno findera, przenosisz pliki nad jakiś katalog i nadal _nie puszczasz_ przycisku. Otworzy się zawartość tego katalogu… i tak dalej - dopóki nie puścisz przycisku najechanie na jakiś katalog i przytrzymanie 'na nim' plików przez ~sekundę powoduje otwarcie zawartości tegoż - możesz podczas jednej 'sesji' drag&drop zagrzebać się do chociażby dwudziestego podkatalogu ;-)

#21 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:12

Tak dla osiągnięcia pełni.

http://grab.by/1cKE

Tu są ustawienia czasu czekania, jeśliby ten czas był nieodpowiedni.

Pozdrawiam

#22 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:07

Btw. jeszcze jedno mi się przypomniało z tym 'muszę otworzyć nowe okienko a potem ręcznie przekopywać się przez drzewo katalogów' - nieprawda. Możesz zaznaczyć pliki i je metodą drag&drop przenieść na chociażby ikonkę findera w Docku, tylko _nie_ puszczać przycisku myszy/trackpada. Po chwili otworzy się okno findera, przenosisz pliki nad jakiś katalog i nadal _nie puszczasz_ przycisku. Otworzy się zawartość tego katalogu… i tak dalej - dopóki nie puścisz przycisku najechanie na jakiś katalog i przytrzymanie 'na nim' plików przez ~sekundę powoduje otwarcie zawartości tegoż - możesz podczas jednej 'sesji' drag&drop zagrzebać się do chociażby dwudziestego podkatalogu ;-)

hmm ciekawe... chce PRZENIEŚ plik (NIE KOPIOWAC) ktory znajduje sie na drugiej partycji na partycje systemowa za pomoca drag&drop wiec zaznaczam plik, przeciagam do paska bocznego i przytrzymuje na dysku na ktory chce przenies plik, otwiera sie w tym samym okienku dysk docelowy i podkatalogi jesli wchodze w katalogi otwiera sie nowe okno i nowe i nowe i nowe i nowe i tak do cały czas natomiast kiedy dokopałem sie gdzie chciałem i upuściłem plik zostałe on skopiowany a nie przeniesiony... Da sie cos z tym zrobić? Zeby mi nie otwierał kazdego podfolderu w nowym oknie i pliki przenosił?

#23 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:12

Co do otwierania nowych okien, to nie wiem - możliwe, że jest do tego gdzieś jakaś opcja, ale głowy nie dam. Co do przenoszenia - to zawsze działa tak, że przeciąganie drag&drop w obrębie jednego filesystemu przenosi, a między partycjami kopiuje (pamiętaj też, że między dwoma filesystemami nigdy nie będzie to operacja 'błyskawiczna' - nawet przy wymuszeniu przenoszenia zajmie to tyle czasu, co kopiowanie). Może z optionem albo innym altem? Mam jedną partycję, to Ci nie stestuję ;-)

#24 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:16

Właśnie próbowałem różne kombinacje klawiszy zeby chociaż przenosić bo juz kij z tymi okienkami bo jak upuścisz plik tam gdzie chciałeś to okienka sie zamykają.

#25 dap

dap
  • 17 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:56

moze optionem albo innym altem? przeciez option i alt to ten sam klawisz! napisalem juz o 14:13 ze trzeba wcisnac option, zaznaczyc pliki i przeniesc darg&drop do wybranego innego folderu i sie pieknie kopiuje.... tyle tylko, ze po co pisac i pisac... skoro sie nie czyta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych