Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook pro - usuwanie rys z obudowy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogryzek001

ogryzek001
  • 7 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 10:48

Witajcie, mój Macbook pro aluminiowy ma tydzień i właśnie zdałam sobie sprawę, że jak na tak nowy komputer jest zbytnio porysowany. Jestem osobą bardzo dbającą o sprzęt i nawet nie mam pojęcia jak mogło do tego dojść... Widoczne ryski są od spodu komputera i dwie malutkie z góry. Być może ktoś z Was ma lub miał podobny problem i wie co zrobić, by choć trochę zmniejszyć widoczność zarysowań (bo niestety nie wierzę w opcję - usunąć je do zera). Oczywiście wiem o pokrowcach Macally, jednak zanim takowy zakupię wolałabym usunąć te przeklęte ryski! Czekam na pomoc... Pozdrawiam!

#2 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 11:10

Cos ty z nim wyprawiala ze aluminium w tydzien porysowalas? :P

#3 ogryzek001

ogryzek001
  • 7 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 11:18

Sama zadaję sobie to pytanie, niestety nic!!!!! naprawdę mam świra na punkcie estetyki, nie wiem co się mogło stać, ale mimo wszystko chciałabym coś z tym zrobić.

#4 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 04 grudnia 2009 - 12:00

yyyyy moj ma ponad 5 miesiecy, pracuje na nim caly czas, w sumie jakies 12h na dobe i zero rys... mozesz jakas pasta polerska, ale nie wiem co to da :|

#5 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 12:15

Możliwe, że to po prostu brud, a nie rysy. Ja swojego przecieram co jakiś czas np. Clinem do okien i ręcznikami jednorazowymi (czyli psikam lekko Clin'em na laptopa (nie na klawiaturę !) i potem przecieram ręcznikami jednorazowymi) i wygląda zawsze po tym jak nóweczka :) A jeżeli to faktycznie rysy, to bardzo dziwne, ja ze swoim latam często, biorę go do plecaka zwykłego i nic się*nie dzieje :)

#6 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 04 grudnia 2009 - 12:42

Tylko dedykowane torby Tucano - odpowiednio wyściełane i problem z głowy. Nic innego. W Tucankach noszę białasa - zero jakichkolwiek rys, a wiadomo jak się normalnie rysuje... Cóż, to oczywiście dobre rady dla ściętej już głowy...

#7 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2009 - 12:54

Ja też mam zero rys... no chyba że koleżanka zauważa rysy, jakich my nie zauważamy ;) A tak na serio, jedyna rzecz, która mi przychodzi na myśl to pasta polerska.

#8 ogryzek001

ogryzek001
  • 7 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 13:06

ok. w takim razie czy pasta polerska nawet jeśli nie pomoże to, czy przypadkiem nie zaszkodzi? Wolę mieć pewność, że nie pogorszę sprawy...a rysy rzeczywiście nie są duże czy bardzo widoczne...no ale..są

#9 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 grudnia 2009 - 14:50

Moim zdaniem zaszkodzi, Macbook raczej nie jest wypolerowany i obawiał bym się o powstanie jaśniejszego pola po takim działaniu.

#10 ogryzek001

ogryzek001
  • 7 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:04

hm.....A czy ktoś ma jakiś inny pomysł ?

#11 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:11

hm.....A czy ktoś ma jakiś inny pomysł ?

Przestać się przejmować ?

#12 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:22

Zapytać pracowników zakładu blacharskiego - mają sposoby na aluminium (np. Audi A8) ;)

#13 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 04 grudnia 2009 - 15:26

pasta do zębów :) i pucowanie :)

#14 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 04 grudnia 2009 - 17:11

Blacharz, pasta proponuję jeszcze krem na odciski. Obudowy są elkosydowane elektrolitycznie (anodowane) i poza specjalistycznymi zakładami do elektroobróbki metali nie ma szans na jakiekolwiek "pucowanie". Użycie jakichkolwiek metod ściernych poskutkuje starciem powłoki. Teoretycznie można rozłożyć maka na atomy i sam korpus poddać procesowi trawienia a następnie anodowania. Obawiam się jednak że czasochłonność może być zniechęcająca

#15 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 grudnia 2009 - 17:26

Masz małą wiarę w umiejętności dobrego blacharza ;)

#16 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 grudnia 2009 - 17:51

nie ma sensu sie paprac. trzeba po prostu uwazac. aluminim zarysuje sie tylko od czegos twardszego niz ono samo. w sumie jest miekkie - jak na metal - ale drewno, plastik sa od niego twardsze. moj mbp porysowal sie tylko od trzymania go na kolanach - zamek od rozporka zostawil pare malenkich sladow. ogryzek001 pokaz fotki tych rys, bo moze faktycznie przesadzasz ;)

#17 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 05 grudnia 2009 - 11:07

Przestać się przejmować ?

Też tak myślę. Polerowanie takiej powierzchni spowoduje powstanie bardziej widocznego śladu, np. lustrzanej plamy którą będzie widać z kilometra.

No chyba, że należysz do osób, które trzymają piloty z oryginalną folią i do tego w workach, coby się nie poniszczyły... :cool: W sumie rozumiem takie działanie, kiedy ktoś planuje w przyszłości sprzedać. Sam bym tak nie potrafił :D

Pozdrawiam

#18 kerulet

kerulet
  • 134 postów

Napisano 08 grudnia 2009 - 22:58

Żadne polerowanie !!... bo będzie się*świecil jak psu "jajca" :) Ryskami nie nalezy sie przejmowac, chyba ze ma sie na tym punkcie fioła...

#19 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 08:42

z doświadczenia wiem, że "fioł" z czasem mija;) ale to tak dopiero po miesiącu.Trzeba sobie wbić do głowy, że to jest sprzęt użytkowy a nie eksponat!

#20 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 grudnia 2009 - 08:51

nie wiem jak to zrobiłaś. Ja mam od 8 miesięcy macbooka alu i mam na klapie 2 ryski - bo kiedyś na niego klucze spadły. Nie noszę go w żadnym pokrowcu - wrzucam do plecaka i sie obija o zeszyty długopisy itp. Więc musiałaś się BARDZO postarać ;) po prostu olać sprawę, sprzęt jest do używania a nie pucowania :)

#21 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 22:56

Niestety rysy na aluminiowym MacBook'u są raczej nie do usunięcia domowymi sposobami (a już na bank nie przez polerowanie). Powierzchnia jest matowa, więc trzebaby zmatowić miejsce w którym powstało zarysowanie. Żaden ze znanych mi sposobów (piaskowe oczyszczanie, wytrawianie) nie jest łatwo dostępny ani idealny. Zwykle z czasem uciążliwość zarysowań mija - bolą tylko zarysowania które powstały krótko po zakupie, życzę wytrwałości. Pozdrawiam.

#22 ogryzek001

ogryzek001
  • 7 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 11:45

dziękuję :)

#23 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 15:02

I ja się podepnę. Dzisiaj doszedłdo mnie używany macbook 13 white no ale z tyłu jest pełno rysek jest jakaś opcja by je zniwelować na białym kolorze? Np pasta tempo albo coś co by te ryski zakamuflowało?

#24 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2012 - 15:58

Zgodnie z regulaminem:

Nie odświeżaj wątków starszych niż 6 miesięcy. Załóż nowy wątek i podaj link do starego tematu jako dowód, że zapoznałeś się z tym co na forum już napisano.

Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych