Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook, a praca bez baterii

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 unseen

unseen
  • 12 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 09 December 2009 - 14:12

(Przepisy p-poż. wymusiły na mnie do odpięcia baterii w związku z przebywaniem w miejscu w którym zasilanie jest podawane z agregatów ), w zwiazku z powyższym moje pytanie brzmi Czy są jakieś skutki negatywne pracy na lapku bez podłączonej baterii?

#2 peludito

peludito
  • 98 posts
  • SkądLublin/Wawa

Posted 09 December 2009 - 14:26

Raczej pozytywne - oszczędzasz baterię ;). Jedno jest ważne - jeżeli wyjmujesz baterię na dłuższy okres (nie chodzi o kilka godzin) w/g mojej wiedzy nie powinna być zupełnie rozładowana ani zupełnie naładowana. pzdr

#3 unseen

unseen
  • 12 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 09 December 2009 - 14:52

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź

---- Dodano 09-12-2009 o godzinie 16:57 ----
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź

#4 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 10 December 2009 - 05:08

Gdzieś na tym forum były wątki mówiące o tym że macbook bez baterii działa wolniej czy jakoś tak. Trochę to dziwne ale tak coś kojarzę.

Tak, była dyskusja na ten temat.
Wynika z owej, że Macbook dość drastycznie obcina moc procesora, gdy działa na samym zasilaczu.
Mechanizm ten zapobiega sytuacji w której Macbook potrzebowałby więcej mocy niż zasilacz byłby w stanie podać (gdy ma baterię korzysta dodatkowo właśnie z jej zasilania).

To największy minus. Mniejszy to krach/utrata danych w przypadku chwilowego zaniku zasilania (zahaczysz kabel i odłączysz magsafe itp.)

Pozdrawiam.

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 December 2009 - 13:34

Raczej pozytywne - oszczędzasz baterię

tak sobie to tłumacz - nic nie oszczędzasz, a tracisz na mocy.

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 December 2009 - 14:25

nie spada

#7 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 10 March 2010 - 18:00

Dziwne, gdyby spadała, bo nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia, u mnie w Toshibie, spada tylko kiedy chodzi na baterii. Żeby oszczędzać na baterii.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users