Macbook a gitara
Napisano 01 grudnia 2009 - 20:23

Napisano 01 grudnia 2009 - 20:51
Napisano 01 grudnia 2009 - 20:56
Napisano 01 grudnia 2009 - 21:01
Napisano 01 grudnia 2009 - 21:03
Witam mam takie pytanie czy na macbook są jakieś programy typu gitar ring, pro gitar tzn. żebym mógł podłączyć gitarę pod mb i miał tam przestery i nagrywać się oraz jakiś program studyjny żeby można perkusję podkłady robić itp... Tylko to mnie trzyma przy windows jeśli istnieje coś takiego na maca to zminiam
NIe wiem jaki poziom grania/recordingu Cię interesuje, ale jeśli chcesz głównie ćwiczyć w domu, to ma dla Ciebie ciekawe rozwiązanie - najprościej ( i najtaniej) a zarazem na naprawdę niezłym poziomie bedzie kupić Ci GuitarPort od Line6, łap link:
Line 6 - GuitarPort - Audio Interface for Guitar
Uzywałem, chwalę sobie - brzmienia są bardzo fajne, dołączony soft również niczego sobie. Najciekawsze są oczywiście tony ŚWIETNYCH aranży, w większości oryginalnych, do pobrania z ich strony (niestety, płatnych, abonament nie jest jednak wysoki, śrubki doprawdy). A zagrać takie Purple Haze z autentyczną sekcją rytmiczną Jimiego - bezcenne.
Przesiadłem się jakiś czas temu na inną ich zabawkę, ale w pełni polecam!
Napisano 01 grudnia 2009 - 21:25
Napisano 01 grudnia 2009 - 21:30
http://grab.by/UA7
Jak to działa, nie wiem nie probowałem. Kiedyś grałem na normalnym piecu.
Pozdrawiam
Napisano 01 grudnia 2009 - 21:50
Interesujące a jak jest z tego ceną bo nie widzę? I czy drogie są efekty do tego czy już są tam?
Chyba mnie przekonało to i kupię macbook`a
W cenie sprzętu masz soft (GearBOX), czyli emulację bodaj 18 wzmacniaczy i kolumn, dodatkowo 20 efektów (szczerze, BARDZO dobrze zrobionych) i masę innych rzeczy. Kupę rzeczy można dostać/ustawić przy pomocy ludków z forum L6. Dziś na Alledrogo ktoś sprzedawał za niecałe 500zł, niewiele używane.
Płatne - dodatkowo, nie musisz z tego korzystać jak nie chcesz - masz aranżacje dostępne z ich portalu. Ale uwierz mi, jak Cię wciągnie to będziesz zasysać ile wlezie

Byłbym zapomniał - to co ściągasz możesz używać tak długo jak płacisz abonament. DRM zaszyte w plikach jest dość głęboko i sprawnie.

Napisano 02 grudnia 2009 - 11:41
Napisano 02 grudnia 2009 - 15:21
Napisano 02 grudnia 2009 - 15:29

Napisano 02 grudnia 2009 - 18:16
Dobra kupuje mac`a przekonaliście mnie pozytywnie bardzo więc za jakieś 3tygodnie napisze tu jeszcze i jak czegoś nie będę wiedział
Miłej zabawy i powodzenia na nowej drodze życia

Napisano 09 grudnia 2009 - 16:32
Napisano 09 grudnia 2009 - 21:52
Napisano 09 grudnia 2009 - 22:47
Sprawa rozbija się o to, że MacBook nie ma wejścia ani na gitarę, ani na mikrofon. Ma wejście liniowe. Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in. Same przetworniki gitary (domyślam się, że chodzi o gitarę elektryczną) dają naprawdę słabiutki sygnał. I tu są różne możliwości jego wzmocnienia. Tak w skrócie. I w teorii, bo na pewno są wpisy w dziale Audio, które odpowiedzą dokładnie i praktycznie na to pytanie.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie, że każdy gitarzysta posiada jakiśtam piec w domu.. Ja mam 20W Rolanda Cube; do niego wpinam gitarę, a dopiero potem do MBP (line-out w piecu->line-in w MBP). Jedyne co potrzebne to dod. kabel jack-jack i przejściówka z małego jacka na duży do pieca (bo taki jest line-out)

Napisano 09 grudnia 2009 - 23:36
Napisano 10 grudnia 2009 - 00:34
No i o to mi między innymi chodziło w tekście: "Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in." Jeśli ktoś tego nie zrozumie, to chyba nie posiada wzmacniacza z takim wyjściem... Zbiór znaczeń tego zdania obejmuje analogowe wzmacniacze jak najbardziej.
Pozdrawiam
Z tym, że jeśli wpuścisz sygnał clean do komputera to możesz go potem przepuścić przez cyfrowe efekty, przestery czy Bóg wie co jeszcze czego nie masz normalnie.

Napisano 10 grudnia 2009 - 00:41
Napisano 10 grudnia 2009 - 19:56
No tak, więc chyba jesteśmy zgodni.A widziałeś post nr 7 w tym wątku?
Pozdrawiam

Napisano 10 grudnia 2009 - 21:30

Napisano 11 grudnia 2009 - 07:51
Nie wiem jak na Macu (bo jeszcze nie mamSprawa rozbija się o to, że MacBook nie ma wejścia ani na gitarę, ani na mikrofon. Ma wejście liniowe. Czyli potrzebujesz urządzenia, które wzmocni sygnał do poziomu line-in.

Wiadomo, że lepiej podłączyć do kompa przez piec ale jak ktoś nie ma to i bez tego daje rade.
Napisano 11 grudnia 2009 - 08:52
Napisano 11 grudnia 2009 - 17:55
Sam używam Line6 TonePort i uważam, że w takiej sytuacji to dobry wybór (TonePort ma trochę więcej wejść niż GuitarPort, a można go wyrwać w podobnej cenie).
Podpinanie pieca jest mniej wygodne, ponieważ w tym wypadku do Maka trafia sygnał już ubrudzony przez przedwzmacniacz, dodawane symulacje mieszają się z tym sygnałem i wychodzi bigos.
Dodatkowo jeżeli piec nie ma symulacji paczki na wyjściu preamp'u to dla mnie bezpośrednie nagranie zwykle brzmi trochę dziwnie.
Do GuitarPort/TonePort dołączone jest oprogramowanie zawierające różne symulacje wzmacniaczy/paczek/efektów, ale możesz korzystać też z innych np. GuitarRig czy Amplitube.
Jedynym mankamentem GuitarPort/TonePort jest USB, które ma znacznie wyższą latencję niż FireWire.
Poza tym gra się rewelacyjnie.
Pozdrawiam.
Napisano 11 grudnia 2009 - 19:52
Napisano 11 grudnia 2009 - 20:05
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych