Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[problem] - zniknekly wszystkie wiadomosci w Mail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 leszunio

leszunio
  • 7 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:30

Witam, Zawsze myślałem, ze OS X (używam Leoparda) to bezproblemowy system, dziś jednak spotkała mnie mega przykra niespodzianka. Przy próbie otwierzenia jednej z wiadomości (w tym czasie z serwera ściągały sie kolejne maile) Mail zamykał się, wyświetlając informacje, ze nastąpił błąd z indeksem wiadomości. Dostępne były 2 opcje - "zamknij" oraz "zamknij i przebuduj". Po ponownym restarcie Maila, problem nadal występował. Po wybraniu "zamknij i przebuduj" i ponownym otworzeniu Maila cale archiwum poczty wyparowalo! Pozostały tylko skonfigurowane inteligentne skrzynki i 2 wiadomości, które nie zdążyły się ściągnąć z serwera w pierwszym cyklu. Dodam, ze wiadomość, ktora próbowałem otworzyć pochodziła od jednego z naszych kontrahentów (czyli bezpieczny kontakt). Zawierała też załączniki w postaci .doc, które nie zostały otwarte, ponieważ w ogolę nie wyświetlała się zawartość w/w wiadomości (wyskakiwał błąd i restart Mail). Wiele ze skasowanych maili w ogóle nie przeczytana, a znajdowały się tam ważne informacje związane z działalnością firmy (informacje od współpracowników, szczegóły zleceń itd.). W archiwum również przechowywałem dość ważne informacje. Czy można w jakiś sposób odzyskać te wiadomości? Będę wdzięczny za wszelka pomoc w tym temacie. Serdecznie Pozdrawiam, Lech Rudnicki

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:41

primo - konto było pop3 czy imap? jeżeli pop3 - zacznij korzystać z imap - zawsze będziesz mieć wiadomości na serwerze, niezależnie skąd się do niego połączysz dwa - sprawdź czy w ~/Library/Mail gdzieś tych wiadomości nie ma może spotlight pomoże?

#3 leszunio

leszunio
  • 7 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:45

Dzięki za odpowiedź. Konto POP, ale jest to własny serwer i na szczęście domyślnie w Mail była zaznaczona opcja - "po pobraniu usuń wiadomości z serwera po tygodniu". Tak więc mam osatatnie wiadomości, ale nie mam jeszcze odzyskanego archiwum.

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:47

IMO najlepiej jednak nie usuwać no ale to twoja poczta ;)

#5 leszunio

leszunio
  • 7 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:48

Ok, wyglada na to, że tak jak mówisz, wiadomości są w /Biblioteki/Mail.

Teraz tylko pytanie, jak sprawić, żeby ponownie pojawiły sie w Mailu?

Pzdr.

---- Dodano 08-12-2009 o godzinie 16:50 ----

IMO najlepiej jednak nie usuwać
no ale to twoja poczta ;)

Teraz już wiem :) Najefektywniej uczyć się na błędach.
Pomimo wiary w niezawodnosć Mac'ów, pokuszę się w najbliższym czasie o jakiś dobry zewnętrzny backup kluczowych danych.

#6 arius

arius
  • 161 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 grudnia 2009 - 16:56

Teraz już wiem :) Najefektywniej uczyć się na błędach.
Pomimo wiary w niezawodnosć Mac'ów, pokuszę się w najbliższym czasie o jakiś dobry zewnętrzny backup kluczowych danych.

No jeśli mają Twoje dane jakąś wartość to koniecznie. Dwa linki na początek:
Time Machine i Time Capsule

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2009 - 17:06

Time Maschine, które masz w Leo, to całkiem dobra sprawa wracając bardziej do tematu: super, że maile są ;) a gdzie są te 2 które są widoczne w programie? w tym samym katalogu czy w innym niż reszta? jeżeli inny - spróbuj po prostu przekopiować je do tego gdzie są tamte 2 jeżeli ten sam - może spróbuj po prostu otworzyć te maile?

#8 leszunio

leszunio
  • 7 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 17:17

Więc sprawa wydaje się trochę skomplikowana.
Wszystkie maile znajdują się w katalogu Biblioteki/Mail/POP3-nazwa_skonfigurowanego_konta/Inbox.mbox/Messages/

2 wiadomości które się wyświetają, mają nazwę:
1.emlx i 2.emlx
Pozostałe wiadomości, których nie ma już w programie Mail, mają nazwy:
od 1613.emlx do 11954.emlx

Podobnie dla drugiego skonfigurowanego konta, wiadomość która jest normalnie wyświetlana w programie Mail ma nazwę (nazwa pliku):
3.emlx , pozostałe wiadomości w tym katalogu (nie wyświetlane w Mail) mają numerację nazw od 377.emlx w górę...

---- Dodano 08-12-2009 o godzinie 17:40 ----
Ok, znalazlem rozwiazązanie :-).

Mail --> Skrzynka Pocztowa --> Przebuduj.

Wiadomości znów sie pojawiły, ale przez moment wyglądało groźnie.

Dzięki i Pozdrawiam,
L.R.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych