Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Numbers i oś X'ów

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 23 November 2009 - 21:41

Witam. Mam problem z osią X w wykresach. Próbuję*znaleźć opcję, żeby Numbers ustawiało liczby w sposób proporcjonalny, tj. jeśli mam punkty o współrzędnych np. x=1,5,11,22; to żeby odstępy pomiędzy nimi nie były równe, tylko rzeczywiste, czyli np. pomiędzy 1 i 5 mniejszy w stosunku do 5 i 11. Jest taka możliwość?

#2 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 23 November 2009 - 22:35

Hmm, sprawdziłem na prostych danych i u mnie wygląda normalnie, tzn. odległości odpowiadają proporcjonalnie wartościom... Sprawdź w Inspektorze wykresów -> zakładka Oś -> Oś wartości (X) -> wybierz opcję osi i tu zobacz czy nie masz czasem "ptaszka" przy skali logarytmicznej zamiast przy liniowej. Ew. podeślij mi na maila dokument z tym problematycznym wykresem to rzucę okiem.

#3 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 23 November 2009 - 23:53

mówisz o osi pionowej (bo tylko dla tej można zmieniać skalę), a na niej jest wszystko okej. oś pozioma ma za to liczby gdzieś, bo rozumiem, że wartości można dodawać tylko przez "etykiety" co samo przez się mówi, że to tekst a nie liczba.

myślałem, że numbers mnie zachwyci, a tylko mnie zajął na dłuższy czas bo ten kretyński (chyba, że ja jestem kretynem) arkusz nie potrafi narysować wykresu liniowego pobierając X i Y z dwóch kolumn obok siebie.

---- Dodano 24-11-2009 o godzinie 00:14 ----
mam to. jednak jestem kretynem. trzeba było PUNKTOWY a nie liniowy.

#4 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 24 November 2009 - 07:29

True :) Tzn. że typ wykresu musi być punktowy. Co do Twojej samooceny pozostanę neutralny ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users