Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Superdrive matSHITa w iMac'u - padnięty? Proszę o pomoc.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 emlem

emlem
  • 16 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 03 grudnia 2009 - 02:22

Witam!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeszukałem forum w celu znalezienia jakiegoś sposobu na rozwiązanie mojego problemu i niestety nie znalazłem identycznego przypadku ani dobrej metody na uporanie się z - o jakże irytującą mnie - przypadłością. Trochę też 'guglałem' również z mizernym efektem.

Kupiłem swojego iMaca (8.1) w Czerwcu 2008, a więc mam go niecałe 1,5 roku i mam następujący problem. Mój napęd Superdrive, w którym siedzi MATSHITA DVD-R UJ-875 nie czyta niektórych czystych płyt. Wygląda to tak: wrzucam płytę do napędu, napęd troszkę pomieli, pomieli... i wypluwa mi płytę z powrotem. Nie ma na to reguły czy są to tanie lub drogie płyty - raz wrzucę Verbatimy i czyta pięknie, a raz Titanium i je wypluje. Innym razem wrzucę TDK po czym napęd je zwróci, z kolei po podaniu Omegi przyjmie je niczym torcik z wisienką. Problem nie występuje w przypadku odczytu już nagranych płyt. Czy to oryginalnych tłoczonych z jakimś zakupionym oprogramowaniem, filmem DVD czy też samodzielnie nagranymi plikami.

Chciałbym jeszcze nadmienić, że ostatnio kupiłem całego cake'a 10szt. dvd-r TDK i SuperDrive wypluwa każdą z nich :(

Czy to możliwe, że po 1,5 roku (co według mnie jest krótkim czasem) napęd mógł się wyeksploatować? Co mogę zrobić w takim przypadku?

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i z góry dziękuję. Jeśli naruszyłem w jakiś sposób regulamin forum to przepraszam.
Pozdrawiam!

#2 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2009 - 03:06

Na początek lekcja szacunku - matSHITa to inna nazwa PANASONIC'a.... ;) Druga sprawa - napędy szczelinowe w naszych makach mają*to do siebie, że... się brudzą. Niedawno miałem podobny problem do Twojego (i to jeszcze 3 dni po zakończeniu gwarancji, której zdecydowałem się nie przedłużać :D ). Myślałem, że nie obejdzie się bez wymiany napędu, okazało się jednak, że wystarczy zestaw czyszczący DO NAPĘDÓW SZCZELINOWYCH (np można kupić płytę*czyszczącą*do radia samochodowego). Przez kilka minut słuchamy muzyczki i furkotania szczotek na płycie i gotowe! Napęd działa jak nowy :)

#3 emlem

emlem
  • 16 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 03 grudnia 2009 - 03:09

Dziękuję za pomysł :) Jestem tak zdesperowany, że będę próbował wszystkiego, więc na pewno posłucham też Twojej rady :) Jeżeli ktoś ma jeszcze inne pomysły to proszę pisać, pomoże to mi, a i pewnie innym osobom mającym podobny problem.

#4 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2009 - 11:14

Tak. Karta kredytowa + chusteczka do demakijażu MaryKay (sucha oczywiście ;). Chusteczka na kartę, karta do slotu po, hm, w moim macbooku po lewej stronie, i energicznie acz nienazbyt należy wykonać kilka ruchów do siebie, przechylając nieznacznie kartę w stronę gdzie jest głowica. Też na jakiś czas pomaga. Ale ogólnie rzecz biorąc, opierając się na wieloletnim już doświadczeniu (od czasów Titanica) podzielam pogląd, że to jest shit a nie napęd. PS. Najlepiej pomaga zewnętrzna nagrywarka. Można taką kupić za dwie i pół stówy już...

#5 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2009 - 11:38

Też*myślałem o zewnętrznej nagrywarce.... ale to jest kolejny klocek do targania....

#6 emlem

emlem
  • 16 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 03 grudnia 2009 - 12:25

Hmmm... o nagrywarce zewnętrznej będę musiał pomyśleć, ale nie chciałbym jej używać dlatego, że nie działa mi SuperDrive, ale raczej dlatego, że nie chcę skracać jego żywotności. Mam nadzieje, że wyrażam się zrozumiale :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych