Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeszukałem forum w celu znalezienia jakiegoś sposobu na rozwiązanie mojego problemu i niestety nie znalazłem identycznego przypadku ani dobrej metody na uporanie się z - o jakże irytującą mnie - przypadłością. Trochę też 'guglałem' również z mizernym efektem.
Kupiłem swojego iMaca (8.1) w Czerwcu 2008, a więc mam go niecałe 1,5 roku i mam następujący problem. Mój napęd Superdrive, w którym siedzi MATSHITA DVD-R UJ-875 nie czyta niektórych czystych płyt. Wygląda to tak: wrzucam płytę do napędu, napęd troszkę pomieli, pomieli... i wypluwa mi płytę z powrotem. Nie ma na to reguły czy są to tanie lub drogie płyty - raz wrzucę Verbatimy i czyta pięknie, a raz Titanium i je wypluje. Innym razem wrzucę TDK po czym napęd je zwróci, z kolei po podaniu Omegi przyjmie je niczym torcik z wisienką. Problem nie występuje w przypadku odczytu już nagranych płyt. Czy to oryginalnych tłoczonych z jakimś zakupionym oprogramowaniem, filmem DVD czy też samodzielnie nagranymi plikami.
Chciałbym jeszcze nadmienić, że ostatnio kupiłem całego cake'a 10szt. dvd-r TDK i SuperDrive wypluwa każdą z nich
Czy to możliwe, że po 1,5 roku (co według mnie jest krótkim czasem) napęd mógł się wyeksploatować? Co mogę zrobić w takim przypadku?
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i z góry dziękuję. Jeśli naruszyłem w jakiś sposób regulamin forum to przepraszam.
Pozdrawiam!