Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wirusy na pendrive ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 -=JaMiRo=-

-=JaMiRo=-
  • 178 postów

Napisano 06 grudnia 2009 - 09:42

Hejka. Mam maly problem z obcymi folderami i ich zawartoscia na pendrive. Otoz pojawily sie na nich dwa nowe foldery o nazwie trikfx i curice. W pierwszym z nich sa dwa pliki - desktop.ini i spomenar.exe, zas w drugim - desktop.ini i elena.exe i nie moge ich usunac. Podczas proby usuniecia tych folderow "leos" prosi o podanie hasla uzytkownika maca. Od znajomych dowiedzialem sie, ze moga ta byc pliki wirusow. Aaaa, po podpieciu pod pc z xp tych folderow nie widac. Moze ktos pomoze co z tym mozna zrobic ?? Prosze o pomoc. Dziekuje. Pozdrawiam.

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 grudnia 2009 - 09:48

usunąć na maku
to są windowsowe wiruski, dla ciebie pod OS X'em zupełnie nieszkodliwe
podanie hasła w tym wypadku nie jest niczym groźnym - są one po prostu zablokowane i żeby je wywalić potrzebujesz praw admina
jak się tego tak bardzo boisz, to możesz w terminalu wpisać:
sudo rmdir [folder_name]
zamiast wpisywać ścieżkę do folderu (oczywiście bez [ i ]) możesz go przeciągnąć na okno terminala po wpisaniu 'sudo rmdir'
też będziesz musiał podać hasło
ale rmdir usuwa folder, więc tutaj jesteś praktycznie 100% pewny, że tylko to zostanie zrobione
(chyba, że ktoś ci podmienił systemowy program rmdir, ale w to szczerze wątpię ;])

tylko ważne - to nie przesuwa do kosza, tylko od razu wywala, więc uważaj na ewentualne błędy, żebyś nie stracił czegoś czego tracić nie chcesz

#3 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudnia 2009 - 09:53

Po prostu usuń groźne pliki lub sformatuj pendrive w Disk Utility ;) Sam ostatnio złapałem dwa wirusy na Windowsie i na wszelki wypadek sformatowałem ;)

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 grudnia 2009 - 09:55

vinci - lepiej niech sformatuje partycję, a nie cały pendrive (różnica całkiem spora), bo potem będą problemy... (MBR vs GUID, fat32 to nie fat32, skandal i dlaczego nie działa)

#5 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 06 grudnia 2009 - 10:04

miałem podobnie z obcymi folderami,a żeby było ciekawiej, an windowsie były ukryte,z ich usunięciem nie miałem problemu,musiałem tylko w Get info odchaczyć zabezpieczenie przed usunięciem (też wymagało hasełka),no ale taki to już urok "jedynego słusznego systemu operacyjnego" a żeby było ciekawiej,znajomek który mi drukował pare drobiazgów,nic nie wiedział że ma zawirusowanego kompa,Norton nic nie dał znać:P

#6 -=JaMiRo=-

-=JaMiRo=-
  • 178 postów

Napisano 06 grudnia 2009 - 11:08

A wiec tak, po wpisaniu hasla foldery nadal nie zostaly usuniete, a w terminalu wyskakuje informacja, ze nie moze odnalezc sciezki mimo tego ze w calosci ja kopiuje. Moze gdzies robie blad. Foldery jak byly tak nadal sa.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 grudnia 2009 - 11:09

nie masz może jakiejś spacji, etc w ścieżce? jeżeli tak to daj ją pomiędzy ' a ' ogólnie dla bezpieczeństwa daj ją w ' i ' rozumiem że ścieżka to coś w stylu: /Volumes/NAZWA_PENDRIVE/trikfx i /Volumes/NAZWA_PENDRIVE/curice ?

#8 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 grudnia 2009 - 13:02

vinci - lepiej niech sformatuje partycję, a nie cały pendrive (różnica całkiem spora), bo potem będą problemy... (MBR vs GUID, fat32 to nie fat32, skandal i dlaczego nie działa)

Racja. Też ostatnio formatowałem partycje bo najpierw sformatowałem cały pendrive i nie chciał działać pod Windowsem ;)

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 07 grudnia 2009 - 00:02

Ej ej, ale katalog musi być pusty, żeby rmdir zaklikał. rm -rf /sciezka/do/katalogu lepiej.

#10 Authilius

Authilius
  • 144 postów
  • SkądSłupsk / Koszalin

Napisano 07 grudnia 2009 - 00:15

Ja z kolei ze swojego maca robię dla znajomych darmowy antywirus i oczyszczacz pendrivów :) na uczelni nie problem złapać takiego syfa, a tak ja ściągam kłódeczkę i kopiuje plik do siebie na dysk :) zmieniam mu rozszerzenie i wrzucam do kolekcjonerskiego katalogu gdzie podobnych śmieci jest już kilkanaście :). A co do antywirusów to fakt, prawie żaden tego świństwa nie wykrywa.

#11 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 07 grudnia 2009 - 00:18

Antyvirusy maja to do siebie, ze niewiele wykrywaja...

#12 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudnia 2009 - 09:17

A co do antywirusów to fakt, prawie żaden tego świństwa nie wykrywa.

W moim przypadku wirusa znalazł nawet darmowy Avast ;) Ale koniec off topa :)

#13 artusb

artusb
  • 31 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 23:52

A czy na OSx występują jakieś wirusy? czy warto szukać oprogramowania antywirusowego? Jeżeli tak to jakiego ?:)

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lutego 2010 - 00:05

wirusy? chyba nie trojany - jakieś chyba tak, całe kilka ;)

#15 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2010 - 16:37

Swoją drogą, włożyłem pena z wirusem (w autorunie), w windowsach wykryło, VirusBarrier na maku nie wykrył. Da się jakoś na maku wyszukiwać windowsowych wirusów?

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 16:49

wirusy? chyba nie
trojany - jakieś chyba tak, całe kilka ;)

Trochę czepialski jesteś, ogólnie się przyjęło na to całe badziewie mówić "wirusy" i tyle ;)

Jak Ci się nie podoba terminologia ogólnie przyjęta to proponuję też zwrócić uwagę producentom programów antywirusowych, żeby nazywali je anty-trojan, anty-rootkit i anty-wirus, a nie ogólnie "program antywirusowy". Napisz do nich że nie poprawnie nazywają swoje produkty.

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lutego 2010 - 16:54

a po cóż miałbym do nich pisać? jak chcesz to do nich napisz. mi to wisi jak nazywają swoje produkty.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 17:56

Ja? No przecież ty masz problem z terminologią, nie ja ;)

#19 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lutego 2010 - 18:11

ja nie mam problemu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych