Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

po co przedłużać gwarancję do 2 lat?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 04 December 2009 - 13:31

witam. zastanawia mnie: po co przedłużać gwarancję na sprzęt do 2 lat? różni dealerzy mają w swojej ofercie możliwość wykupienia przedłużenia gwarancji na komputery Apple. pytanie tylko, dlaczego miałby ktokolwiek coś takiego wykupić, gdy prawo gwarantuje nam 2 lata sklepowej gwarancji na sprzęt kupiony w sklepie. nie rozumiem tego. może mi ktoś wyjaśnić co przegapiam w moim rozumowaniu? :) pozdrawiam.

#2 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 December 2009 - 14:08

Nie znam się na prawie, ale AppleCare to łącznie 3 lata gwarancji... Sam mam, komputer ma 1,5 roku i póki co sprawuje się świetnie. A dzięki AppleCare dopiero połowa gwarancji za nim :-)

#3 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 04 December 2009 - 14:26

może mi ktoś wyjaśnić co przegapiam w moim rozumowaniu?
:)

Warunki oraz czas gwarancji zależy wyłącznie od gwaranta i basta. Polskie prawo tu nic do tego nie ma :) Czymś innym jest natomiast możliwość egzekwowania prawa do zgodności towaru z umową. W UE klient ma prawo dochodzić od sprzedawcy odszkodowania/zadośćuczynienia/naprawy/wymiany towaru w ciągu 2 lat od daty zakupy z tytułu niezgodności towaru z umową kupna. Należy przy tym dowieść, że usterka istniała w chwili zakupu lub też egzemplarz sprzętu został wydany wadliwy.

I jeszcze taki jeden link:
Czym jest gwarancja i*jak z*niej korzystać? - Bankier.pl

#4 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 04 December 2009 - 14:29

Nie znam się na prawie, ale AppleCare to łącznie 3 lata gwarancji... Sam mam, komputer ma 1,5 roku i póki co sprawuje się świetnie. A dzięki AppleCare dopiero połowa gwarancji za nim :-)

znalazłem taki wpis na stronach:
"
Przedłużenie standardowej, 12 miesięcznej gwarancji producenta o kolejne 12 miesięcy. Termin zakupu przedłużenia gwarancji wynosi do 12 miesięcy od daty zakupienia komputera Apple...
"

Cena netto: 349.18
moim zdaniem, kto za to zapłaci, zapłaci za coś co mu się gwarantuje za darmo. sklep musi udzielić gwarancji na 24 miesiące.
:]

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 04 December 2009 - 14:32

Polskie prawo gwarantuje ci tylko wymiane towaru na nowy jesli byla w nim jakas wada ukryta. Dowiedzienie tego sprzedawcy trwa bardzo dlugo a jedyny obowiazek jaki sprzedawca ma to wziac starego kompa i dac ci nowego w wygodnym dla siebie terminie czyli pozbawisz sie sprzetu do pracy np na pol roku bo sprzedawca powie ze nie ma na stanie takiego samego kompa (a z macbookami nie jest to takie nieprawdopodobne, mb unibody zniknely z rynku w 9 miesiecy) Sprzedawca nie ma obowiazku ci naprawiac kompa. on tlyko odpowiada za ewentualna niezgodnosc towaru z umowa.

#6 pinkElephant

pinkElephant
  • 68 posts
  • SkądKalisz

Posted 04 December 2009 - 15:28

Polskie prawo gwarantuje ci tylko wymiane towaru na nowy jesli byla w nim jakas wada ukryta. Dowiedzienie tego sprzedawcy trwa bardzo dlugo a jedyny obowiazek jaki sprzedawca ma to wziac starego kompa i dac ci nowego w wygodnym dla siebie terminie czyli pozbawisz sie sprzetu do pracy np na pol roku bo sprzedawca powie ze nie ma na stanie takiego samego kompa (a z macbookami nie jest to takie nieprawdopodobne, mb unibody zniknely z rynku w 9 miesiecy)

Sprzedawca nie ma obowiazku ci naprawiac kompa. on tlyko odpowiada za ewentualna niezgodnosc towaru z umowa.

brzmi to absurdalnie: "jedyny obowiazek jaki sprzedawca ma to wziac starego kompa i dac ci nowego w wygodnym dla siebie terminie".

nie ma jakichś ram czasowych?

#7 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 04 December 2009 - 22:34

Dodatkowym plusem wykupienia AppleCare jest gwarancja międzynarodowa na 3 lata - nie musisz się martwić*w razie dłuższego wyjazdu. AppleCare to też możliwość serwisowania w różnych autoryzowanych punktach, nie tylko w miejscu zakupu. Najważniejsze jednak jest to co napisał dirk.diggler - "sklepowa gwarancja" nie działa tak samo jak gwarancja producenta. Pozdrawiam.

#8 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 December 2009 - 23:12

Cieszymy się, że jesteś szczęśliwy ze swoim Dellem, my jednak zostaniemy z naszymi strasznie drogimi Applami :-)

#9 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 December 2009 - 23:42

Wystaw ofertę na allegro/na forum i na pewno ktoś*się znajdzie. :-)

#10 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 05 December 2009 - 00:06

Żebyś wiedział, jestem szczęśliwy jak cholera, a będę jeszcze bardziej jak sie pozbyje z szafy macbooka, tyle ze nikt tego g. nie chce kupic ode mnie.

To może zacznij pisać jaki to on jest zajebisty, może zły los się odmieni... :)

#11 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 05 December 2009 - 03:49

Jeśli chodzi o przedłużenie gwarancji to tak jak w tytule tematu: sprzedawcy, resellerzy oferują np. rozszerzenie u nich gwarancji o rok albo dwa od konca oryginalnej rocznej gwarancji Apple. Czyli jeśli stanie się coś po roku używania - sprzedawca pokrywa koszty w ramach rozszerzonej gwarancji. Ale tylko ten jedyny sprzedawca, w ramach zawartej umowy. Natomiast APP (AppleCare Protection Plan) rozszerza gwarancję na 3 lata od daty zakupu, jest to gwarancja światowa, w dowolnym autoryzowanym serwisie na swiecie. Jest to gwarancja Apple. Czy jest sens skorzystać z jednej z tych opcji - sprawa indywidualna. Uszkodzenia mechaniczne jak siad płaski na komputerze i matryca pękła są nieobjęte przez APP. Co do rękojmi dwuletniej na podstawie prawa Unii - różnie to bywa, trzeba udowodnić, że była wada ukryta itd. Jest to odpowiedzialność sprzedawcy nie Apple i najlepiej skonaktować się z rzecznikiem praw, czy ochrony konsumenta i konkurencji czy jak się to teraz nazwa. Pozdrawiam

#12 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 December 2009 - 00:25

PRZEDE wszystkim prawo unijne dotyczy tylko sprzedaży detalicznej! Już jasne? Jak nie udowodnisz niezgodności towaru z umową lub bierzesz komputer na fakturę, to nie przysługuje Ci ten drugi rok od UE:) Sprzedaż komputerów z fakturą VAT to jakieś 90% sprzedaży, więc 90% komputerów jest z gwarancją na rok. Za to odliczą sobie 1000zł VAT i stać ich wtedy na 300zł za przedłużenie gwarancji. Comprende?

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 07 December 2009 - 19:41

) Sprzedaż komputerów z fakturą VAT to jakieś 90% sprzedaży,

skąd takie dane ?

#14 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 07 December 2009 - 20:02

a poza tym z tego co mi wiadomo (niepamiętam, gdzie wyczytałem to już :P) jeżeli chodzi o wady ukryte, czyli takie, które były od kiedy kupiliśmy kompa, możemy się zwrócic o ich naprawę w przeciągu pierwszych 6 miesięcy od daty zakupu urządzenia...

