Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki program graficzny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 23:09

Witam, od jakiegoś*czasu chodzi za mną projektowanie grafiki. Nigdy do tej pory nie miałem styczności z tematem a chciałbym jakoś ugryźć temat - typowo hobbystycznie. Dlatego piszę z prośbą o poradę jaki program wybrać na początek? Z czym będzie mi w miarę łatwo obejść się i połapać co, gdzie i kiedy? Generalnie mam wizję zrobić pierwsze kroki samodzielnie a potem ewentualnie jak mnie wciągnie zrobić*kursy. Docelowo interesuje mnie robienie grafiki do stron www, projektów wizytówek, raczej bez fajerwerków.

#2 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2009 - 23:34

Obczaj GIMPA:

GIMP - The GNU Image Manipulation Program

Niedawno ściągnąłem najnowszą wersję. Jest kozacka:)

Jeśli masz pieniądze, możesz zainwestować w coś komercyjnego...Photoshop Elements może...

aha, do grafiki wektorowej jest Inkscape:

Inkscape. Draw Freely.

#3 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 23:42

A i bym zapomniał: program może być zarówno na Windowsa jak i Mac-a

#4 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2009 - 23:56

Na Maca do grafiki rastrowej z czystym sumieniem polecam to co sam zakupiłem: Pixelmator.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudnia 2009 - 00:40

Pixelmator to dla mnie gimp w wersji "candy GUI". To czego GIMP nie obsługuje z PS, tego też Pixel nie obsługuje. Wniosek dla mnie prosty - Gimp wygrywa dzięki cenie

#6 fredik331

fredik331
  • 140 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 11:35

Wypróbuj Photoline dla mnie rewelacja .No i tani

#7 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 13 grudnia 2009 - 12:59

PS Trial - porównasz sobie do innych programów. Wcale nie twierdzę, abyś go kupił. Będzie Ci łatwiej się zdecydować w jakim programie tak naprawdę chcesz działać. (Już 500 postów :D)

#8 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudnia 2009 - 12:49

zanim wybierzesz oprogramowanie, polecam poznać trochę historii i zasad projektowania, żeby nie wpaść w pułapkę digarta/deviantarta i całego tego syfu...

można się przejść do empiku/biblioteki i rzucić okiem na kilka książek na ten temat

na początek polecam:
Philip B Meggs "History of Graphic Design"
Josef Muller Brockmann "Grid Systems in Graphic Design"
Robert Bringhurst "Elementarz Stylu w Typografii"

jak chcesz być na bieżąco, to zaglądaj do magazynów: Computer Arts, Grafik, 2+3D

#9 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 grudnia 2009 - 15:55

To też napisałem, ale programy Adobe nie muszą mu odpowiadać, jednakże są najczęściej używane.

#10 jahoo83

jahoo83
  • 12 postów
  • SkądPuławy

Napisano 21 grudnia 2009 - 12:52

Prawda jest taka że programy Adobe są po prostu najlepsze. Polecam Photoshop, zarówno na PC jak i na Mac'a. Jeżeli nie chcesz od razu wydawać sporo kasy są też tańsze odpowiedniki: Pixelmator - na mac oraz Paint Shop Pro na PC.

#11 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 grudnia 2009 - 13:04

raster- PS wektor- AI Dlaczego? Wspomniałeś o możliwych kursach. Szkoda czasu na poznawanie "innych" programów, na kursach będziesz musiał od nowa się wszystkiego uczyć, no bo iększość grafików korzysta jednak z Adobe, a tak pewne przyzwyczajenia będziesz mógl wzbogacić o kolejne. Ponadto istnieje szerreg książek, które znacząco ulatwią Tobi korzystanie Z illustartora czy też photoshopa. Z własnego doświadczenia wiem, że tak jest. Na co dzień Adobe, jednak ostatnio nie miałem przy sobie kompa(swojego) i musiałem zrobić coś w GIMPie. Szczerze, nie było łatwo się odnaleźć

#12 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 21 grudnia 2009 - 19:45

A ja polecam program Pixel (nie Pixelmator). Tani(ok. 120zl) i wygląda jak Photoshop....takze zaczynając na nim będziemy łatwo mogli przestawić się na pracę w PS.

Pozdrawiam:)

P.S. Tu link do strony z tym programem: Pixel - Edytor Graficzny | Cokolwiek tworzysz, rób to we własnym stylu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych