Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Recenzja Xewton Music Studio

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 01:40

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2623/4169659330_f11ebf8097_o.jpg[/newshuge]
Wiele jest w App Store aplikacji muzycznych. Już od samego początku na iPhone'a pojawiały się np. programy, które umożliwiały nam grę na wirtualnej gitarze czy pianinie. Xewton Music Studio stara się być czymś więcej - profesjonalnym studiem muzycznym.

Po uruchomieniu programu (ładuje się on około 5 sekund na iPhonie 3GS) na ekranie widzimy klawiaturę pianina, nad nią kilka przycisków i jeszcze wyżej zakładki w których np. wybieramy instrumenty, efekty czy dopieszczamy nasz projekt.

Dołączona grafika

Kiedy jesteśmy w zakładce „Keyboard” to nad klawiaturą po lewej stronie widnieją przyciski służące do nagrywania - rec, play, pauza, zapętlanie, etc. Na środku widzimy szerszą belkę, która pokazuje jaki aktualnie instrument został przez nas wybrany. W czasie nagrywania wyświetla zarówno w którym takcie już jesteśmy (licząc od początku nagrywania) jak i podaje razem z metronomem w której części taktu się znajdujemy. Metronom oczywiście możemy sobie włączyć lub wyłączyć - służy do tego pierwszy przycisk z grupy po prawej stronie belki. Miłym zaskoczeniem był dla mnie drugi przycisk z tej grupy - po jego naciśnięciu możemy przesuwając palcem po ekranie przejść wyżej lub niżej na klawiaturze, a także za pomocą gestu uszczypnięcia powiększyć lub zmniejszyć klawisze. Dodatkowo w tym widoku pojawia się nam przycisk pozwalający na zmianę trybu gry z jednej klawiatury na dwóch osobnych klawiaturach, usytuowanych jedna nad drugą (każda może mieć przypisany inny instrument oraz inną oktawę). Dodatkowo możemy sobie opisać klawisze - np. tak aby każdy był podpisany albo aby podpisane były tylko klawisze C wraz z numerem oktawy. Muszę przyznać, że wydało mi się to dość poważnym podejściem do tematu. Od samego początku widać, że Xewton Music Studio to program, który ma służyć nie tylko do zabawy. Choć z całą pewnością rozrywki też nam dostarczy.

Dołączona grafika

W Xewton Music Studio mamy duży wybór instrumentów - znajdziemy ich tu 21. Od zwykłego pianina, zestawu perkusyjnego, przez gitary po sekcje dęte. Prawdziwa zabawa zaczyna się jednak po wybraniu instrumentu. Już w zakładce instrumentów możemy wybrać opóźnienie w produkcji dźwięku po naciśnięciu na klawisz oraz ile dźwięk będzie jeszcze trwał po zwolnieniu klawisza. Wartości te zmieniamy suwakami, a po każdej zmianie za pomocą przycisku Preview możemy usłyszeć jak będzie brzmiał dźwięk. To jednak tak naprawdę dopiero początek. W Xewton Music Studio znajduje się bowiem zakładka z efektami. To właśnie tutaj zaczyna się prawdziwa zabawa. Do każdego instrumentu możemy odpowiednio dobrać poziom głośności, w dodatku osobno ustawić głośność naszego urządzenia. Mamy też możliwość ustawienia pogłosu, opóźnienia (nawet możemy wybrać jego wartość - półnutę, ćwierćnutę, ósemkę, szesnastkę lub trzydziestkę dwójkę). Dysponujemy też equalizerem oraz wzmacniaczem. Wierzcie mi, że możliwość kreacji dźwięku w tym programie jest naprawdę duża. Możemy barwę każdego instrumentu zmienić jak tylko nam się podoba i włączając kilka efektów sprawić, że pianino wcale nie będzie już brzmiało jak pianino. Trzeba jednak uważać, bo miejscami łatwo jest przesadzić i zamiast ciekawego dźwięku uzyskujemy brzydkie charczenie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Następna sprawa to nagrywanie - w Xewton Music Studio jest naprawdę rozbudowane. Mamy tutaj 128 ścieżkowy sekwencer oraz edytor, który pozwala nam na poprawienie wszystkich niedoróbek które powstały podczas nagrywania. Ustawić możemy sobie oczywiście tempo, a także dźwięk metronomu, nabicie, etc. Powtórzę się po raz kolejny - to wszystko naprawdę sprawia, że możemy się poczuć jak w aplikacji komputerowej, a nie programie na platformę mobliną.

Przejdźmy jednak do samego korzystania z aplikacji. Samo granie na iPhonie zdecydowanie dostarcza sporo zabawy, ale powiedzmy sobie szczerze - w porównaniu do jakiejkolwiek rzeczywistej klawiatury gra na iPhonie nie jest ani tak przyjemna ani tak efektowna. Fakt, że da się nawet jakoś Marsza Tureckiego zagrać, ale palców na klawiaturze nie da się tak ułożyć, żeby w wygodny sposób móc zagrać szybką sekwencję kilku dźwięków. Ja należę do osób posiadających szczupłe palce, więc wydaje mi się, że osoby z grubszymi palcami mogą mieć problemy. Możemy oczywiście powiększyć sobie klawiaturę, ale wtedy na ekranie zmieści się tylko jedna oktawa. Właśnie tutaj przydaje się tryb nagrywania, gdzie spokojnie, w wolniejszym tempie możemy nie tylko nagrać jakiś utwór ale także potem wyedytować ewentualne potknięcia. Program w nazwie nie bez kozery ma więc słowo „studio”. Chodzi w nim bowiem bardziej niż o samą przyjemność z grania, o przyjemność z nagrywania i dzielenia się swoimi utworami z innymi. Czy wspominałem o tym, że nagranie możemy np. wyeksportować do komputera w formacie WAVE?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W procesie nagrywania możemy odpowiednio ustawić sobie tempo tak aby powoli wszystkie sekwencje zagrać bez większego problemu. Damy więc sobie radę nawet z bardziej klasycznymi i skomplikowanymi utworami. Tym bardziej, że wszystkie niedociągnięcia, jak już wcześniej pisałem, możemy bardzo starannie wyedytować. Istnieje tutaj możliwość np. zaznaczenie kilku taktów danej sekcji instrumentalnej i podwyższenia wartości nut o pół tonu bądź o całą oktawę. Możemy za pomocą jednego przycisku usunąć cały takt. Zaznaczmy takty dotykając je bez odrywania palca. W ten sposób możemy np. Podnieść o półton kilka sekcji instrumentalnych jednocześnie. Nagrywać możemy też oczywiście bezpośrednio w zakładce przeznaczonej do edycji ścieżek. Tak możemy „wpisać” w dane miejsce taktu konkretną nutę o konkretnej wartości rytmicznej. Proces ten jest zrobiony w taki sposób, że jest to naprawdę czytelne i bardzo proste. W ten sam sposób możemy w nagranym już utworze wyedytować daną nutę - przedłużyć lub skrócić czas jej trwania lub jeśli się pomyliliśmy i zagraliśmy nie ten dźwięk, zwyczajnie go zmienić.

Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmiku promocyjnego, przygotowanego przez producenta aplikacji:

Na YouTube'owym kanale producenta aplikacji możecie znaleźć także inne ciekawe filmiki dotyczące Xewton Music Studio - YouTube - Xewton Channel

Podsumowując - według mnie Xewton Music Studio to bardzo rozbudowany program, posiadający wiele funkcji, dzięki którym będziemy mogli stworzyć naprawdę ciekawe kompozycje. Wybór instrumentów jest spory. Dodatkowo możliwość zmiany barwy każdego instrumentu poprzez włączanie i ustawianie efektów sprawia, że sami możemy stworzyć ciekawe dźwięki. Brakuje mi tutaj trochę możliwości zapisu danej barwy. Możemy to zrobić zapisując cały projekt, ale jeśli stworzymy jakąś ciekawą barwę ustawiając efekty, to nie będziemy w stanie jej samej zapisać. Edycja nagranego materiału jest intuicyjna i nie nastręcza problemów. Czy warto więc wydać na program 19,99 dolarów? Wszystko zależy od tego jak będziecie go używać. Jeśli szukacie prostej aplikacji do zabawy, przy której posiedzicie z przyjaciółmi, to z pewnością są w App Store dostępne tańsze odpowiedniki Xewton Music Studio. Jeśli jednak naprawdę chcecie się pobawić w nagrywanie utworów, to z czystym sumieniem mogę ten program polecić. Pamiętajcie jednak, że nie zastąpi on aplikacji komputerowej, gdzie możemy sobie podpiąć do komputera zewnętrzną klawiaturę MIDI. W dalszym ciągu, mimo że naprawdę profesjonalnie wykonany i z masą przeróżnych efektów i opcji, Xewton Music Studio pozostaje tylko zabawą w nagrywanie. Co wcale nie oznacza, że nie można na nim stworzyć czegoś takiego:

Nazwa: Xewton Music Studio
Cena: 19,99$
Link do App Store: iTunes Store
Wielkość: 93.9 MB
Strona producenta: Xewton iPhone Applications

Dziękujemy użytkownikowi [nick]damkaro[/nick] za udostępnienie portalowi MyApple dwóch licencji na program Xewton Music Studio.

UWAGA: Dla wszystkich naszych czytelników posiadamy o rozdania jedną licencję programu Xewton Music Studio. Otrzyma ją pierwsza osoba, która w tym temacie napisze „Chcę otrzymać Xewton Music Studio.”

UPDATE: Zwycięzcą konkursu jest użytkownik GreaTskY. Gratulujemy!
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2732/4168897205_e9f061c769_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2536/4168897249_03eb75e651_o.jpg[/newsindexsmall]
[articleindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2553/4168897275_e150899720_o.jpg[/articleindexsmall]

#2 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 08 grudnia 2009 - 19:57

Chcę otrzymać Xewton Music Studio

#3 miekkikasztan

miekkikasztan
  • 73 postów
  • SkądStargard Szczecinski, Poland

Napisano 08 grudnia 2009 - 20:03

Chcę otrzymać Xewton Music Studio.

---- Dodano 08-12-2009 o godzinie 20:03 ----
ale pech... :(

#4 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 20:03

Chcę otrzymać Xewton Music Studio

No i po konkursie ;) Serdecznie gratulujemy!

#5 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 08 grudnia 2009 - 20:06

Dzięki :) akurat wszedłem na forum i przeczytałem o konkursie :) przyda się program bo akurat z muzyka mam wiele wspólnego :)

#6 mhdplus

mhdplus
  • 4 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 20:14

czy pod iphone z opisanym programem można podpiąć realny instument np. gitarę?

#7 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 08 grudnia 2009 - 20:34

czy pod iphone z opisanym programem można podpiąć realny instument np. gitarę?

wątpię;p iPhone nie posiada wejścia audio.

#8 iPiter

iPiter
  • 232 postów
  • Skądze wsząd;]

Napisano 08 grudnia 2009 - 21:14

"Chcę otrzymać Xewton Music Studio." Przepraszam ale miekkikasztan napisal to o co prosiles...moze to szczegół ale na końcu zdania powinna być kropka.... czy z tego wynika ze gdybym napisał "Chce dostać...." albo "dawaj mi...." to też dostal bym licencje?

#9 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 21:23

"Chcę otrzymać Xewton Music Studio." Przepraszam ale miekkikasztan napisal to o co prosiles...moze to szczegół ale na końcu zdania powinna być kropka.... czy z tego wynika ze gdybym napisał "Chce dostać...." albo "dawaj mi...." to też dostal bym licencje?

Nie, ale po prostu o samą kropkę się nie czepiam.

#10 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 09 grudnia 2009 - 13:04

wątpię;p iPhone nie posiada wejścia audio.

Spokoj moj ipod tez nie posiada wejscia audio... ale w trybie serwisowym potrafi przez podlaczony do wyjscia mikrofon, nagrac dzwiek ;)

#11 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudnia 2009 - 21:17

Kiedyś był program "band" dostępny z installera chyba, podobne funkcje chociaż mnie zaawansowany był ...

#12 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 grudnia 2009 - 00:32

Program idealny ale trzeba mieć cierpliwość . coś jak mini garage band :) całkiem sprawnie działa na ip 3g.

#13 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 13:00

Gratuluję recenzji! Program rzeczywiście sprawia wrażenie dużo bardziej zaawansowanego od Band, ale niestety cena odstrasza... A szkoda, przydałoby się mi coś takiego ;)

#14 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 01 maja 2010 - 14:06

Cena 15 dolców. Można by ją przełknąć gdyby chociaż nie trzeba było płacic za dodatkowe instrumenty ;/

#15 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 03 maja 2010 - 12:06

gdyby chociaż nie trzeba było płacic za dodatkowe instrumenty ;/

co ? gdzie ? skad masz dodatkowe barwy ?

#16 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 03 maja 2010 - 12:17

co ? gdzie ? skad masz dodatkowe barwy ?

Po którejś z aktualizacji pojawiła się na samym końcu w zakładce instrumenty ikonka sklepu - po kliknięciu w nią możemy dokonać in-app-purchase :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych