Witam,
od jakiegoś*czasu chodzi za mną projektowanie grafiki. Nigdy do tej pory nie miałem styczności z tematem a chciałbym jakoś ugryźć temat - typowo hobbystycznie. Dlatego piszę z prośbą o poradę jaki program wybrać na początek? Z czym będzie mi w miarę łatwo obejść się i połapać co, gdzie i kiedy? Generalnie mam wizję zrobić pierwsze kroki samodzielnie a potem ewentualnie jak mnie wciągnie zrobić*kursy.
Docelowo interesuje mnie robienie grafiki do stron www, projektów wizytówek, raczej bez fajerwerków.

Jaki program graficzny?
Started by
Churchill
, 03 Dec 2009 23:09
11 replies to this topic
Posted 03 December 2009 - 23:09
Posted 03 December 2009 - 23:34
Obczaj GIMPA:
GIMP - The GNU Image Manipulation Program
Niedawno ściągnąłem najnowszą wersję. Jest kozacka:)
Jeśli masz pieniądze, możesz zainwestować w coś komercyjnego...Photoshop Elements może...
aha, do grafiki wektorowej jest Inkscape:
Inkscape. Draw Freely.
GIMP - The GNU Image Manipulation Program
Niedawno ściągnąłem najnowszą wersję. Jest kozacka:)
Jeśli masz pieniądze, możesz zainwestować w coś komercyjnego...Photoshop Elements może...
aha, do grafiki wektorowej jest Inkscape:
Inkscape. Draw Freely.
Posted 03 December 2009 - 23:42
A i bym zapomniał: program może być zarówno na Windowsa jak i Mac-a
Posted 03 December 2009 - 23:56
Na Maca do grafiki rastrowej z czystym sumieniem polecam to co sam zakupiłem: Pixelmator.
Posted 04 December 2009 - 00:40
Pixelmator to dla mnie gimp w wersji "candy GUI". To czego GIMP nie obsługuje z PS, tego też Pixel nie obsługuje. Wniosek dla mnie prosty - Gimp wygrywa dzięki cenie
Posted 13 December 2009 - 11:35
Wypróbuj Photoline dla mnie rewelacja .No i tani
Posted 13 December 2009 - 12:59
PS Trial - porównasz sobie do innych programów. Wcale nie twierdzę, abyś go kupił. Będzie Ci łatwiej się zdecydować w jakim programie tak naprawdę chcesz działać.
(Już 500 postów
)

Posted 15 December 2009 - 12:49
zanim wybierzesz oprogramowanie, polecam poznać trochę historii i zasad projektowania, żeby nie wpaść w pułapkę digarta/deviantarta i całego tego syfu...
można się przejść do empiku/biblioteki i rzucić okiem na kilka książek na ten temat
na początek polecam:
Philip B Meggs "History of Graphic Design"
Josef Muller Brockmann "Grid Systems in Graphic Design"
Robert Bringhurst "Elementarz Stylu w Typografii"
jak chcesz być na bieżąco, to zaglądaj do magazynów: Computer Arts, Grafik, 2+3D
można się przejść do empiku/biblioteki i rzucić okiem na kilka książek na ten temat
na początek polecam:
Philip B Meggs "History of Graphic Design"
Josef Muller Brockmann "Grid Systems in Graphic Design"
Robert Bringhurst "Elementarz Stylu w Typografii"
jak chcesz być na bieżąco, to zaglądaj do magazynów: Computer Arts, Grafik, 2+3D
Posted 15 December 2009 - 15:55
To też napisałem, ale programy Adobe nie muszą mu odpowiadać, jednakże są najczęściej używane.
Posted 21 December 2009 - 12:52
Prawda jest taka że programy Adobe są po prostu najlepsze. Polecam Photoshop, zarówno na PC jak i na Mac'a. Jeżeli nie chcesz od razu wydawać sporo kasy są też tańsze odpowiedniki: Pixelmator - na mac oraz Paint Shop Pro na PC.
Posted 21 December 2009 - 13:04
raster- PS
wektor- AI
Dlaczego? Wspomniałeś o możliwych kursach. Szkoda czasu na poznawanie "innych" programów, na kursach będziesz musiał od nowa się wszystkiego uczyć, no bo iększość grafików korzysta jednak z Adobe, a tak pewne przyzwyczajenia będziesz mógl wzbogacić o kolejne.
Ponadto istnieje szerreg książek, które znacząco ulatwią Tobi korzystanie Z illustartora czy też photoshopa.
Z własnego doświadczenia wiem, że tak jest.
Na co dzień Adobe, jednak ostatnio nie miałem przy sobie kompa(swojego) i musiałem zrobić coś w GIMPie.
Szczerze, nie było łatwo się odnaleźć
Posted 21 December 2009 - 19:45
A ja polecam program Pixel (nie Pixelmator). Tani(ok. 120zl) i wygląda jak Photoshop....takze zaczynając na nim będziemy łatwo mogli przestawić się na pracę w PS.
Pozdrawiam:)
P.S. Tu link do strony z tym programem: Pixel - Edytor Graficzny | Cokolwiek tworzysz, rĂłb to we wĹasnym stylu...
Pozdrawiam:)
P.S. Tu link do strony z tym programem: Pixel - Edytor Graficzny | Cokolwiek tworzysz, rĂłb to we wĹasnym stylu...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users