Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Samsung S2 portable

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 ekfilibrystyk

ekfilibrystyk
  • 4 posts

Posted 28 November 2009 - 12:54

Witajcie Kupilem dysk twardy samsung S2 portable model: HXMU025DA. Z Peceta (windows xp) zgralem jakies 20 gb danych, pozniej podlaczylem go do nowego MBP 13" i skonfigurowalem time machine, wszystko na dysku jest tylko, ze od czasu skonfigurowania go pod TM zaden PC go nie widzi... Moj xp to sie nawet nie zorientowal, ze cos podlaczylem, a u kumpla na windows 7 dysk sie pojawil ale nie da sie go "otworzyc" zeby np: wrzucic jakis plik Moje pytanie, czy przez to, ze Mac sformatowal ten dysk pod TM nie ma juz szans na to zebym mogl go uzywac pod Windowsa i Maca zamiennie jako przenosny dysk? Chodzi glownie o zdjecia i filmy. Pobralem ze strony samsunga jakies pakieto podobne sterowniki ale xp dalej jest slepy jak kret Czy ktos juz sie z czyms podobnym spotkal?

#2 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 28 November 2009 - 12:57

Tak się nie da. Jak chcesz używać dysku sformatowanego na MacOS to zainstaluj sobie program MacDrive pod windowsem. Ewentualnie inne rozwiązanie to partycja typu FAT32 na tym dysku ale to wprowadzi ograniczenie w wielkości jednego pliku do 4GB chyba.

#3 ekfilibrystyk

ekfilibrystyk
  • 4 posts

Posted 28 November 2009 - 16:15

Yhym Czyli najpierw trzeba bylo pomyslec zanim zaczalem klikac, a mozna to jakos odczynic? zeby dysk wrocil do stanu pierwotnego czyli byl widzialny na wszystkich urzadzeniach? Jak nie to zostaje mi tylko MACDRIVE zainstalowac na swoim PC tylko szkoda uziemiac 250 GB...

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 November 2009 - 16:41

jeżu... n+1 razy na forum temat formatowania dysków się pojawia... poszukać kurde i tyle mapa partycji: MBR dzielisz na 2 partycje - jedną w FAT32, drugą w Mac OS X Journaled FAT32 - na dane HFS+ - na TM

#5 ekfilibrystyk

ekfilibrystyk
  • 4 posts

Posted 28 November 2009 - 17:06

Tylko, ze ja go nie chce dzielic na partycje tylko przywrocic do stanu jak z pudelka :) Jesli nie mozna tego procesu odwrocic to trudno jakos przezyje, szukalem na forum o tym moim dysku czy ktos juz tak sie zalatwil ale bylo pusto.

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 November 2009 - 18:12

-_-" model dysku nie ma tutaj naprawdę wielkiego znaczenia no to sobie go sformatuj tak jak był po wyjęciu pudełka MBR i FAT32 zapewne

#7 kubaj90

kubaj90
  • 72 posts

Posted 14 December 2009 - 19:42

Mam prośbę mam taki sam dysk 320gb. W macu mam 160gb.Mógłby mi ktoś krok po kroku powiedzieć jak zrobić ten dysk aby służył ona jako dysk pod TM(jak mam 160gb w macu to partycja na TM ile powinna mieć) a reszt jako magazyn danych(filmy, gry,muzyka)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users