Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Yerba Mate

• Please log in to reply
43 replies to this topic

#1 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 December 2009 - 17:10

Witam,jestem ciekaw czy ktoś z użytkowników piję Yerbę ? Jaką , z czego ? Jeśli nie wiecie o czym mówię to odwołuję tu Yerba mate – Wikipedia, wolna encyklopedia . Ja piję*od jakiegoś czasu i myślę, że to świetna sprawa. Niedawno powstało nowe foum na ten temat. Jeśli zarejestrujecie się z tego linka(w ramach solidarności jabłkowej) - Yerba Mate Forum - yerbazpasji.pl • Strona główna to będę bardzo, bardzo wdzięczny :lol: ...

#2 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 December 2009 - 14:43

Yerba mate fajna sprawa, podobno nie podnosi ciśnienia... Podobno bo to wszystko g... warte. Mam nadciśnienie i po tykwie mate głowę mi rozsadzało. Ciśnienie tętnicze wariowało, standardowo mam 140/100, po mate miałem 160/130, nie polecam osobom z tego typu dolegliwościami. Poza tym smak zwymiotowanej zielonej herbaty - w sumie nie taki zły jeżeli się*do niego przyzwyczaisz.

#3 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 09 December 2009 - 15:05

Ja piję sporadycznie od dwóch lat, odkąd wyjechałem na wakacje do urugwaju ;-) W smaku yerby bardzo wazny jest tez rodzaj "mate" czyli tego kubka z którego się*pije, a właściwie to rodzaj drewna z którego jest wykonany :P mam chyba z 4 i w kazdym smakuje inaczej. Z początku także, kiedy zaczynałem z yerba mate nie mogłem się obejść bez dodania cukru :P no ale teraz już się jakóś przyzwyczaiłem... Aha no i przy piciu yerby dobrze mieć przy sobie termos z gorącą wodą ;-)

#4 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 09 December 2009 - 17:41

O świetny temat! Właśnie chcę zacząć to mam nadzieję że natrafię tu na jakieś wskazówki dla początkującego. Apropos polecacie coś kupić z allegro? Jeśli jest tam coś od czego mógł bym zacząć i będzie to dobrej jakości to poprosił bym link.

#5 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2009 - 19:48

Nie kupuj na początku zadnego naczynia. Najlepiej tanią bombille i rozne rodzaje yerb. Bedziesz pił z kubka, zeby sprawdzic czy to dla ciebie, bo nie kazdemu to podpasuje ... Zobacz to forum, ktore podalem, popytaj ...

#6 AVALON

AVALON
  • 465 posts
  • SkądUK

Posted 09 December 2009 - 20:01

Ponoć naukowcy udowodnili, że ludy pijące Yerbę i palące papieroski czy też tytoń w dużej mierze spotykają*na swojej drodzę kolegę raka. Chociaż Cejrowski mocno poleca.

#7 Minek96

Minek96
  • 19 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 December 2009 - 20:01

Ja piję Yerbę z Palo Santo :D Na początku smak mi trochę nie odpowiadał, ale się przyzwyczaiłem :D

#8 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2009 - 20:18

Jak zarejestrujecie się z tego linka bede wam naprawde bardzo wdzieczny ...

#9 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 09 December 2009 - 21:05

Ponoć naukowcy udowodnili, że ludy pijące Yerbę i palące papieroski czy też tytoń w dużej mierze spotykają*na swojej drodzę kolegę raka. Chociaż Cejrowski mocno poleca.

No tak ale badania były robione na ludności w której duży odsetek badanych palił i nadużywał alkoholu. Po za tym spożycie Yerby jest tam bardzo duże no i dochodzi ten tytoń. Po prawdzie i zwykła herbata cię wykończy w zabójczych dawkach nie wspominając o kawie ;)

#10 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 December 2009 - 21:21

Wszystko kwesta podejsvia do tematu. Kawa pita w takich samych(dużych) ilościach co yerba, myślę że wpłynie dużo gorzej na organizm. Jak ze wszystkim -w odpowiednich ilościach ...

#11 xoro

xoro
  • 23 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 09 December 2009 - 21:37

Znam kilku miłośników tego trunku, lecz mnie jednak nie zdołali do niego przekonać :( Jestem tradycjonalistą i wolę Earl Grey :)

#12 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 09 December 2009 - 21:42

ale tylko jak dzieci śpią :lol:

#13 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 10 December 2009 - 00:24

Ja przepraszam ale jak czytam - czy słucham Cejrowsiego to niestety nie rozumiem fenomenu :( Piszecie że nie smakowało - trzeba się było przyzwyczajać - do tego wiece niepewne właściwości tego napoju -więc o co chodzi .... o modę jakąś ?? @xoro - jestem za jeśli chodzi o Earl Grey PS. Żeby nie było - nie jestem wrogiem pomysłu - opis na wiki czytałem - ale jakby mi ktoś streścił co mi to da to będę zobowiązany i moze zagłębię się w temat

#14 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 December 2009 - 07:10

Ja przepraszam ale jak czytam - czy słucham Cejrowsiego to niestety nie rozumiem fenomenu :( Piszecie że nie smakowało - trzeba się było przyzwyczajać - do tego wiece niepewne właściwości tego napoju -więc o co chodzi .... o modę jakąś ??

@xoro - jestem za jeśli chodzi o Earl Grey

PS. Żeby nie było - nie jestem wrogiem pomysłu - opis na wiki czytałem - ale jakby mi ktoś streścił co mi to da to będę zobowiązany i moze zagłębię się w temat

Mate zawiera duże ilości kofeiny, jednakże nie wypłukuje z organizmu potasu tak jak robi to kawa, a więc rzekomo dostajesz kofeinowego powera bez skutków ubocznych, jednakże uważaj bo zielony napój także podnosi ciśnienie. A z obrzydliwością troszkę przesadziłem, jeżeli lubisz zieloną*herbatę to i mate polubisz.

Jestem sfrustrowany bo mi nawet normalnego earl graya lekarz zabronił... Więc pije jakieś dziwne melisy i inne ziółka... Buuu...

#15 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 December 2009 - 11:39

ja czytałem, że dość zdrowe to jest, chociaż wolę earlgrey, ale chyba tylko parzona ma sens:) spróbujcie "smaku": chopin - polecam:)

#16 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 December 2009 - 21:24

Eee to nie jest tak, że to jest paskudne i się tego nie da pić, ludzie piją dla lansu ... Ma specyficzny smak, który niektórym nie podejdzie. Gorycz jest trochę jak w gorzkiej herbacie, chociaż słodzić można cukrem trzcinowym ale zabija to trochę smak .

#17 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 10 December 2009 - 21:38

Ekspertem w tym temacie jest Wojciech Cejrowski. W programie "Po mojemu" w TVN Style dał "obszerny" wykład z Yerby ;)

#18 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 10 December 2009 - 22:26

Cukier (jakikolwiek) zabija smak herbaty (yerby się*też to tyczy) = zbrodnia ;). Mate pijam sporadycznie od jakichś 8 lat (od expressówki po meksykańską i brazylijską - moim zdaniem najlepsza), ale jestem również kawoszem. Powiem jedno: najlepsza mate jaką piłem, nie umywa się do espresso z wysokociśnieniowego ekspresu (zwłaszcza we Włoszech, w barach gdzie podają*Illy - kto zna ten wie ;)).
ademiu: co do forum, to wybacz, ale to trąci jakąś modą, a ja na mody jestem nieczuły - także się nie zarejestruję...

#19 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 10 December 2009 - 23:17

makowcy to do siebie mają, że muszą się czymś lansować ;-) /no offence :lol:

#20 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 10 December 2009 - 23:29

@TTymek

Yerba Mate Union Suave Jabłkowa Yerba Mate Jabłkowa - Union Manzana

Niestety opakowanie słabiutko zaprojektowane ;)

#21 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 11 December 2009 - 00:00

Fajny temat. I nie widzę tutaj związku z lansowaniem. Zresztą sam ten termin "lansowanie" zrobił się już z lekka obciachowy :-). Bardziej mi to przypomina temat "Coffee and writing" na forum użytkowników programu Scrivener Literature and Latte • View topic - Coffee and Writing . Czyli taki off topic o napoju, który pijemy pracując na swoich Makach jest jak najbardziej na miejscu.

Mate popijam mniej więcej od dwóch lat. Były miesiące intensywnej konsumpcji i eksperymenty z różnymi gatunkami. Natomiast ostatnio nieco rzadziej sięgam po ten napój. Generalnie mate pobudza i może być substytutem kawy, niemniej nie każdy gatunek jest tak samo pobudzający. Warto na to zwrócić uwagę dokonując wyboru. Podobnie ze smakiem. Są gatunki naprawdę nieprzyjemne w smaku, z drugiej strony mate stosunkowo delikatne, także z dodatkiem róznych ziół czy suszonych owoców. Wtedy bardziej przypominają herbaty ziołowe czy owocowe. Nie należy więc wyrabiać sobie opinii o smaku po spróbowaniu 1 czy 2 gatunków.
Dla mnie jedyną wadą całej zabawy z piciem mate jest pracochłonność przygotowania napoju. Odpowiednie naczynie + bombilla to jedno, ale kluczowa jest odpowiednia temperatura wody. Tutaj dobrze jest zaopatrzyć się w termometr. Tak więc dla herbacianych saszetkowców i miłośników kawy rozpuszczalnej proces przygowania mate może być lekko traumatyczny :-). Więcej z tym zachodu niż przygotowanie kawy z ekspresu.

#22 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 December 2009 - 16:12

Ja pozostaję przy Liptonowym Earl Grey i Taste Of London. Smaczne, a przygotowuje się chwilę.

#23 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 December 2009 - 12:11

Ja pijałem swego czasu, żeby ograniczyć spożycie kawy. Mam nawet bombillę ale tykwa mi zgniła. Jestem jednak zadnia że Yerba to największe ohydztwo jakie w życiu piłem :) Smakuje jak zaparzony papieros ;)

#24 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 16 December 2009 - 20:00

ze strony cejrowskiego ten tekst wziąłeś? :P

#25 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 December 2009 - 00:01

Że niby ja? A co? Pisał podobnie o Yerba Mate? ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users