Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

VisualHub - Konwersja filmów wraz z napisami na iPoda nano (5th) w systemie Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 gudig9

gudig9
  • 49 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 19:20

Witam !

Najprostszym sposobem na konwersje filmu na iPoda nano piątej generacji (5th), korzystając z systemu Mac jest program VisualHub.

Tak prezentuje się program:

Dołączona grafika

• Przy numerku jeden znajduje się przycisk "Zmień" - Dzięki niemu zmienimy miejsce, gdzie ma zapisać się skonwertowany plik
  • Przy numerku dwa znajduje się lista, gdzie wybieramy do jakiego urządzenia ma być zoptymalizowany dany film, nas - bynajmniej mnie - interesuję iPod (5G)
  • Przy numerku trzy znajduje się suwak, którym wybieramy jakość - wiadomo, im lepsza jakość, tym nasz film będzie zajmował więcej miejsca na iPodzie
  • Przy numerku cztery, znajduje się przycisk "zaawansowane", co otworzy kolejne okienko z wieloma funkcjami do wybrania, nas będzie interesować tylko jedna, o czym za chwilkę.
  • Przy numerku pięć, a właściwie nad nim, znajduje się "plusik". Klikając w niego wybieramy interesujący nas plik. Możemy również jak zresztą jest napisane "przeciągnąć pliki do konwersji".
  • Przy numerku sześć, który jest w okienku opcji zaawansowanych [patrz numerek czwarty] znajduje się opcja zaznaczenia funkcji "wymuszaj:", z listy natomiast wybieramy "Kodowanie dla QuickTime" tak jak to zresztą przedstawione jest na załączonym obrazku.

Dołączona grafika

• Kiedy mamy już zaznaczone wszystkie funkcję. Wybieramy film, dla przykładu ja wybrałem trailer filmu "Wonderful World".
  • Aby napisy zostały zaimplementowane do filmu, w tym samym folderze musi się znajdować plik z napisami, najlepiej w formacie .srt - nie mam pojęcia czy .txt również jest obsługiwany, dlatego polecam format .srt. Napisy zostaną dodane automatycznie, dzięki czynności nr. 6.

Dołączona grafika

Teraz, gdy już wszystko zrobiliśmy, wystarczy kliknąć start, który znajduję się przy numerku 1.

Tak natomiast prezentuje się konwertowanie:

Dołączona grafika

To wszystko...
Mam nadzieję, że w jakiś tam sposób pomogłem ludziom z podobnym problemem co ja. Niestety większość Tutoriali była dla mnie mało czytelna albo skomplikowana, tudzież była pod Windowsa.

Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi proszę pisać na priv, jeżeli ktoś chcę podziękować, również proszę o priv - nie chciałbym, żeby tu się zrobił burdel ;3

Jeżeli złamałem jakieś zasady... moderatorzy nie bijcie, przetłumaczcie.

#2 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 19:56

Warto byłoby dodać, że VisualHub skończył swój żywot i nie jest i nie będzie już rozwijany. Nie można go też nigdzie kupić. Używam tego programu od długiego czasu i o ile wiem, nie doczekał się on godnego następcy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych