Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tworzenie obiektu NSXMLDocument z pliku w programie jak się to robi?

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 hop

hop
  • 66 posts
  • SkądMińsk Maz

Posted 05 December 2009 - 19:51

Witam
OK.Dzięki za pomoc.Chciałbym obecnie utworzyć NSXMLDocument z pliku który mam na dysku.Czy to jest możliwe? Bo nie wiem choroba jak. Czytałem dokumentację i napisałem kawałek kodu ale on wywala błąd SIGABRT lub czasem EXC_BAD_ACCESS. Debuger pokazuję że zmienna:

Kod:
NSString * xmltext = [NSString stringWithContentsOfFile:@"file://localhost/Users/air/Documents/login.xml"]
ma wartść nil podczas wykonania programu i to właśnie powoduje błąd.

Nie wiem co piszę źle.Proszę o jakieś wskazówki.

---- Dodano 05-12-2009 o godzinie 23:09 ----
NSString * xmltext = [NSString stringWithContentsOfFile:@"file://localhost/Users/air/Documents/login.xml"];

zmienna xmltext przyjmuje wartość nil nie wiem dlaczego.

---- Dodano 05-12-2009 o godzinie 23:18 ----
W dokumentacji NSString jest napisane:

A string created by reading data from the file named by path using the encoding, enc. If the file can’t be opened or there is an encoding error, returns nil.

Co to znaczy że jest błąd kodowania?Dlaczego plik miałby się nie otwierać?

#2 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 December 2009 - 19:19

Czy jestes pewien, ze powinno tam byc localhost ? Sprobuj @"/Users/air/Documents/login.xml"

#3 hop

hop
  • 66 posts
  • SkądMińsk Maz

Posted 10 December 2009 - 08:03

Nie nie jestem pewien czy jest dobrze ale poszedłem inną drogą-umieściłem XML jako string w programie,następnie zainicjowałem tym stringiem NSXMLDocument.Dzięki za podpowiedzi. Mam teraz inny problem: chciałem napisać podobną aplikację na iphona tylko że tam nie ma NSXMLDocument a jedynie parser.Nie rozumiem jednego jak odbieram XML z serwisu (jako data) analizuję go parserem a jak mam wysłać XML?Jako NSData? Ale jak stworzyć z XML NSData nie mogąc stworzyć NSXMLDocument? A może można tylko metodą 'GET' (w adresie)?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users