Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmulony Final Cut Pro oraz render z After Effects

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 lolka_p

lolka_p
  • 44 postów

Napisano 12 grudnia 2009 - 16:23

Witajcie, pracuję nad pierwszym filmem animowanym, składanym z malowanych, fotografowanych i wprawianych w ruch (w AE) ilustracji, wyrenderowany materiał tnę i składam w FCP 7. Pracuję na MacPro 2009 1x2.66 z 8GB i mam wrażenie, że coś nie tak, może źle podszedłem do projektu, wielkości plików i formatu filmu (800x450 25 na sekundę). Praca w AE przebiega normalnie, ale montaż w FCP jest bardzo uciążliwy. Na TimeLine mam kilkanaście fragmentów, materiał ma ponad 3min, ścieżka dźwiękowa to mp3 i tu zaczynają się zgrzyty, poruszanie się po TL czasem zacina się, stoi przez kilka sekund, podgląd nie odpala się od razu, komputer zamyśla się, przerywa i rwie strasznie. Kolejne pytanie dotyczy renderowania z AE, czytałem coś o puszczaniu renderu z QMastera, jak to ugryźć, miałem gdzieś tam w komendach Aftera ale skasowałem, nie mam pojęcia jak puścić render sceny z AE do QM, chętnie zaprzągłbym drugiego Maczka. Chciałbym podczas długich renderingów nadal pracować w AE, nie robiąc przerw w pracy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady.

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2009 - 16:53

Polecam na początek zmianę dzwięku na AIFF lub WAVE. Dodatkowo zmień sobie ustawienie RT na unlimited i poustawiaj sobie resztę parametrów na Dynamic (te dotyczące RT)

#3 lolka_p

lolka_p
  • 44 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 19:27

Niewiele pomogło, ale dzięki za radę, podczas zawieszki FCP mam informację w docku, że program nie odpowiada, czy to normalne? Dodam też, że klipy to często przyspieszone do 250% kawalki animacji, co w rezultacie daje 75 klatek/s, może w tym problem? A klipów mam już z kilkanaście na TL.

#4 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 13 grudnia 2009 - 21:02

jak ci wysypuje sie fc to moze preference przeczysc

#5 artizkace

artizkace
  • 30 postów
  • Skądkatowice

Napisano 14 grudnia 2009 - 11:57

ściagnij sobie program mpeg streemclip i przekręć video do natywnego makowego formatu np apple pro res miałem podobnie i po konwersji materiału nagranego canonem 5D do tego formatu wszystko zaczęło normalnie działać :)

#6 kakalaka

kakalaka
  • 72 postów
  • Skądwawrzyszew

Napisano 15 grudnia 2009 - 19:57

Moze zamiast animation wypluc do fcp sekwencje targ?

#7 diamanda2002

diamanda2002
  • 43 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 13:45

Witam ! Wpuszczenie targi nic nie da, bo trzeba i tak to zrobić przez motion-a. sam FC targi nie łyknie, a z motion-a też przecież będzie klip.... Moim zdaniem preferencje... PZDR

#8 heli

heli
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2010 - 22:21

napisz czy importujesz klatki czy film do FCP i z jakim codekiem, znamy tylko rozdzielczosc a to za malo. z dzwiekiem oczywiscie jak to w naszej (nie muzykalnej) ojczyznie uzywa sie do produkcji mp3 :) wlasciwie moim zdaniem FCP powinno nie tylko trzeszczec ake i sie zawieszac albo gryzc przy mp3 i bylby swiety spokoj IMHO... :) nie łaska uzyc oryginalnego AIFF czy WAV? ahaaa nie ma?;) no to bedzie rzeczywiscie super profesjonalnie. wiec zaraz bedzie AIFF z MP3! very cool ! arti

#9 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 16 stycznia 2010 - 00:19

Montując film, którego dystrybucja będzie się odbywała np. w internecie, format muzyki mp3 jest wystarczający. Pa.

#10 heli

heli
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2010 - 00:28

a dlatego tez zrodlowe materialy filmowe moge pochodzic z Youtube :) bravo! zasada najmniejszej linii oporu rzadzi na tym lokalnym podworku... po co w ogole sie wysilac, przeciez to idzie "tylko" do internetu!;) arti

#11 bev

bev
  • 11 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 kwietnia 2010 - 20:47

ściagnij sobie program mpeg streemclip i przekręć video do natywnego makowego formatu np apple pro res miałem podobnie i po konwersji materiału nagranego canonem 5D do tego formatu wszystko zaczęło normalnie działać :)

A tu możesz poczytać o kilku innych [URL="http://inspiredbylife.pl/2010/04/27/optymalizacja-szybkosci-edycji-materialu-z-lustrzanki-canon-na-mac-fcp/"]trikach przy edycji materiału z lustrzanki w final cut pro[/URL]. A jeśli chodzi o konwersję za pomocą MPEG Streamclip to [URL="http://inspiredbylife.pl/2010/01/05/jak-przekonwertowac-material-z-lustrzanki-canon-5d-7d-aby-jego-edycja-byla-wygodniejsza-pc-i-mac/"]tu jest dokładna instrukcja jak to zrobić[/URL].

#12 Marro

Marro
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 kwietnia 2010 - 21:01

Obejdzie się bez Streamclipa skoro renderujesz z Aftera. Wystarczy że rendery puścisz z Aftera w ProRS HQ i najlepiej gdyby materiał był zoptymalizowany do jakieś normalnej wielkości wideo (tz. do jakiegoś standardu PAL widescreen lub HD720 lub 1080) oczywiście dźwięk jak wspominali przedmówcy koniecznie przekonwertować do Aiff lub Wav'a np. quicktim'em. Dopiero plik wynikowy poddać kompresji docelowej w rozdzielczości docelowej (nawet jeśli trzeba będzie cropować) to sam etap pracy powinien być zoptymalizowany. Co do przyśpieszanych sekwecji to najlepiej je podrenderowywać na TM w celu lepszego komfortu pracy. Powodzenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych