Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dylemat; FireWire czy ETH, jaki dysk zewnętrzny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 marekgro

marekgro
  • 102 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 grudnia 2009 - 11:58

krótko i zwięźle, by życiowej historyji nie wyłuszczać :)

potrzebuję miejsce 2TB (minimum) lub 4TB (optimum) dla mnie i maka mini.

trudny wybor pomiędzy:

1. macierz Dlinka D-link sieciowa pamięć masowa 2xSATA DNS-323 - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy plus dwa dyski. słyszalem jednak, że nie ma co się spodziewać sensownych transferów po ETH, nawet 1GB. jeśli ktoś wspomógłby opinią o tego typu napędach.. transfer, który mnie interesuje pownien wystarczyć do obejrzenia filmu 720p bez kopiowania go na dysk lokalny. podobno za tą cenę mam się spodziewać mizerii w postaci 15Mb/s max

2. dysk FireWire WD
WD My Book Studio II 2TB USB 2.0 & FireWire 400&800 & eSATA - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy - tylko, że "podobno" grzeją się jak cholera. nie miałem też nigdy styczności z FireWire; naprawdę na 400 będę miał sensowny transfer?

3. Dys FireWire LaCie
LaCie 4big Quadra 2 TB / eSATA 3Gbits & FireWire 800 & 400 & USB 2.0 / 7200 RPM
lub LaCie 2big Quadra 2 TB / eSATA 3Gbits & FireWire 800 & 400 & USB 2.0 / 7200 RPM / 2 x 16MB
lub LaCie Big Disk 2 TB / eSATA 3Gbits & FireWire 800 & 400 & USB 2.0 / 7200 RPM / 32MB
nie mam pojęcia, czy różnica w cenie odzwierciedla jakość, transfer, cokolwiek - bo z opisu technicznego nie wynika to.

de facto mój dylemat opiera się na tym, czy szukać czegoś po ETH, czy FireWire. interesuje mnie dobry transfer i sensowny wygląd, oraz sporo miejsca.

bardzo proszę o radę..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych