Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"uspij dysk twardy gdy to mozliwe" -pytanka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 18:05

Hej! mam pare pytanek: 1.czym grozi wylaczenie usypiania dysku? 2.czy dysk twardy automatycznie sie usypia gdy zamkne macbooka, pomimo odznaczenia tej opcji? Pozdrawiam

#2 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 23 listopada 2006 - 19:59

1. Tym samym co grozi wszelkim urządzeniom przu odłączeniu prądu: zwiększonemu prawdopodobieństwu jego uszkodzenia ;-) A poważnie mówiąc to nic się nie powinno stać. 2. Oczywiście, że się wyłącza.

#3 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 listopada 2006 - 20:10

1. Tym samym co grozi wszelkim urządzeniom przu odłączeniu prądu: zwiększonemu prawdopodobieństwu jego uszkodzenia ;-)

A poważnie mówiąc to nic się nie powinno stać.

2. Oczywiście, że się wyłącza.

nie do konca jest to prawda... po ostatnim update cos mi sie chrzani... zamykam kompa srednio kilka razy dziennie i od kad wyszedl ten update nowy to mi sie 3 razy zawiesil w taki sposob ze bylo wszystko na chodzie mimo zamknietej obudowy... jak go wyjalem z torby to az parzyl... jedyne co mu pomaga to twardy restart :/

oczywiscie raport za kazdym razem wyslalem do apple...

#4 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 23 listopada 2006 - 20:29

Zdroworozsądkowo: skoro zamykasz komputer, to znaczy, że nie chcesz na nim pracować. A zatem nie ma powodu, by wnętrze pozostało włączone.

To, że Ci się komputer nie wyłącza po zamknięciu obudowy nie ma absolutnie nic wspólnego z tym, z pytaniem o to, czy można uszkodzić twardy dysk przy usypianiu. Zresztą nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak można nie zauważyć, że komputer nadal pracuje mimo zamknięcia i wrzucić go do torby...

Proponuję Ci skorzystanie ze wzmożoną uwagą z narzędzia typu ONYX i spojrzenie na dane dt. usypiania komputera

#5 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 23 listopada 2006 - 20:39

ja też ostatnio znowu mam problem z usypianiem maczydła po zamknieci klapy - trzeba będzie zrobić tak jak przy poprzednim updacie czyli reset PRAM - wtedy pomogło. i można nie zauważyć że maczek nie zasną, poprostu zamykasz klapę i go odrazu chowasz, ja nigdy nie czekałem aż maczydło zacznie "oddychać"

#6 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 listopada 2006 - 21:20

Zdroworozsądkowo: skoro zamykasz komputer, to znaczy, że nie chcesz na nim pracować. A zatem nie ma powodu, by wnętrze pozostało włączone.

To, że Ci się komputer nie wyłącza po zamknięciu obudowy nie ma absolutnie nic wspólnego z tym, z pytaniem o to, czy można uszkodzić twardy dysk przy usypianiu. Zresztą nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak można nie zauważyć, że komputer nadal pracuje mimo zamknięcia i wrzucić go do torby...

Proponuję Ci skorzystanie ze wzmożoną uwagą z narzędzia typu ONYX i spojrzenie na dane dt. usypiania komputera

komp sie niby usypia matryca sie wygasza i wszystko git ale po jakims czasie zaczyna sie grzac i wiatraczki smigaja jak siemasz jak gop otwieram rzadnej reakcji... 2 miechy bylo ok i po wrzuceniu ugradu sie zwalilo i juz 3 razy tak mialem... co do ustawien to sa jak trzeba to krzak a nie zle ustawienia ;)

#7 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 21:39

Też to zauważyłem po upgrade'dzie.

#8 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 listopada 2006 - 21:41

Też to zauważyłem po upgrade'dzie.

wyslales raport do apple ? czesto ci sie to zdarza? jak czesto hibernujesz kompa?

PS do moda: skoro to nieodosobniony przypadek prosze o wyodrebnienie postow do innego/nowego tematu. (chodzi o MacBook SMC Firmware Update)

#9 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 23 listopada 2006 - 21:59

restet PRAM pomaga tak że do dzieła

#10 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 listopada 2006 - 22:12

No dobra poszedl reset pram zobaczymy na ile pomoze...

#11 frycu

frycu
  • 242 postów
  • SkądKrosno/Kraków

Napisano 23 listopada 2006 - 22:55

a jak sie ten restart pram robi??

#12 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 23 listopada 2006 - 22:57

A to już było tyle razy mówione :)
  • frycu lubi to

#13 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 listopada 2006 - 23:04

wylaczasz kompa... odpinasz zasilanie... wyjmujesz baterie... wciskasz przycisk power na min 5 sekund... wkladasz baterie... podpinasz zasilanie... wlaczasz kompa...

szkoda ze nie daje znac ze reset udany :/

PS: to bylo takie zubozone tlumaczenie ;)
|
|
v

#14 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 23 listopada 2006 - 23:09

The basic procedure is to hold down a special combination of keys: Command-Option-P-R while powering on the Macintosh and waiting for the start-up sound. The latest recommendation from Apple requires holding down the keys until the start-up sound has repeated three more times. (Avoid holding down the power key too long because this reportedly triggers a problem on certain Macs, in which a ROM-based debugger dialog appears unexpectedly on the screen at a later time. You can type "G" to make the processor "Go" ahead from its suspended debugging state and continue operating normally.) After resetting PRAM, check Chooser settings and Control Panels settings, including Color, Keyboard, Mouse, General Controls, Memory, Network, Sound and Startup Disk. With PowerBooks, check the various power-management options, too. The most thorough, and most difficult, way to reset PRAM is by removing the computer's power cord and the battery on the motherboard that powers PRAM in the absence of normal power. Pushing the power switch a few times and waiting for a half-hour or more should flush everything out, including things you may prefer to retain, such as manufacture date, the number of power-on hours, and the date and time settings. (If the battery that backs up PRAM runs low, all sorts of bizarre problems can occur on the system, and the battery must be replaced. One typical symptom is that the Mac clock changes to strange values between the Mac's zero date of Jan. 1, 1904 and the current date.)

#15 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 24 listopada 2006 - 00:15

wyłącz komputer, następnie uruchom go ponownie i wciśnij kombinację klawiszy: comand+option+p+r

#16 frycu

frycu
  • 242 postów
  • SkądKrosno/Kraków

Napisano 24 listopada 2006 - 07:36

dzieki bardzo:) ale nie wiem czy to cos da poniewaz on mi sie tak zawieszal gdy dalem shut down i nie czekajac na wylaczenie kompa zamykalem klapke....

#17 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 24 listopada 2006 - 11:53

d dalem shut down i nie czekajac na wylaczenie kompa zamykalem klapke....

Tak się*nie robi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych