Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Wektorowa] Illustrator CS - skroty nie dzialaja...

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 geter602

geter602
  • 64 posts
  • SkądWawa

Posted 19 August 2005 - 17:24

Eh, mam już nieco dość narzekania (bo generalnie tego nir robię), jednak... Zainstalowałem tryout Illustratora CS - niestety z niewiadomych powodów nie dziłają skróty klawiszowe obługujące menu commands (typu jabłko + Y aby zobaczyć outline). Myślę sobie, eee... to może problem wersji ewaluacyjnej. Ale nie - wziołem od kolegi (do przetestowania) pełną wersję i mam to samo. Dodam, że Photoshop obsługuje skróty bez problemów. Próbowałem zmieniać skróty w sekcji Keyboard Shortcats, ale nie pomaga (to znaczy mogę konstruować własne kobinacje, ale one też nie działają). System: Tiger 10.4.2 wersja angielska Czy ktos może ma koncepcję co jest nie tak? pozdr g

#2 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 August 2005 - 18:50

System Preferences / International / Language / Languages English nad Polish - male a cieszy :)

#3 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 August 2005 - 20:23

English nad Polish - male a cieszy :)

E tam, to wcale nie jest mała zmiana - w końcu w ten sposób wyłącza się działanie zlokalizowanych programów. ;)
A wystarczy przecież włączyć dowolną klawiaturę z grupy Roman (np. U.S. lub Polish Roman), wykonać w Illustratorze dowolną operację za pomocą skrótu klawiaturowego (np. Cmd+N), a potem znowu przełączyć się na klawiaturę Polish Pro, aby cieszyć się skrótami klawiaturowymi w Illustratorze, nie pozbawiając się przy tym lokalizacji innych programów.
Błąd ten, niestety, objawia się przy uruchomieniu Illustratora CS i CS2 w OS X 10.4.x z dowolną klawiaturą spoza grupy Roman, więc również klawiaturami unicode czy też Central Europe. Adobe opisała ten błąd w dziale wsparcia, ale proponują jedynie rezygnację z używania nieromańskich układów klawiatury.

#4 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 August 2005 - 07:52

Dziekuje Heidi za przypomnienie. Pamietalem o "Twoim" sposobie na rozwiazanie tego problemu - niestety sam sposob umknal mi z glowy :( Twoje rozwiazanie jest zdecydowanie skuteczniejsze :) Pozdrawiam

#5 geter602

geter602
  • 64 posts
  • SkądWawa

Posted 20 August 2005 - 10:57

Super chłopaki - skróty działają :) Jest tylko jedno ale... z każdyn nowym dokumentem (command + N) przełącza mi się klawiatura na romańską. Czy jest na to sposób? pozdr g

#6 joystick

joystick
  • 309 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2005 - 00:52

Adobe Update [News] Przy pomocy AdobeUpdate można pobrać najnowsze poprawki do pakietu Creative Suite 2, w tym między innymi aktualizację Illustratora do wersji 12.0.1, która rozwiązuje w końcu problem skrótów klawiaturowych dla klawiatur nie romańskich.

#7 spear

spear
  • 25 posts

Posted 12 April 2006 - 09:50

Żeby klawiatura nie przełączała się dowolnie możesz zaznaczyć w International Prefs "Use one input source in all documents" - powinno pomóc. pzdr.

#8 magdak

magdak
  • 1 posts
  • Skądsopot

Posted 20 September 2008 - 22:17

Boże, bardzo Wam dziękuję za rozwiązanie mojego obrzydliwego problemu związanego z tymi cholernymi skrótami.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users