Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook a gitara

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 20:23

Witam mam takie pytanie czy na macbook są jakieś programy typu gitar ring, pro gitar tzn. żebym mógł podłączyć gitarę pod mb i miał tam przestery i nagrywać się oraz jakiś program studyjny żeby można perkusję podkłady robić itp... Tylko to mnie trzyma przy windows jeśli istnieje coś takiego na maca to zminiam :)

#2 Smowling

Smowling
  • 146 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 20:51

osobiście jeszcze się nie bawiłem ale "Garage Band" dostępne razem z iLife który jest dodawany na standardzie do każdego komputera Apple powinno spisać się znakomicie. Z tego co przeglądałem interface i mniej więcej funkcje - da rade i jest genialnie prosty i intuicyjny...

#3 chmielowy

chmielowy
  • 123 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 20:56

Ja GarageBand używam często i jestem bardzo zadowolony. No i wspomnianą funkcjonalność można tam znaleźć. Takie podstawowe i niebadziewne narzędzie. Nie wiem jak będzie się spisywał w warunkach już-trochę-studyjnych (no ale do tego to służą już inne programy z Appla) ale jako domowe narzędzie jest świetne.

#4 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 grudnia 2009 - 21:01

guitar rig jest na maca, wlasnie wyszla wersja 4.

#5 trzesiu

trzesiu
  • 31 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2009 - 21:03

Witam mam takie pytanie czy na macbook są jakieś programy typu gitar ring, pro gitar tzn. żebym mógł podłączyć gitarę pod mb i miał tam przestery i nagrywać się oraz jakiś program studyjny żeby można perkusję podkłady robić itp... Tylko to mnie trzyma przy windows jeśli istnieje coś takiego na maca to zminiam :)

NIe wiem jaki poziom grania/recordingu Cię interesuje, ale jeśli chcesz głównie ćwiczyć w domu, to ma dla Ciebie ciekawe rozwiązanie - najprościej ( i najtaniej) a zarazem na naprawdę niezłym poziomie bedzie kupić Ci GuitarPort od Line6, łap link:
Line 6 - GuitarPort - Audio Interface for Guitar

Uzywałem, chwalę sobie - brzmienia są bardzo fajne, dołączony soft również niczego sobie. Najciekawsze są oczywiście tony ŚWIETNYCH aranży, w większości oryginalnych, do pobrania z ich strony (niestety, płatnych, abonament nie jest jednak wysoki, śrubki doprawdy). A zagrać takie Purple Haze z autentyczną sekcją rytmiczną Jimiego - bezcenne.

Przesiadłem się jakiś czas temu na inną ich zabawkę, ale w pełni polecam!

#6 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 21:25

Interesujące a jak jest z tego ceną bo nie widzę? I czy drogie są efekty do tego czy już są tam? Chyba mnie przekonało to i kupię macbook`a

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 21:30

To grafika z Garage Band, generalnie dołączanego do każdego nowego maka obecnie. Część pakietu iLife'09

http://grab.by/UA7

Jak to działa, nie wiem nie probowałem. Kiedyś grałem na normalnym piecu.

Pozdrawiam

#8 trzesiu

trzesiu
  • 31 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2009 - 21:50

Interesujące a jak jest z tego ceną bo nie widzę? I czy drogie są efekty do tego czy już są tam?

Chyba mnie przekonało to i kupię macbook`a

W cenie sprzętu masz soft (GearBOX), czyli emulację bodaj 18 wzmacniaczy i kolumn, dodatkowo 20 efektów (szczerze, BARDZO dobrze zrobionych) i masę innych rzeczy. Kupę rzeczy można dostać/ustawić przy pomocy ludków z forum L6. Dziś na Alledrogo ktoś sprzedawał za niecałe 500zł, niewiele używane.
Płatne - dodatkowo, nie musisz z tego korzystać jak nie chcesz - masz aranżacje dostępne z ich portalu. Ale uwierz mi, jak Cię wciągnie to będziesz zasysać ile wlezie :).
Byłbym zapomniał - to co ściągasz możesz używać tak długo jak płacisz abonament. DRM zaszyte w plikach jest dość głęboko i sprawnie. ;)

#9 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 11:41

ja ostatnio nudząc się podpiąłem mojego fendera do garageband i się tak zajarałem, że od tej pory codziennie wieczorem spdzam tak ze 2h:D naprawdę super narzędzie:)

#10 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 15:21

Dobra kupuje mac`a przekonaliście mnie pozytywnie bardzo więc za jakieś 3tygodnie napisze tu jeszcze i jak czegoś nie będę wiedział

#11 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 15:29

Nie było moją intencją przekonywanie. Jednak Chumbawamba jedyny koncert w Polsce miała w moim mieście dawno temu i to mój znajomy ich o to wyprosił kiedy byłi w trasie w Niemczech. Teraz to znany zespół. :D Stare czasy, stare klimaty. Trochę się napatrzyłem. Pozdrawiam

#12 trzesiu

trzesiu
  • 31 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 grudnia 2009 - 18:16

Dobra kupuje mac`a przekonaliście mnie pozytywnie bardzo więc za jakieś 3tygodnie napisze tu jeszcze i jak czegoś nie będę wiedział

Miłej zabawy i powodzenia na nowej drodze życia ;)

#13 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 16:32

A mam jeszcze pytanie czy żeby podłączyć gitarę pod Macbook Pro muszę kupić zewnętrzną kartę dźwiękową?