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 07 December 2009 - 20:06

a poza tym z tego co mi wiadomo (niepamiętam, gdzie wyczytałem to już :P) jeżeli chodzi o wady ukryte, czyli takie, które były od kiedy kupiliśmy kompa, możemy się zwrócic o ich naprawę w przeciągu pierwszych 6 miesięcy od daty zakupu urządzenia...

to w takim razie co to jest to prawo: niezgodność towaru z umową (2 lata )?

#16 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 07 December 2009 - 23:38

Gwarancja jest dobra patrzac na globalny jej zasieg - moge kupic komputer w Puerto Rico i jako mieszkaniec PL serwisowac laptopa u nas. Odnosnie prawa konsumenckiego w PL w ekstremalnych przypadkach lepiej nie decydowac sie na gwarancje np. jezeli w przeciagu pol roku od daty zakupu pekly nam zawiasy lub mamy podejrzenie wady ukrytej, gdzie usterka jest nie do naprawienia np. wadliwe uklady graficzne, przegrzewanie sie sprzetu, piszczenie przetwornic, lagi podczas grania. Producent wam tego nigdy nie naprawi skutecznie, nie wymieni laptopa na inny, kasy tez nie odda, wiec lepiej postawic sprawe na ostrzu noza i roscic sobie prawa w stosunku do sprzedawcy tego szrotu. Summa summarum, jezeli kupiles laptopa Apple na terenie PL to firma nie robi zadnej lachy, ze daje 1 rok gwarancji - szczegolnie patrzac, ze jest to firma prestizowa chwalacja sie wysoka jakoscia i rzekoma bezawaryjnoscia. Mniej prestizowe firmy potrafia dac 2 lata gwarancji door-to-door lub NBD w standardzie.

#17 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 December 2009 - 00:07

Niezgodnosc z umowa to np. czas pracy niezgodny z zapewnienaimi producenta (vide air rev. a do 5h niby). Nie ma standardowo w Polsce dwuletniej gwarancji. Jest roczna. Ta wynika z przepisow ustawy i gwarant (sprzedawca lub producent moze ja dac ale nie musi). Moze tez dac dluzsza np.2 albo 3 lata. Zarówno przedsiebiorcy jak i konsumentowi. Wlasnia to jest ta opcja za doplata (2lata polska namiastka apple care od sprzedawcy; 3 lata miedzynarodowa gwarancja od producenta). Ale to jest dodatkowa umowa miedzy sprzedawca a nabywca i powinna byc na pismie. Poza gwarancja jest jeszcze mozliwa odpowiedzialnosc sprzecdawcy z rekojmi i za niezgodnosc towaru z umowa. Tutaj nie ma potrzeby zawierac dodatkowej umowy. Wynika to z przepisow. Rekojmia jest roczna. Dotyczy tylko przedsiebiorcow. Tych co nabywaja sprzet w zwiazku z dzialalnoscia gospodarcza (biora fakture i odliczaja vat). Tutaj odpowiada sprzedawca za wady ukryte sprzetu i te ktore sie ujawnia w ciagu roku i sa zwiazane z wadami sprzetu, ich przyczyna tkwi w sprzecie, jego konstrukcji, vide: konstrukcja zawiasa w air rev. A). Odpowiedzialnosc z tytulu niezgodnosci towaru z umowa zastapila rekojmie w stosunku do konsumentow i dotyczy tylko konsumentow. Odpowiedzialnosc sprzedawcy trwa 2 lata i dotyczy wszystkich tych wad, ktore kiedys okreslala sie wadami sprzetu zwiazanymi z rekojmia (jak wyzej) + zapewnienia producenta/sprzedawcy co do sprzetu niezgodne z rzeczywistoscia, vide: nieszczesny czas pracy na baterii aira rev A., pranie czyste jak lza... Jezeli jestes konsumentem i wada ujawni sie w przeciagu 6 miesiecy i korzystasz z uprawnien jakie sa przewidziane dla konsumentow (niezgodnosc towoaru z umowa) i jednoczesnie nie chcesz skorzystac z gwarancji, to fakt ze wada sie ujawnila i zostala zgloszona sprzedawcy w ciagu 6 miesiecy od nabycia powoduje, ze w przpadku sporu sadowego to sprzedawca bedzie musial udowodnic, ze sprzet nie ma wady - na nim bedzie spoczywal ciezar dowodzenia, powolywania bieglych, etc. Ustwawa ta przewiduje domienmanie z tym zwiazane, ze wada ta istnieje jesli sie ujwanila w przeciagu 6 miesiecy. To tak pokrotce. Stad wykupienie 2 letniej gwarancji (namiastki apple care) moze sie oplacac przedsiebiorcom, tym ktorym przysluguje tylko roczna rekojmia. Ponial?

#18 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 08 December 2009 - 01:06

Zawsze podziwiałem ludzi krzyczących na forum: "Przecież jest dwuletnia rękojmia!" Wiadomo, że prawo obowiązujące w Polsce jest dość skomplikowane... Pozdrawiam

#19 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 December 2009 - 10:18

skąd takie dane ?

z kątowni... to chyba było najmniej trafione pytanie:)

#20 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 08 December 2009 - 10:37

Mnie szczerze ono rozbawiło kiedy czytałem to pierwszy raz, dzięki bar-trek :D Pozdrawiam

#21 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 December 2009 - 22:55

nie ma to jak pytać skąd sklep wie jak się rozkłada sprzedaż :)

#22 Kepinski

Kepinski
  • 6 posts

Posted 31 December 2009 - 12:34

Gwarancja się zawsze konczy kiedy jest po ptokach :P

#23 BartOrg

BartOrg
  • 10 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 January 2010 - 11:24

Witam. W moim MBP (rocznik 2008) padła nagrywarka. Minął rok gwarancji i teraz zamierzam skorzystać z tego unijnego przepisu odnośnie niezgodności towaru z umową. Sprzęt kupiłem w Cortland i czuję że będą przepychanki. Jestem już po konsultacji z rzecznikiem konsumenta. Sprawa jest oczywista, że powinni wymienić wadliwy sprzęt. Mam nadzieję, że to zrobią, zwłaszcza że za parę miesięcy zamierzam kupić u nich jakiego Maca stacjonarnego. Jak będą robić problemy, to stracą klienta i tyle w temacie.

#24 tobiasz0

tobiasz0
  • 10 posts
  • Skądpoznan

Posted 10 April 2010 - 16:34

Witam. W moim MBP (rocznik 2008) padła nagrywarka. Minął rok gwarancji i teraz zamierzam skorzystać z tego unijnego przepisu odnośnie niezgodności towaru z umową. Sprzęt kupiłem w Cortland i czuję że będą przepychanki. Jestem już po konsultacji z rzecznikiem konsumenta. Sprawa jest oczywista, że powinni wymienić wadliwy sprzęt. Mam nadzieję, że to zrobią, zwłaszcza że za parę miesięcy zamierzam kupić u nich jakiego Maca stacjonarnego. Jak będą robić problemy, to stracą klienta i tyle w temacie.

wymienili Ci ta nagrywarke?

jestem w podobnej sytuacji, przespalem koniec gwarancji a mam peknieta obudowe i sie zastanawiam czy wymienia (ja akurat mam komputer z ispota)

#25 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 10 April 2010 - 19:16

Moje doświadczenia dotyczące gwarancji szczególnie tych dobrych i drogich producentów takich jak Apple ale nie tylko bo sporo innych firm, są złe co więcej tragiczne bo po pierwszej wizycie sprzętu na naprawie gwarancyjnej praktycznie tracimy sprzęt bo jedno naprawią drugie zepsują a trzeciego nie zauważą. Z kolei muszę pochwalić wszelkich mniejszych producentów gdzie uszkodzenie to od ręki wymiana na nowy lub zwrot kasy. Nie wiem może to ja jestem pechowcem lub za dużo wymagam od serwisu ale trudno aby im darować i kupować nowy sprzęt.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users