Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Cintiq 12wx - opinie

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 December 2009 - 17:56

Witam. Zastanawiam sie zeby sciagnac soie ze Stanów tablet Wacoma Cintiq 12. Mialem doczynienie z tabletem Intuos 3 i uwazam ze to swietna sprawa ale w sumie nie dokladajac prawie nic (to bedzie prezent dla mnie) moge miec Cintiq. Chcialbym sie jednak dowiedziec od osob ktore mialy go w rekach, jak sie sprawuje. Czy naprawde jest taki swietny jak o nim piszą? Zajmuje sie troszke Digital Paintingiem i w sumie do tego chce go uzywac. Prosze o opinie i z gory dziekuje

#2 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 December 2009 - 01:17

Polecam. Swietna sprawa. Bardzo wygodnie sie na nim pracuje. Ale ma tez jeden duzy minus choc da sie z tym zyc. Kursor nie jest tak stabilny ja w Intuos. To usterka konstrukcyjna. Kursor niemilosiernie drzy przy krawedziach, co smniejsza praktyczny obszar roboczy. Przy krawedziach nie da sie piorkiem pocelowac w maly przycisk badz precyzyjnie przesunac suwak. Ja posilkuje sie myszka. Mimo wszystko polecam.

#3 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 December 2009 - 07:48

Na zajęciach w szkole testowaliśmy różnego rodzaju Tablety Wacoma, powiem szczerze, że Cintiq 12wx bardzo mnie zawiódł, spodziewałem się*po nim czegoś więcej. Wyświetlacz co najmniej kiepski, poza tym bardzo duża latencja pomiędzy wyświetlaczem, a piórkiem - na Intuosie w takim stopniu (na tym samym komputerze) tego nie było (rzecz jasna jakaś tam drobna latencja zawsze jest). Druga sprawa to twardość wyświetlacza, rysując na Cintiq miałem wrażenie rysowania kredką po szkle, bardzo nie przyjemne, pewnie na dłuższą metę bardzo łatwo zniszczyć wyświetlacz. Swoją drogą dziś kompletnie nie opłaca się*kupować Intuosa3 i Cintiq12wx (niebawem pewnie pojawi się*nowa wersja), Intuos4 wszystko inne zostawia za sobą, 2048 poziomy nacisku robią swoje, poza tym ogólna wygodna użytkowania, nie musisz patrzeć na kiepski panel LCD (który wyświetla kolory jak mu się podoba) jeżeli posiadasz jakiegoś fajnego Eizo czy Lacie będziesz bardziej zadowolony z I4.

#4 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2009 - 08:38

Właściwie kolega powyżej powiedział wszystko na temat wad tego modelu. Ja mogę tylko dodać że zgadzam się z tym w 100%. Mój kolega ma tego Cintiq i miałem okazję się nim przez chwilę bawić. Do malowania nie nadaje się na pewno. W tej materii Intuos o wym. zbliżonych do A4=> jest niezastąpiony. Właściwie trudno znaleźć zastosowanie dla tego tabletu - to chyba taka zachęta dla tych co się wahają przez zakupem dużego Cintiq. Wszystko jednak zależy co będziesz robił na takim tablecie. Jeśli do niewielkich ilustracji, tak jak mój kumpel, to powinien wystarczyć. Jeśli dobrze posługujesz się Intuosem i nie doskwiera Ci sposób w jaki się na nim maluje (bez ekranu), to Intuos będzie jednak lepszym wyborem ze względu na swoje parametry.

#5 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 December 2009 - 12:16

Nie zgodze sie z przedmowca jakoby Cintiq 12 nie nadawal sie do ilustracji. Nadaje sie doskonale. Co do latencji kursora, nie zauwazylem zeby takowa wystepowala. Co twardosci wyswietlacza -ma sie takie wrazenie tylko na samym poczatku uzytkowania. Co do kolorow -zawsze w trakcie pracy sprawdzam je na skalibrowanym Eizo. Co do latwosci zniszczenia -uzytkuje go intensywnie od dnia premiery w Europie i jak sie pewnie domyslasz -nie niszczy sie.

#6 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2009 - 12:59

Nie twierdziłem że nie nadaje się do ilustracji tylko do _malowania_. Napisałem nawet że w przypadku niewielkich ilustracji może się sprawdzać. Wszystko zależy co się na takim tablecie robi.

#7 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 December 2009 - 13:06

Ale konkretnie dlaczego nie nadaje sie do malowania? Czemu tylko do niewielkich ilustracji? Mozesz to jakos uzasadnic?

#8 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2009 - 13:30

Ze względu na mały obszar roboczy.

#9 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 December 2009 - 13:46

Dla mnie akurat wielkosc tego tabletu to zaleta. Przed nim idealny byl dla mnie intuos a5. "miałem okazję się nim przez chwilę bawić. Do malowania nie nadaje się na pewno." Powinienes byl raczej napisac, ze dla ciebie do malowania nie nadaje sie na pewno, ze wzgledu na to, ze musisz miec wiekszy obszar roboczy. Wg mnie nadaje sie do malowania i do wszystkich ilustracji, nie tylko tych niewielkich.

#10 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2009 - 14:19

No w sumie racja. Kolega napisał że zajmuje się "troszkę' digital paintingiem. Więc powinien mu wystarczyć. Przez parę lat zajmowałem się ilustrowaniem i czasami mój Intuos2 A4 był za mały. Znam też opinie profesjonalnych grafików, dla których tablet do pracy zaczyna się od A3, stąd sceptyczne nastawienie do takich maleństw. IMO ( i nie tylko bo np. mój znajomy grafik sądzi tak samo) tablety poniżej A4 przeznaczone są raczej głównie do retuszu i amatorskich zastosowań. Miałeś okazję testować jakiś większy tablet? Osobiście jeśli miałbym do malowania wybierać pomiędzy 12' Cintiq a Intuosem A4 - brałbym Intuosa.

#11 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 03 December 2009 - 14:44

Zanam osobe, ktora z Cintiq21 przesiadla sie na 12, bo byl dla niej wygodniejszy. Kwestia gustu i techniki pracy. robertgrzelewski -jesli masz juz jakis tablet i ci sie nie spieszy, na twoim miejscu poczekal bym jeszcze troche na nowe modele Cintiq, bo te najnowsze Intuos sa swietne.

#12 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 December 2009 - 23:06

Zanam osobe, ktora z Cintiq21 przesiadla sie na 12, bo byl dla niej wygodniejszy.
Kwestia gustu i techniki pracy.

robertgrzelewski -jesli masz juz jakis tablet i ci sie nie spieszy, na twoim miejscu poczekal bym jeszcze troche na nowe modele Cintiq, bo te najnowsze Intuos sa swietne.

Dokładnie tak, lepiej zaczekać, a zapewne pojawią się niebawem, jest już*pół roku po premierze Intuosów, niedawno wyszły nowe Bamboo, pora na najwyższą linię, oby teraz było lepiej z mniejszym modelem Cintiqa.

Co do latwosci zniszczenia -uzytkuje go intensywnie od dnia premiery w Europie i jak sie pewnie domyslasz -nie niszczy sie.

No to chyba mało go używasz, albo masz wyjątkowo delikatne dłonie. Wacom sprzedaje specjalną rękawiczkę do Cintiqów, co by się nie niszczyła powierzchnia (ekran). W Intuosach zrywasz starą folię i naklejasz nową - sprzęt wieczny.

Zresztą wybór takiego tabletu to sprawa indywidualna. Mi osobiście bardziej pasuje rozwiązanie "deska" + monitor, bez problemu jestem w stanie wytrzymać nawet 12 godzin pracy. Także co kto lubi.

PS: Grip Pen z nowego Intuosa + elastyczna końcówka = awesome!

#13 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 03 December 2009 - 23:38

Cintiq kroluje jesli chodzi o Tablety. Cintiq jest najwyzsza seria ktoa wyroznia sie modelem 12 jak i 21, ktore sa tabletami dotykowymi z ekranem lcd a nie tylko czarna plytka z pradem indukcyjnym Polecam bardzo Kazdy model jak i nawet nowe Bamboo Pen & Touch zamist kupowania myszki od Apple Magic...

#14 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2009 - 23:39

Socar, na przykład, korzysta z Intuosa A3:

Socar Myles Art Gallery - Epilogue.net - Fantasy Art Galleries

;)

#15 ak666

ak666
  • 310 posts

Posted 04 December 2009 - 02:12

"No to chyba mało go używasz, albo masz wyjątkowo delikatne dłonie. Wacom sprzedaje specjalną rękawiczkę do Cintiqów, co by się nie niszczyła powierzchnia (ekran). W Intuosach zrywasz starą folię i naklejasz nową - sprzęt wieczny." Uzywam prawie codziennie. Z tego co wiem to ta rekawiczka jest zabezpieczeniem, zeby nie brudzic dlonia ekranu a nie zeby sie nie niszczyl. W Cintiq12 powloka jest zrobiona z twardszego materialu niz w Intuos. Zreszta sam o tym wczesniej pisales.

#16 piotr falba

piotr falba
  • 866 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2009 - 09:36

"No to chyba mało go używasz, albo masz wyjątkowo delikatne dłonie. Wacom sprzedaje specjalną rękawiczkę do Cintiqów, co by się nie niszczyła powierzchnia (ekran). W Intuosach zrywasz starą folię i naklejasz nową - sprzęt wieczny."
Uzywam prawie codziennie.
Z tego co wiem to ta rekawiczka jest zabezpieczeniem, zeby nie brudzic dlonia ekranu a nie zeby sie nie niszczyl.
W Cintiq12 powloka jest zrobiona z twardszego materialu niz w Intuos. Zreszta sam o tym wczesniej pisales.

Mimo wszystko widziałem naprawdę zużyte Cintiqi.

Zresztą drogi kolego - ak666 jak wcześniej wspomniałem wybór tabletu to sprawa indywidualna. Co kto lubi :) Po premierze Intuosa4 wielu przesiadło się*z Cintiqów właśnie na Intuoski ze względu na ergonomię.

Swoją drogą naprawdę jestem ciekaw co Wacom zrobi z nowymi Cintiqami...

#17 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 December 2009 - 19:11

decyzja zapadła i kupiłem intuosa 4. Jak na razie jestem MEGA ZADOWOLONY. Jest wygodny, dokładny o ogólnie bardzo mi leży. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi

#18 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 December 2009 - 20:26

Gratulacje! Świetny wybór! Na jaki w końcu obszar roboczy się zdecydowałeś? A5?

#19 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 February 2010 - 07:57

kupilem Wacoma Intuos 4, rozmiar M. Ale mam jeszcze pytanie. Mimo wszystko korci mnie żeby sprawdzic tego Cintiq :) Jestem z Wrocławia i czy ktoś z Was wie może czy w tym miescie jest jakis sklep w ktorym mozna zobic 2 kreski na tym tablecie?

#20 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 April 2010 - 12:38

powiem Wam szczerze że ten intuos 4 który zakupilem to rewelacyjna sprawa. Tutaj macie moj pierwszy rysunek który zrobiłem własnie na nim
YouTube - My Baby Speed Painting - Robert Grzelewski

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users