#14 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 21:52

Sprawa rozbija się o to, że MacBook nie ma wejścia ani na gitarę, ani na mikrofon. Ma wejście liniowe. Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in. Same przetworniki gitary (domyślam się, że chodzi o gitarę elektryczną) dają naprawdę słabiutki sygnał. I tu są różne możliwości jego wzmocnienia. Tak w skrócie. I w teorii, bo na pewno są wpisy w dziale Audio, które odpowiedzą dokładnie i praktycznie na to pytanie. Pozdrawiam

#15 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 22:47

Sprawa rozbija się o to, że MacBook nie ma wejścia ani na gitarę, ani na mikrofon. Ma wejście liniowe. Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in. Same przetworniki gitary (domyślam się, że chodzi o gitarę elektryczną) dają naprawdę słabiutki sygnał. I tu są różne możliwości jego wzmocnienia. Tak w skrócie. I w teorii, bo na pewno są wpisy w dziale Audio, które odpowiedzą dokładnie i praktycznie na to pytanie.

Pozdrawiam

Wydaje mi sie, że każdy gitarzysta posiada jakiśtam piec w domu.. Ja mam 20W Rolanda Cube; do niego wpinam gitarę, a dopiero potem do MBP (line-out w piecu->line-in w MBP). Jedyne co potrzebne to dod. kabel jack-jack i przejściówka z małego jacka na duży do pieca (bo taki jest line-out):)

#16 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 09 grudnia 2009 - 23:36

No i o to mi między innymi chodziło w tekście: "Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in." Jeśli ktoś tego nie zrozumie, to chyba nie posiada wzmacniacza z takim wyjściem... Zbiór znaczeń tego zdania obejmuje analogowe wzmacniacze jak najbardziej. Pozdrawiam

#17 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 00:34

No i o to mi między innymi chodziło w tekście: "Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in." Jeśli ktoś tego nie zrozumie, to chyba nie posiada wzmacniacza z takim wyjściem... Zbiór znaczeń tego zdania obejmuje analogowe wzmacniacze jak najbardziej.

Pozdrawiam

Z tym, że jeśli wpuścisz sygnał clean do komputera to możesz go potem przepuścić przez cyfrowe efekty, przestery czy Bóg wie co jeszcze czego nie masz normalnie. ;) Ja tam mam kilka podstawowych efektów w piecu (chorus, tremolo i cośtam jeszcze), ale podłączenie do komputera znacznie rozwija skrzydła.

#18 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 00:41

A widziałeś post nr 7 w tym wątku? Pozdrawiam

#19 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 19:56

A widziałeś post nr 7 w tym wątku?

Pozdrawiam

No tak, więc chyba jesteśmy zgodni. :D

#20 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 21:30

Jak najbardziej. :D Pozdrawiam

#21 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 07:51

Sprawa rozbija się o to, że MacBook nie ma wejścia ani na gitarę, ani na mikrofon. Ma wejście liniowe. Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in.

Nie wiem jak na Macu (bo jeszcze nie mam :( ) ale na PC podlączam gitarę tylko i wyłącznie przez line-in bo podłączając do wejścia mikrofonowego sygnał jest niemiłosiernie głośny i przesterowany ;)
Wiadomo, że lepiej podłączyć do kompa przez piec ale jak ktoś nie ma to i bez tego daje rade.

#22 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 08:52

Piec mam okej zobaczę jak dojdzie mac

#23 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 17:55

Jeżeli chcesz nagrywać na MacBook'u to najlepsze rozwiązanie (przystępna cena i niezły sprzęt do domowych nagrań) podał kolega trzesiu.
Sam używam Line6 TonePort i uważam, że w takiej sytuacji to dobry wybór (TonePort ma trochę więcej wejść niż GuitarPort, a można go wyrwać w podobnej cenie).

Podpinanie pieca jest mniej wygodne, ponieważ w tym wypadku do Maka trafia sygnał już ubrudzony przez przedwzmacniacz, dodawane symulacje mieszają się z tym sygnałem i wychodzi bigos.
Dodatkowo jeżeli piec nie ma symulacji paczki na wyjściu preamp'u to dla mnie bezpośrednie nagranie zwykle brzmi trochę dziwnie.

Do GuitarPort/TonePort dołączone jest oprogramowanie zawierające różne symulacje wzmacniaczy/paczek/efektów, ale możesz korzystać też z innych np. GuitarRig czy Amplitube.

Jedynym mankamentem GuitarPort/TonePort jest USB, które ma znacznie wyższą latencję niż FireWire.
Poza tym gra się rewelacyjnie.

Pozdrawiam.

#24 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 19:52

Tak chcę gitarę elektryczną podłączyć i mam piec oraz kabelki i przejściówki ale gdzie podłączyć jak mb nie wejścia na mikrofon? Wejście liniowe? Nie widzę go... :/

#25 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 20:05

A co to za Macbook? W tych nowych (nie wiem czy wszystkich) gniazdo słuchawkowe=wejście mikrofonu i tam podpinasz (w moim MBP13" tak jest).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych