Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac a obliczenia matematyczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 linuxp

linuxp
  • 88 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2006 - 22:23

Witam, Mam pytanie czy ktos z was wykorzystuje te komputery do obliczen matematycznych? Ja mam iBook'a 1.33MHz z 768MB Ram, i korzystam z Mathematica 5.2 i Maple 10. O ile Mathematica chodzi jako tako, to jakie kolwiek obliczenie w Maple, wymaga odczekania paru sekund. Da sie to jakos przyspierszyc? Powiem tez ze moj kolega robi rozne obliczenia Matlabem i tez obliczenia te sa do 5 razy wolniejsze niz na Windowsie. Mam pytanie czy pozostaj mi zmiana Appla na PC z Winda, czy moze zmiana G4 na G5?A moze na intela?

#2 pjw

pjw
  • 25 postów

Napisano 13 marca 2007 - 15:40

Cześć. Robię trochę porządku na kompie i zastanawiam się jak powienienem odinstalować Mathematice? Czy po prostu przenieść ją do kosza? Pzdr.

#3 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 13 marca 2007 - 15:44

Nie rozumiem dokładnie. Kolega ma windowsa na g4 i robi obliczenia, czy po prostu porównujesz g4 do jakiegoś intela w PC ? Bo to akurat jest bez sensu.

#4 linuxp

linuxp
  • 88 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2007 - 10:39

Troche sie zle wyrazilem. Kolega ma PowerBooka G4 Ti. i to na nim robi obliczenia w matlabie. Temat juz bardzo nie aktualny, bo mam Macbooka i nie mam problemow z programami matematycznymi. A odnosnie tego tematu, co zauwazylem ze nawet G5 nie dziala tak szybko. Milem iMaca G5 1.9GHz, i rzeczywiscie programy matematyczne dzialaja szybciej niz na iBooku G4.

#5 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 10:52

Hmm ogólnie moc obliczeniowa przy procesorach mobilnych będzie mniejsza niż w stacjonarnym sprzęcie ze wzgędu na temperaturę

#6 Raduchi-macintosh

Raduchi-macintosh
  • 114 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 czerwca 2007 - 12:04

Cześć. Robię trochę porządku na kompie i zastanawiam się jak powienienem odinstalować Mathematice? Czy po prostu przenieść ją do kosza?

Pzdr.

No raczej

#7 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 04 czerwca 2007 - 13:03

A nie ma w dokumentacji? Lepiej poszukaj. Jak nie ma to pewnie kosz, ale zawsze lepiej skorzystać z takich aplikacji, jak uApp

#8 Dr.Logic

Dr.Logic
  • 278 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 czerwca 2007 - 13:22

Troche sie zle wyrazilem.
Kolega ma PowerBooka G4 Ti. i to na nim robi obliczenia w matlabie.

Temat juz bardzo nie aktualny, bo mam Macbooka i nie mam problemow z programami matematycznymi.

A odnosnie tego tematu, co zauwazylem ze nawet G5 nie dziala tak szybko. Milem iMaca G5 1.9GHz, i rzeczywiscie programy matematyczne dzialaja szybciej niz na iBooku G4.

Zależy jaka wersja , do PPC polecam 7.1 R14 Matlaba nowa wersja 2007 czy jak kto woli 7.4 ma naprawde nieporównywalnie lepszą wydajność na intelach choć pod ppc jest też dostępna . Co mnie denerwuje to brak wersji 64-bitowej pod maca . No ale wersja studencka ma ograniczenie do przeliczania 32-bitowego :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych