Napis EFI Boot i niewlaczajacy sie system
Napisano 03 grudnia 2009 - 18:37
Napisano 03 grudnia 2009 - 18:46
Napisano 03 grudnia 2009 - 18:51
A jeżeli nie masz mac'a to proszę, nie narzekaj na Apple za swoja głupote..
Gość_owca666_*
Napisano 03 grudnia 2009 - 19:29

Napisano 03 grudnia 2009 - 19:35
Gość_owca666_*
Napisano 03 grudnia 2009 - 20:06
(rozwiązanie zresztą to samo, które podał robbix)

Zamiast Macintosh kolega widzi EFI Boot

Napisano 04 grudnia 2009 - 21:17
Jezeli naprawde masz mac'a i orginalny system to tutaj może wyczytasz coś na ten temat: Boot Options Change To efi Boot In Mac
A jeżeli nie masz mac'a to proszę, nie narzekaj na Apple za swoja głupote..
Jeśli mogę Cie o coś prosić to, po pierwsze, nie wyciągaj zbyt pochopnych wniosków, po drugie, nie nazywaj nikogo głupim bo to świadczy o tym, ze sam nie jesteś zbyt mądry.
Oczywiście mam Maca, nawet iMaca.
A teraz to co mnie spotkało, problem okazał się poważny, po rozmowie z Pania z pomocy technicznej musiałem wykonać ponowna instalacje systemu, niestety Mac mi nie pozwolił, sprawdził dysk, system plików okazał się delikatnie mówiąc "naruszony". Chciałem dokonać naprawy dysku, niestety po raz kolejny Mac mi odmówił i kazał skopiować "tyle danych ile jest możliwe", wyczyścić dysk i wgrać system od nowa. Eh to mnie troszkę podłamało bo jeżeli ktoś używa komputera przez tyle lat ma już swoje ustawienia, zakładki, pliki, itp. Tak wiem, ze można to wszystko eksportować i później wykonać import przy ponownej instalacji ale nie przy uszkodzonym systemie plików, gdzie co chwile błędy wyskakują, a system uruchamia się kiedy ma ochotę ( już nawet programy nie działały)
Problem mogły spowodować dwie rzeczy, niezaprzeczalnie pojawił się on po instalacji systemu Snow Leopard, ale wydaje mi się ze program CleanApp tez trochę namieszał. A wiec jeżeli korzystacie z takie mieszanki.. no cóż

Jeszcze w roli odpowiedzi na niektóre domysły, wszystko co posiadam na moim macu jest oryginalne, wszystkei 3 systemy, ilife'y i programy. Co prawda żałuje niektórych zakupów, jak np CleanApp ale co zrobić.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.
Napisano 04 grudnia 2009 - 22:11
Napisano 04 grudnia 2009 - 22:14
Napisano 04 grudnia 2009 - 23:21
Napisano 06 grudnia 2009 - 15:19

Napisano 06 grudnia 2009 - 15:26
No coz, ludzie dziela sie na jeszcze jednych.. takich jak ja
Mimo problemow nie zamierzam robic backup u , zadnych danych nie strcilem jeszcze, a ze przenoszenie danych zajelo mi powiedmy 3 godziny zamiast 20 minut to tez nie wielka strata
Pozdrawiam.
To jak z ubezpieczeniami

Do tej pory nie korzystałem z "odzysku" systemu i danych.. ale na "wszelaki słuczaj" od trzech miesięcy backupuję się regularnie - w końcu to tylko elektronika, która może zawieść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych