Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wideo] Plik rmvb (Real Player) do avi lub .mov

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 26 listopada 2006 - 23:22

Mam plik .rmvb - czyli film dla REal Player i potrzebuje go przerobic na cos w "ludzkim' formacie, czyli avi albo mpeg, mov - obojetnie, bo na REal Player nie ma napisow, o ile się orientuję - jakieś pomysły?

#2 ltj

ltj
  • 166 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2006 - 00:44

afair to bylo cos takiego jak real alternative ale nie wiem jak sie to ma do mac'ow

#3 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 listopada 2006 - 08:44

Mam plik .rmvb (...) bo na REal Player nie ma napisow

Ale rmvb można też odtwarzać za pomocą MPlayera (i pochodnych, np.
PYM Playera ;-) ), które umieją wyświetlać napisy. Wystarczy doinstalować
dodatkowe kodeki, dla PPC można je wziąć np. stąd:

http://www1.mplayerh...0041107.pkg.zip

...a dla Intela to nie wiem ;-)

#4 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 16:37

Mam plik .rmvb - czyli film dla REal Player i potrzebuje go przerobic na cos w "ludzkim' formacie, czyli avi albo mpeg, mov - obojetnie, bo na REal Player nie ma napisow, o ile się orientuję - jakieś pomysły?

FFmpegX - http://homepage.mac.com/major4/

Po instalacji trzeba jeszcze dociagnac kilka plikow, ale to jest w programie juz..

Do tego zestaw kodekow dla intela ze strony mplayera (http://www1.mplayerh...86-20060611.zip) rozpakowany recznie i wrzucony do katalogu:

\Library\Application Support\FFmgegX\reallib

Samego przekodowywania nie sprawdzalem, ale ogladac sie da i to nawet z napisami.

Do ogladania dziala tez mplayer-osx ze wspomnianymi wyzej kodekami - wtedy trzeba je zainstalowac domyslnie.

#5 MarG

MarG
  • 156 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2006 - 16:53

Z tego co wiem to RealPlayer tez pozwala na wyswietlanie napisow. Plik z napisami musi miec taka sama nazwe jak film (tzn. film.rmvb oraz film.txt), trzeba tez w Preferences ustawic wyswietlanie napisow, Bylo to kiedys omawiane na forum ale niechce mi sie szukac. Pozdrawiam, Mariusz

#6 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 28 listopada 2006 - 17:01

ffmpeg powinien sobie poradzic. Obsluguje decoding reala. MPlayer korzysta wlasnie z ffmpega do odtwarzania.

#7 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 17:56

ffmpeg powinien sobie poradzic. Obsluguje decoding reala.
MPlayer korzysta wlasnie z ffmpega do odtwarzania.

To chyba nie do konca tak. Ffmpeg to kodek, a FFmpegX to gui do kodowania filmow do najpopularniejszych open source'owych kodekow (ffmpega, mencodera itp.).

A co do rmvb (lub ogolnie reala) to zarowno mplayer, jak i ffmpegX (ktory moze korzystac z tych samych kodekow co mplayer) uzywaja realliba.

#8 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 28 listopada 2006 - 19:06

ffmpeg to command line utility. ffmpegX to gui zamieniajace polecenia klikane i ustawienia suwaczkow na parametry ffmpega.

#9 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 czerwca 2007 - 21:03

Sorry, że odświeżam ale chciałem przekonwertować plik z *.rmvb na *.avi programem ffmpegx i jak otwieram ten plik to jest napis, że progam nie odpowiada :(

#10 bercik-ed65144e7f

bercik-ed65144e7f
  • 38 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 18 czerwca 2007 - 19:06

To i ja się wypowiem ze swoim problemem. Otóż zainstalowałem mplayera do niego paczkę kodeków pod intela. Filmy rmvb śmigają. Potem zainstalowałem FFmpegX do niego kodeki które pojawiają się przy pierwszym rozruchu programu. Kodeki zainstalowane. Jest OK. Spacje z nazwy dysku usunięte, język pl z pierwszej pozycji usunięty, utworzyłem nawet folder wg porad Gregorego http://www.myapple.p...731&postcount=3 i mimo tych zabiegów konwersji nie moge dokonać z .rmvb na divx i innych. Wyskakuje błąd z informacją o braku pliku np. cook.so który ma mieścić się w /Library/Application Support/ffmpegX/reallib/ . A gdy wybiorę format konwersji który kończy się powodzeniem (bardzo szybkim) przy probie otwarcie tego niby pliku po konwersji wyskakuje błąd że plik jest uszkodzony. Po wcześniejszych zabiegach (instalacji kodeków) nie mam wogóle teczki reallib w systemie. Wnioskuje że brakuje mi kodeków obsługujących .rmvb??!!

Dodam że korzystałem z linka http://www1.mplayerh...86-20060611.zip ale po rozpakowaniu jest to plik pkg więc odpalałem to normalnie (instalka).

Szukam info u wujka Googo no ale nic konkretnego nie znajduje. Ktoś ma jakieś pomysły ??
FFmpeg inne formaty typu divx mpg widzi i je przerabia. No ale co z .rmvb??

#11 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 19:29

To i ja się wypowiem ze swoim problemem. Otóż zainstalowałem mplayera do niego paczkę kodeków pod intela. Filmy rmvb śmigają. Potem zainstalowałem FFmpegX do niego kodeki które pojawiają się przy pierwszym rozruchu programu. Kodeki zainstalowane. Jest OK. Spacje z nazwy dysku usunięte, język pl z pierwszej pozycji usunięty, utworzyłem nawet folder wg porad Gregorego http://www.myapple.p...731&postcount=3 i mimo tych zabiegów konwersji nie moge dokonać z .rmvb na divx i innych. Wyskakuje błąd z informacją o braku pliku np. cook.so który ma mieścić się w /Library/Application Support/ffmpegX/reallib/ . A gdy wybiorę format konwersji który kończy się powodzeniem (bardzo szybkim) przy probie otwarcie tego niby pliku po konwersji wyskakuje błąd że plik jest uszkodzony. Po wcześniejszych zabiegach (instalacji kodeków) nie mam wogóle teczki reallib w systemie. Wnioskuje że brakuje mi kodeków obsługujących .rmvb??!!

Szukam info u wujka Googo no ale nic konkretnego nie znajduje. Ktoś ma jakieś pomysły ??

Moge Ci napisac, jak wrzucic te pliki, zeby ffmpegx przestal pisac o ich braku, ale czy dzieki temu bedzie sie dalo rekompresowac pliki rmvb, to nie wiem. Juz pare razy na forum pisalo o tym, ze sa z tym jakies problemy..

Sciagasz zipa ze stronki. Rozpakowywujesz i masz pkg. Teraz ctrl-click na nim i Show Package Contents. Wchodzisz w Contents i kopiujesz plik archive.pax.gz np na Desktop. 2 razy klik na niego i dostajesz folder Archive. W nim sa kodeki (m. in. cook.so), ktore kopiujesz do:
/Library/Application Support/ffmpegX/reallib/

Daj znac, czy to recodowanie w koncu dziala, czy nie : )

#12 bercik-ed65144e7f

bercik-ed65144e7f
  • 38 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 19 czerwca 2007 - 08:43

Dzięki dzaku poszło recodowanie działa. Teraz tylko muszę zasięgnąć jakiejś wiedzy na temat ustawień bo po konwersji postacie z filmu się rozciągnęły. Dzięki dzaku Hejka

#13 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwca 2007 - 09:04

A nie wiecie dlaczego jak chce przerobić plik *rmvb wiesza mi się ten ffmpegx? :(

#14 tomkoszyk

tomkoszyk
  • 65 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 19 czerwca 2007 - 21:46

a ja zrobilem wszystko tak jak jest w temacie, co do joty, i dalej nie dziala. dekoduje 2s po czym pliku za nic nie ozna otworzyc

#15 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 19 lipca 2007 - 12:04

ja znalazlem cos tutaj http://www.macuknow.com/node/195 xD ale moj Chinski jest slaby xD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych