Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Air Port Extreme konfiguracja pod net24

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 09 grudnia 2009 - 23:12

Witam Otóż chcę połączyć Air port extreme na internecie od netii(LLU) w technologii ADSL. Żeby tego dokonać potrzebna mi jest bramka ADSL, więc wykorzystam do tego linksysa wag 200 pytanie tylko czy Annex w tym wypadku A, który jest na linii netii dotyczy linksysa ustawionego w tryb bride czy air port, który łączy się przez linksysa enkapsulacją pppoe? I jeszcze jedno pytanie w jakich i czy w ogóle air port korzysta z annexów? I czy taka konfiguracja w ogóle będzie działała? Może ma ktoś tak skonfigurowany internet na linii netii? W routerach DSL chyba nie mają znaczenia parametry linii(annex, vpi, vci) dotyczy to tylko routerów ADSLowych jeżeli się nie mylę?

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 00:03

Twój wpis jest prawie niezrozumiały. Proszę starannie redagować wiadomości posługując się polską gramatyką. Następny tak bełkotliwy post bedzie wykasowany

To airport extreme musi być w bridge bo wtedy łatwiej skonfigurować wag200 jako modem router musi mieć wyłączony nat wtedy też firewall wyłączony.

Powodzenia.

#3 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 10 grudnia 2009 - 00:44

Netia w moim przypadku będzie świadczyła usługę w technologii ADSL więc połączenie będzie musiało być wykonane z urządzenia z bramką ADSL prawda? Więc to chyba raczej wag 200 musi być postawiony w tryb bridge a do niego air port z enkapsulacją pppoe i wpisanym loginem i hasłem od netii tak? Bo wag 200 jako router i do niego air port w trybie bridge nie miał by sensu, bo air port nie ma portu rj11. Dobrze myślę?

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 01:23

Łatwiej ustawić AEBS w tryb bridge. Wtedy modem/router ustawiasz dokładnie według zaleceń operatora. To w WAG200 ustawiasz NAT, Firewall i Port Forwarding. AEBS ma protokół PPPoE, a Netia świadczy usługi przez PPPoA tak? Jest możliwe podobno połączenie z AEBS w trybie PPPoE a modem/router w trybie bridge, ale po wielu godzinach prób mi się to nie udało.

#5 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 10 grudnia 2009 - 10:50

A ty masz netię na BSA, LLU czy na łączach Netii? Jeżeli ustawię go to jak mówisz w tryb bridge to on będzie działał w sieci jako router i cała konfigurację czyli przekierowania portów i qos ustawiam na AEBS tak? I w wag200 wyłączam firewall i nat i przekierowuje wszystkie porty na AEBS? A AEBS nie ma protokołu PPPoA?

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 11:34

Nie. WAG200 ustawiasz jako modem/router z NAT, Firewall i Port Forwarding, a AEBS jako bridge.

#7 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 10 grudnia 2009 - 13:56

Czyli połączenie będzie szło tak, że wag200 łączy się z internetem a do niego podłączony AEBS jako bridge? Żeby nie być za podwójnym NATem wyłączam go w AEBS, firewall też, a DHCP również mam wyłaczyć? I jeszcze jedno jeżeli wyłączę DHCP na AEBS to czy będzie mi przydzielało adresy z DHCP linksysa? Przy takiej konfiguracji podłączając się do portu LAN w AEBS będzie działał net? I przez wifi również? (ono jest dla mnie najważniejsze bo po wifi n ma mi działać MAC i Apple TV). No i kwestia portów je będę otwierał z poziomu linksysa a nie z poziomu AEBS tak? I jeszcze jedno AEBS podłączam do linksysa przez port WAN w AEBS i LAN w linksysie czy portami LAN do LAN?

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 14:41

Dokładnie tak. W tej konfiguracji AEBS jest tylko switchem z polem WIFI. Tak jest najprościej.

WAG200 podłączasz do portu LAN AEBSa, nie WAN. LAN - bo masz już separację warstwy WAN od LAN w WAG200. Jeżeli podłączysz WAG200 do portu WAN AEBSa to otrzymasz podwójny NAT w prezencie.

#9 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 10 grudnia 2009 - 15:03

W sumie taka konfiguracja bardzo by mi sprawę ułatwiła bo mam jeszcze router postawiony w tryb clienta wifi i konfiguracja wszystkiego od nowa była by straszna a poza tym bramkę VoIP podłączył bym bezpośrednio pod linksysa i dodatkowo oddzieliłbym urządzenia pracujące w standardzie tylko g(na wifi od linksysa) od standardu n(na wifi od ABES) :) dzięki wielkie za pomoc:) w sobotę jak przyjedzie cały sprzęt od apple podłączę go w taki sposób i dam znać czy działa na razie na neo a od 29.12 na netii:) jeszcze raz wielkie dzięki:)

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 15:06

Pamiętaj, że AEBS ma dwie częstotliwości nośne dla warstwy n: 2.4MHZ i 5MHZ jednocześnie.

#11 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 15:50

W routerach DSL chyba nie mają znaczenia parametry linii(annex, vpi, vci) dotyczy to tylko routerów ADSLowych jeżeli się nie mylę?

Tak gwoli scisłości to Annex ma znaczenie. Wprawdzie modem Annex B zadziała z linią analogową, ale konkretny router jaki podałeś posiada modem Annex A, a ten z linią cyfrową już sobie nie poradzi.
To że Netia może zaoferować internet przez oba typy łącz, a Annex A działa na większości linii to inna sprawa ;)
Którko mówiąc - przy routerze Linksys WAG200G trzeba uważać aby nie zamówić*internetu ADSL Annex B bo będzie klops.

edit---

Pamiętaj, że AEBS ma dwie częstotliwości nośne dla warstwy n: 2.4MHZ i 5MHZ jednocześnie.

@kokos - częstotliwości to 2.4GHz i 5GHz :)

Pozdrawiam.

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 15:54

Szit - MHz vs GHz :sad: Zawsze mi się to myli. Dzięki za sprostowanie.

#13 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 10 grudnia 2009 - 16:28

ABES będzie pracował na 5 GHz a linksys na 2,4 GHz żeby sobie nawzajem nie przeszkadzaly:) co do annexu to sprawdzalem wag 200 na llu netii u kolegi i działał bez problemu czyli jednak Annex A tam jest:) poza tym na stronie producenta jest firmware do Annexu B i podobno po jego wgraniu będzie obslugiwalo Annex B ale w praktyce tego nikt nie sprawdzał wiec nie wiem czy to prawda.

#14 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 13 grudnia 2009 - 00:07

No i wszystko śmiga super:) mam tylko jedno ostatnie pytanie jak dysk musi być sformatowany, żeby widział go i PCet i Mac po podłączeniu do AEBS?

#15 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 02:56

Ja mam dysk HFS+ 500GB podłączony USB do AEBS, ale nie mam żadnego peceta w sieci. Podejrzewam, że dysk musi być sformatowny w jakimś formacie z menu Disk Utility.

#16 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 01:11

A co właściwie zrobiłeś, że ten dysk jest widoczny? Ja go podłączyłem pod AEBS i tylko AEBS go widzi w zakładce dyski nigdzie indziej go nie ma:/ trzeba coś ustawić albo włączyć? Udostępnianie plików mam włączone i chronione hasłem. Próbowałem wejść przez przeglądarkę na adres ip AEBS ale też nic to nie daje. Jakieś sugestie?

#17 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 02:11

Hmmm... u mnie działa to tak:

W systemie MacOS 10.4.11 klienta (MBP)
-wywołuję Connect to Server i wpisuję adres IP AEBS
-zaznaczam udostępniony w AEBS wolumin. W AEBS włączone i zahasłowane File Sharing
-wpisuję nazwę mojego AEBS w pole użytkownika i hasło w oknie log-in.
-ENTER i wolumin montuje się na pulpicie.

Dysk to 500GB ATA w jakiejś obudowie z mostkiem USB/Firewire400. Obudowa ma już 3-4 lata.

Czytałem na apple Discussions - ludzie mają problemy z udostępnieniem dysków w niektórych obudowach. Czasami wielokrotne resety i restarty pomagały.

#18 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 11:47

Robię dokładnie tak samo jak Ty ale po wpisaniu numeru ip AEBS wyskakuje komunikat, że jest niedostępny. Próbowałem z http://192.168.1.10, i z ftp://192.168.1.10 i tu się pojawia nazwa użytkownika i hasło ale po wpisaniu tych danych znowu błąd:/ restart nie pomógł jakieś pomysły?

#19 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 12:28

Format adresu to : afp://192.168.1.10 dla MacOS lub smb://192.168.1.10 dla Windows

#20 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 12:34

tak też próbowałem i niestety dalej nic:/ Grupę roboczą na AEBS ustawiłem taką jaką mam w całej sieci a serwer WINS trzeba uzupełniać i jeżeli tak to co mam tam wpisać? Może z tym jest problem? Przynajmniej dla Windowsa Podłączony pendrive też powinien wykryć jako dysk? Pytam bo jedyną rzeczą której jeszcze nie zrobiłem to sformatowanie dysku na HFS+. Sformatowałbym pendrive na taki system plików i sprawdził bym czy wtedy będzie wykryty

#21 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 14:03

Ale adres wpisujesz w oknie -Connect to Server?

#22 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 14:36

Tak i wyskakuje ze podany adres jest niedostępny:/ a z tym pendrivem co pisałem wcześniej da radę? Będzie on wykrywany?

#23 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:26

Nie wiem, miałem jakiś stary dysk ATA sformatowany w HFS+ i starą obudowę - podłączyłem i działa. Nie próbowałem z pendrive ani z innymi dyskami. Na Apple Discussions sugerują formatowanie w FAT32 i downgrade Airport Extreme software do wersji 7.4.1 albo niżej.

#24 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:10

Formatowałem pendrive na wszystkie możliwie systemy plików i tak FAT32 jest widziany ale tylko przez windowsa, na macu nie ma możliwości połączenia się z AEBS z pendrivem w systemie plików FAT32, w formacie HFS+ jest widoczny i na macu i na windowsie i bez problemu na obu jest dostęp do plików. Mi najbardziej zależy aby format plików obsługiwał pliki powyżej 4gb więc pozostaje sformatować wszystkie dyski na HFS+

#25 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 00:32

Niestety, nie rozumiem, Twojego wpisu. Zdanie

Sprawdziłem na pendrive wszystkie możliwie konfiguracje i tak FAT32 jest widziany ale tylko przez windowsa, na macu nie ma możliwości połączenia się z AEBS w formacie HFS+ jest widoczny i na macu i na windowsie i bez problemu na oby jest dostęp do plików

można interpretować dowolnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych