Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Shoutbox ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 grudnia 2009 - 16:08

Bylo nie bylo ? Moim zdaniem jeden maly modul ktory moze przyniesc naprawde wiele pozytku, Napewno zmiejszenie ilosci smieciowych tematow na forum.Szybka pomoc pytanie i odp. bez zakladania tematu. Oczywiscie istnieje tez takie zagrozenie jak spam,bluzgi itp. ale od tego sa moderatorzy zeby pilnowali porzadku.Konto forumowe powiazane z shoutboxem, ban blokuje mozliwosc wypowiadania sie tu i tu. Dla mnie jak i pewnie tez dla innych uzytkownikow byloby to bardzo wygodne i dobre rozwiazanie. Czekam na opinie.

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 grudnia 2009 - 17:08

Jestem przeciw - polecam czaty onetu.

#3 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 09 grudnia 2009 - 18:45

I bez shoutbox'a poziom forum leci na pysk. Nie potrzebuję.

#4 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 grudnia 2009 - 18:51

Jestem przeciw - polecam czaty onetu.

I po co ta ironia ? :???:
To nie ma byc czat tylko pomoc, szybkie pytania i odp. Po co ktos ma przekopywac tysiace topikow w poszukiwaniu jakies malo znaczacej informacji jak moze uzyskac szybka pomoc na temat ktory nie kwalifikuje sie do zakladania osobnego tematu.Tylko o to chodzi.

#5 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 19:05

Jestem za! Jeżeli ma chodzić o szybkie pytania i odp!

#6 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 grudnia 2009 - 19:24

MyApple: MyApple IRC - Apple

#7 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 20:11

MyApple: MyApple IRC - Apple

Fajnie. Tylko szkoda że jest taki drudny dostęp do tego :(

I pamiętajcie że w tym IRC nie wolno używać polskich znaków !!! (raz mnie za to zbanowali* :D)

*- ale wtedy o tym nie wiedziałem :(

#8 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 14 grudnia 2009 - 16:49

Szczerze powiem, że również jestem za. Często są zakładane tematy z jednym prostym pytaniem (dziwne, że najczęściej dotyczy JB) albo po prostu zapytania wtrącane w innym temacie - żeby uniknąć powstawania niepotrzebnych tematów. To wszystko rodzi śmietnik. Taki moduł pytanie-odpowiedź byłby moim zdaniem dobrą sprawą.

#9 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 17:03

Ja również jestem ZA ! Jak najbardziej. Takie szybie podstawowe pytania to wygoda nie tylko dla pytających, ale też dla wszystkich przeglądających forum, bo nie będzie aż tylu wątków powtarzanych po raz n+2 :) Ale cóż... Jeden admin (MacDada) powiedział nie i możemy o projekcie zapomnieć... :( Liberum Veto normalnie :rolleyes:

#10 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:22

Ja również jestem ZA ! Co do "Liberum Veto" - już dawno powinniśmy znieść, ponoć mamy XXI wiek?

#11 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 18:42

Jakie znowu Liberum veto? Co najwyżej można to porównać do niewiążącego referendum - uwzględnimy Wasze zdanie ale decyzja i tak należy do administracji.

#12 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 20:56

Co i tak jest bez sensu, bo nie panuje tu demokracja, czyli głos ludu (użytkowników) tylko tego, czy szanownej moderacji chce się wstawiać shoutbox i potem zawracać d**ę jego czyszczeniem czy innymi obowiązkami... :rolleyes: A przecież administratorzy i moderatorzy powinni służyć użytkownikom forum, a nie na odwrót, że tylko jak admini coś wymyślą/coś im się zachce, to "niech ta mają" (z łaski);)

#13 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 grudnia 2009 - 21:43

Osobiście jestem przeciw, ale nie zamykam tematu, bo zawsze daję szansę innym mnie przekonać ;) Temat shoutboksu już wiele razy był u nas omawiany, zarówno wśród grona „decydującego”, jak i przy udziale wszystkich zainteresowanych. Doszliśmy do wniosku, że shoutbox ma z naszego punktu widzena więcej wad niż zalet, stąd już dawno go nie ma (tak, tak! kiedyś już był...)

#14 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:13

Po pierwsze to forum ma swojego właściciela i dlatego nie ma na nim demokracji. Gdyby właściciel chciał to niezależnie od woli wszystkich użytkowników i całego grona moderatorów oraz redaktorów, mógłby sobie jutro wszystko skasować. Oczywiście nie o to w tym wszystkim chodzi. Bo właściciel chce żeby każdy czuł się na MyApple jak najlepiej. Nie podawajcie jednak argumentu, że jest demokracja i dlatego coś musi być wprowadzone, bo demokratycznie rzecz biorąc w tym temacie nie wypowiedział się nawet 1% użytkowników. Co do samego shoutboxa - pamiętam że była na ten temat już kiedyś dyskusja i padło jedno zasadnicze stwierdzenie - jest przecież IRC.

#15 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:34

Szkoda ze jest takie male zainsteresowanie.Ale to juz nawet nie chodzi o moj pomysl ale ogolnie ten dzial swieci pustkami.Moze warto sie zastanowic i tu taka drobna sugestia w strone moderacji, co zrobic/zmienic aby ten 1% zamienic na o wiele wiecej. Moim zdaniem kazdy argument czy to za czy przeciw jest bardzo cenny, a i z kazdego rzuconego pomyslu moze narodzic sie cos fajnego. Bo ja ciagle wierze w Ten gnijacy swiat jak to spiewa T.Love. ps. A o ircu nie wiedzialem, ale juz wiem i bede korzystac. Moze warto go jakos lepiej rozreklamowac ?

#16 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 20:54

Też jestem przeciw (szczerze mówiąc pół na pół, więcej dalej). Może ktoś zrobi jakąś sondę?? Czemu nie?? IMO to bardzo zamula stronę i w ogóle to jakoś tak dziwnie wygląda... To chyba przez tego flasha... Chociaż mogłoby to być w tym panelu (pod logo MyApple, tam jest Moje konto, Użytkownicy, Szukaj itp.) jako IRC\Shoutbox. A co do IRC: Jak już mówiłem, dużo grzebania się przy nim. Za bluzgi, spam nic się nie dzieje, ale za polski znak... Ehh, lepiej nie mówić :( Jeszcze raz powtarzam: Jestem pół na pół.

#17 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2009 - 21:23

Nie podawajcie jednak argumentu, że jest demokracja i dlatego coś musi być wprowadzone, bo demokratycznie rzecz biorąc w tym temacie nie wypowiedział się nawet 1% użytkowników.

A na wyborach to co? 100% frekwencji?

Jestem zdecydowanie ZA! Władza w ręce ludu! Chcemy jabłuszek i igrzysk! Urra, bij, zabij!

#18 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 22:11

Zależy o jakich wyborach mówisz, np. we Francji w wyborach do senatu jednym z warunków zwycięstwa w pierwszej turze jest uzyskanie 25% głosów wszystkich osób uprawnionych do głosowania - i to rozwiązanie brzmi dość sensownie, skoro mało osób głosuje to kandydat siłą rzeczy nie reprezentuje całego okręgu. Ale to tak na marginesie

#19 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 01:25

Jestem zdecydowanie ZA! Władza w ręce ludu! Chcemy jabłuszek i igrzysk! Urra, bij, zabij!

Dziwi mnie takie podejście, bo wydawało mi się, że chcecie na poważnie rozmawiać na dany temat. Widocznie się pomyliłem. Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój poprzedni post.

Co do "wyciągania" IRCa gdzieś bardziej na wierzch - myślę, że nie jest to niemożliwe rozwiązanie.

#20 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 16 grudnia 2009 - 01:45

Dziwi mnie takie podejście, bo wydawało mi się, że chcecie na poważnie rozmawiać na dany temat. Widocznie się pomyliłem. Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój poprzedni post.

Co do "wyciągania" IRCa gdzieś bardziej na wierzch - myślę, że nie jest to niemożliwe rozwiązanie.

"chcecie" - chyba chciałeś napisać: "...bo wydawało mi się, że -chcesz- na poważnie rozmawiać na dany temat." ;)

Ja chcę.

#21 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 grudnia 2009 - 08:26

Ja wiem, że admini na cokolwiek wymagającego więcej niż zmiana jednej wartości w ustawieniach forum - nie zgodzą się. Powaga mi nie potrzebna, to nie urząd państwowy tylko prośba skierowana do rządu z pogranicza totalitaryzmu.

#22 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 16 grudnia 2009 - 10:11

prośba skierowana do rządu z pogranicza totalitaryzmu.

Mam dylemat „pijarowy” - z jednej strony mam dosyć takich pieniackich insynuacji, a z drugiej strony jeśli wywalę i zdzielę kogoś ostrzeżeniem, nawet jak mam ku temu powody, to potwierdzę tezę pieniacza...

#23 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 10:39

"chcecie" - chyba chciałeś napisać: "...bo wydawało mi się, że -chcesz- na poważnie rozmawiać na dany temat." ;)

Ja chcę.

Tak, masz rację. Przepraszam za uogólnienie.

#24 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:05

Ja wiem, że admini na cokolwiek wymagającego więcej niż zmiana jednej wartości w ustawieniach forum - nie zgodzą się. Powaga mi nie potrzebna, to nie urząd państwowy tylko prośba skierowana do rządu z pogranicza totalitaryzmu.

Hmm... zastanawiam się cały czas dlaczego jeszcze nie powstało forum o Apple założone przez grupę osób niezadowolonych cenzura, zasadami itp. spamujacymi na MyApple i innych tego typu forach, blogach itd.
Można przecież założyć sobie takie cuś :) gdzie nie będzie moderacji, kasowania postów, będzie można jechać po wszystkim i wszystkich, pisać bzdury bez ładu i składu itd.
Ridlle - załóż taka stronkę i wtedy po jakimś czasie pogadamy o ,,rządach,, z pogranicza totalitaryzmu - no chyba ze będziesz tak zalatany odwiedzaniem sądów ze nie dasz rady podyskutować. :D

#25 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:30

@Blade_ Wyluzuj troszkę ;) Jak już wcześniej sam gdzieś to podkreślałem - jest to prywatne forum i uważam, że 90% , a nawet 97% moderatorów MA to ludzie wykonujący świetną robotę a przestrzeganie regulaminu oraz zasad kultury powinno stanowić pewien "imperatyw kategoryczny" dla wszystkich. Po co tworzyć coś nowego jeśli MA jest wystarczająco dobre, co jest waszą zasługą - "ojców założycieli" ale i rzeszy zarejestrowanych OD LAT Użytkowników. Dziś Wy - moderatorzy jesteście strażnikami pewnego wypracowanego od lat poziomu MA. Natomiast fajnie, że zostawiacie Nam Użytkownikom malutki margines na "trudne tematy", etc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych