Witam jak w temacie. Mam starszego białaska z GMA X3100 na pokładzie. Ostatnio próbowałem podłączyć go do 37" tv korzystając z przejsciowki Mini DVI > VGA, ktora obecnie uzywam do zewnetrzego monitora, ale gdy "pozyczam" kabel VGA z monitora i podpinam go w tv przez przejsciowke Mini DVI > VGA w koncu do macbooka, obraz z osx na tv wyswietla sie ok 2 sekundy i gasnie, po czym zapala sie ponownie po ok 10 sekundach i tak w kolko. Rozdzielczosc telewizora 1920x1080. Da sie to jakos zrobic? Chodzi mi oczywiscie o 'odbicie lustrzane' nie o dodatkowa powierzchnie robocza.
Pozdrawiam

Macbook White -> Mini DVI>VGA -> VGA>VGA 37" TV?
Rozpoczęty przez
Mkalem
, 06 gru 2009 11:56
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 grudnia 2009 - 11:56
Napisano 06 grudnia 2009 - 12:01
Hmmm.... U mnie z MacBookiem Pro działa w ten sposób, czyli przejściówka z DVI -> VGA i potem normalnym kablem VGA w MBP -> VGA w TV. Pamiętaj jednak, że na VGA nie osiągniesz rozdzielczości 1920x1080. U mnie max wyciąga jakoś 13?0 x ???
Zmniejsz rozdzielczość dla tego TV w preferencjach systemowych i powinno być ok

Napisano 13 grudnia 2009 - 22:26
Miałam ten sam problem. Rozwiązanie? Przejściówka mini-dvi -> dvi lub mini-dvi -> dvi to hdmi -> hdmi. Inna sprawa że na stacjonarce przy podłączeniu kablem vga 1,8m obsługuje fullhd a na 5 metrowym już nie. Nie zmienia to faktu że zarówno na 1,8 jak i 5m stratę jakości widzę, na krótszym niewielką ale zawsze.
Napisano 13 grudnia 2009 - 22:42
HPamiętaj jednak, że na VGA nie osiągniesz rozdzielczości 1920x1080.
ciekaw jestem, skąd ta barwna teoria? kabel VGA idealnie nadaje się do sygnału fullhd, jeżeli na jakims TV nie da się tego osiagnac, to zwyczajnie badziewny tv
Napisano 13 grudnia 2009 - 22:56
Tam zaraz idealnie... nadać się nada ale do ideału takiemu połączeniu daleko. Wiele zależy od karty graficznej (przy DVI ma to mniejsze znaczenie bo sygnał jest cyfrowy) oraz od kabla. Mój monitorek na kablu VGA przy 1920x1200 dostawał dziwnych interferencji i obraz lekko drżał. Na DVI tego problemu nie ma. Objawy mogą sugerować kiepski kabel... polecam jednak zastosować przejściówkę Mini DVI->DVI i do tego kabelek DVI->HDMI (jeśli TV nie ma wejścia DVI)
Napisano 15 grudnia 2009 - 02:15
Analogowy VGA puszczony po DSub jest jak najbardziej podatny na zakłócenia - zwłaszcza w większych rozdzielczościach. Osobiście spotkałem się kilkukrotnie z (najbardziej mnie irytującym) pojawianiem echa na ekranie.
Mimo to, po Dsub można spokojnie przesłać obraz 1920x1080.
Ja sprawdziłbym jak monitor zachowuje się*na innym kablu (jeżeli taki posiadasz).
Pozdrawiam.
Napisano 28 grudnia 2009 - 16:00
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych