Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Yerba Mate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#26 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 17 grudnia 2009 - 14:33

Tak :lol:

#27 rastapasta

rastapasta
  • 76 postów
  • Skądz brzucha mamusi

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:12

...to moze ja 3,50 dorzuce do wątku. yerbe pije od 2 lat z malymi przerwami. Jak kolega ponad dwa lata temu mnie poczestowal to myslalem ze umre ( syf ) Okazało sie ze kolezka byl hardcorem i zalał yerbe wrzatkiem:) . Po jakims czasie dostalem w prezencie paczke yerby , bombille i tykwe oraz jakies próbki yerba mate. Poczytalem, zaparzylem i.....tak od dwóch lat popijam taragui , i la rubia . Ma kopa , mi smakuje, niezle kreci i wogole na cos trzeba umrzec :) rastuch

#28 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 21:41

No dobry erl grey nie jest zły ja pije eg tetley vanilia strong zwykły i lemon i jakieś inne (orginalne) uk firmy ruskie ahh :) co do tej mate to mógł by mi ktoś wyjaśnić jak ja przygotować co trzeba posiadać ??

#29 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 stycznia 2010 - 15:31

Tak naprawdę na początek starczy yerba, zwykły kubek i bombilla(słomka). To najlepsza opcja, żeby zacząć. Kup kilka rodzajów yerb popróbuj i jak ci zasmakuje, kupisz jakieś matero. Nie warto od razu kupować naczynia i całej reszty bo może ci to poprostu nie zasmakować a hajs wyrzucony ... :-)

#30 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 06 stycznia 2010 - 12:00

iphoneMAN*_3g_32g - wsyp 1/3 do 2/3 kubka, Zalewaj wodą 80 stopni, wpierw do poziomu ilosci mate - i poczekaj aby wchłonęła całą wodę potem dopiero zalewaj do pełna. Mate wciąga. Piję od kilku lat, nie wyobrażam sobie jak mógłbym bez niej pracować. Pomaga przetrwać tych kilka wymęczonych godzin przykompie w pracy. Rosamonte, Crus de Malta, Pajarito - zestaw standardowy :) A poniższe info kieruję dla świeżaków - o rakotwórczości yerby to warto poczytac dokładnie i nie powtarzać urban legends. Szkodliwe jest picie każdego płynu podrażniającego śluzówki/przełyk itd - równie rakotwórczy jest alkohol, kawa i zwykła czarna herbata, zbyt gorący płyn uszkadza komórki i tyle. Jak ktoś nie pije potwornie gorącej yerby (bezsens) i nie zalewa jednej porcji suszu po kilkanascie razy (również bezsens) to nie ma się czego obawiać. Badania w których wynik jest podawany w formie "jest pewna szansa, że zwiększy prawdopodobieństwo wystąpienia tego a owego" to podobne absurdalium jak to, że szkodliwa jest zielona herbata bo ma zwiększony poziom glinu... Ech pozdrawiam

#31 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 23:24

A jaką odmianę proponujecie na początek (jakąś łagodniejsza)

#32 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2010 - 15:28

Sporo osób, na początek proponuje Rosamotnte. Myślę, że to niezły pomysł ale koniecznie spróbuj coś z CBS. Mają sporo smakowych Yerb, które nowicjuszowi na pewno zasmakują :-) np. CBS Miel - z dodatkiem miodu - pyszna !

#33 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 16:47

Ok to się w to zaopatrze dostanę to normalnie w sklepie np Tesco biedronka :P czyli jakieś markety czy tylko Allegro ? I po co mi ta słomka mam przez nią pić ?

#34 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 stycznia 2010 - 18:44

W sklepach herbacianych albo internetowych sklepach yerba mate. Bez bombilli tego nie wypijesz bo yerbe pijesz zlewając fusy a picie ich nie jest za przyjemne . Chociaż możesz spróbować parzonej w saszetkach ...

#35 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 20:18

OK thx to sobie zamówię ;)

Amanda Elaborada Mini Yerba Mate 100g | Yerba Mate | Mini Mate 100g | Yerba Mate Market - herbata Yerba Mate i herbaty świata
a coś takiego na spróbowanie najtańszym kosztem ;p.?
ale widzę że to dlatego że mała

albo ta się zdaje fajna
Amanda Compuesta Con Hierbas | Yerba Mate | Yerba mate smakowe | Yerba Mate Market - herbata Yerba Mate i herbaty świata

no i w końcu polecana przez ciebie cbs a ja lubię guarane ;)
CBSe Energia Guarana Mini Yerba Mate 100g | Yerba Mate | Mini Mate 100g | Yerba Mate Market - herbata Yerba Mate i herbaty świata

#36 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 07 stycznia 2010 - 20:28

niestety parzona w saszetkach smakuje zupelnie inaczej. to jeden z tych wynalazkow ktore pije sie w jeden sposob i koniec. ale mile to i czasem daje odskocznie od kawy. polecam picie w urugwaju kolumbii gujanie do wyboru

#37 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 07 stycznia 2010 - 20:33

ja uwielbiam yerbę z guaraną, poprostu pyszotka (co prawda nie wyobraża sobie nie słodzonej;p) aczkolwiek daje przy okazji swego unikalnego smaku całkiem przyzwoitego kopa!

#38 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:21

Witam dziś przyszła yerba ;(((. Ohyda mdliło mnie gdy ja piłem i nie mogę się pozbyć tego smaku z ust jakieś pomysły na poprawienie smaku pisze z ip potem dam link do tej yerby która kupiłem

#39 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 14 stycznia 2010 - 18:30

Na początek warto kupić sobie zestaw gdzie będziesz miał pełno różnych smaków co by się nie władować na taką minę ;P

#40 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 18:51

Wali sianem z lekkim dodatkiem popiołu z tytońu ;p ale fajnie odpreza kupiłem pomarańczową nie czuć pomarańczy dostałem też jakiś gratis którego jeszcze nie piłem zalałem 1/4 kubka tak żeby przykryło dno mocno dość sporo ale mniej niż zalecane a efekt jest gorzej ze smakiem ale podobno trzeba się przyzwyczaić i jest lepiej koncentracja jest i odprezenie wpływu kofeiny (energii) nie widzę chociaż lekkie pobudzenie jest i brak ohoty do snu ale przypływu energi nie ...

#41 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 stycznia 2010 - 18:58

ekhm energia nie bierze się z niczego a już w szczególności nie z kawy czy herbaty. Kofeina pobudza tylko. Chcesz więcej energii to do yerby sobie zjedz czekoladę, batonika ew. cokolwiek zawierającego węglowodany :)

#42 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 19:05

No coś w tym jest rozjaśnia umysł i oczy się nie zamykają a mam sporo nauki ;D stestuje edit: no jakby to wyjaśnić optymalizuje ram w muzgu nauka przehodzi szybciej ale każda operacja wykonana jest tak samo ;) ale jak przypomnę sobie ten smak (konsekwencje optymalizacji trud z jakim to przyhodzi xD to aż mnie trzęsie) nauczyłem się inwokacji z pana Tadeusza a.Mickiewicz litwo ojczyzno moja w ok 5 min co by trwało normalnie ok 10-15 nie jest źle ale podobnie jest gdy się dobrze skupie a tu mam auto skupienie ;) ( taki bot xD)

#43 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 14 stycznia 2010 - 23:04

chociaż lekkie pobudzenie jest i brak ohoty do snu ale przypływu energi nie ...

To po Yerba zapraszam do "nocnych marków". Otwieramy zawsze o 23:00 i lokal czynny do ostatniego klienta, ale nie dłużej niż do 6:30 ;)

#44 iphoneMAN*_3g_32g

iphoneMAN*_3g_32g
  • 349 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 14:50

A wcale nie wczoraj byłem o 23:12 i jeszcze było zamknięte

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych