Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Mac OS X] Virtual PC - Microsoft Windows XP/98 na Mac-u

• Please log in to reply
43 replies to this topic

#26 wojtekawm

wojtekawm
  • 67 posts
  • SkądWawa

Posted 09 September 2006 - 19:04

Hm... a gdybym poprosil o instrukcje :) Bo nie bardzo wiem co z tym "altem" ?

#27 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 September 2006 - 19:04

A zainstalowanie dodatków do VPC też nie pomaga? (Instal or update additions)

#28 wojtekawm

wojtekawm
  • 67 posts
  • SkądWawa

Posted 09 September 2006 - 19:38

A zainstalowanie dodatków do VPC też nie pomaga? (Instal or update additions)

Nie... sciagnelem upg. do wersji 7.0.2 i to samo! Zainstalowalem ponownie XP pl i jak bylo tak jest. A ten angielski chodzi dobrze.

#29 Bagieta

Bagieta
  • 67 posts
  • SkądWwa

Posted 10 September 2006 - 21:59

Wcisnij japko+tab i po prostu przelacz sie na findera.

#30 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2008 - 15:10

Czy moze ktos wie jak odpalic emulacje 16Mb karty na Virtual PC bo przesunelem suwak w Virtualu z tym ze jak bylo S3 Trio 4Mb tak jest system nic nowego nie wykryl ani 2000 ani 98 ani win xp czy ktos moze wie jak rozwiazac ten problem ?

#31 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 06 February 2008 - 15:44

Tak tylko z kronikarskiego obowiązku. Odpaliłem Windows XP na iMacu G3/400/512/60. Nie instalowałem go, bo nie nie mogę (OEM). Użyłem mojej wersji Windows XP LiveCD zrobionej Bartem. Też mi szczęka opadła ! Ruszył ! Nawet nie specjalnie długo startował. Proste programy - działały. Nie miałem odwagi nic poważniejszego na tym uruchamiać. Mimo wszystko - odradzam. Nie róbcie tego w domu :lol: Z czystej ciekawości zrobiłem ten eksperyment. Jak mi właściciel przyniesie swój Windows 98 to mu tę wersję posadzę na komputerze i raczej w Qemu, który wydaje się być znacznie szybszy od Virtual PC. Chyba 98 będzie kresem kompromisu: wersja Windows/wydajność na G3. Poza tym jeszcze próbowałem odpalić gOS (Green OS) na Virtual PC. Jest to Linux o bardzo małych wymaganiach przeznaczony do słabszych, nowych komputerów "dla ubogich", które robią ogromną karierę komputerów. Nie doczekałem się startu systemu i go wyłączyłem. Wydaje się, że dobrze to na VirtualPC na G3 będzie działał tylko FreeDos. Dosbox także nie daje rady. No to kolejny eksperyment mam za sobą. :lol:

#32 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 February 2008 - 17:59

ja na Win98 normalnie odpalam The Need For Speed II ktory smiga bardzo ladnie w pelnej animacji ale dopiero jak wylacze acceleracje 3D i gierka przelaczy sie na software emulation na acceleracji zwalnia o 4 fps nie rwie ale czuje sie ze samochod wolniej jedzie menu w pelnej krasie smiga nie wiem jaki procesor mi VPC emuluje ale raczej dosc szybki bo win98 bardzo szybko laduje sie

#33 Radziok13

Radziok13
  • 109 posts

Posted 26 February 2009 - 16:56

ok. mam pytanko Mam płytkę z Mac OS X Jaquar (oryginał) moge zainstalować go na windzie poprzez virtual pc. Nie chodzi mi o hackintosha bo w końcu kiedyś się chyba tej kości do iMaczka doczekam co? P.S. Jak dokładnie robi się takie coś?

#34 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 26 February 2009 - 17:51

Zapomnij. Virtual PC jest dość słabym emulatorem. Emuluje bardzo dobrze jedynie produkty Microsoftu. O wiele gorzej radzi sobie z innymi, niż MS systemami - niestety. Tutaj dochodzi jeszcze jedna kwestia. MC VPC nie umie emulować procesora Power PC. To z kolei umie QEmu, jednak mimo wsparcia PPC i emulacji PowerMAC nie udało mi się uruchomić nawet Mac OS 9. Na razie widziałem tylko Mac OS X Tiger na VMWare. Cały obraz dysku jest na P2P. Niestety widziałem to w działaniu na Compaq EVO i nie powaliło mnie to na kolana. Powiem więcej. Gdyby ktoś chciał mnie zniechęcić do Mac OS to powinien mi pokazać jak działa właśnie ten obraz w środowisku Windows..

#35 rycho31

rycho31
  • 29 posts

Posted 28 March 2009 - 19:43

A ja sobie dzisiaj go kupilem i w poniedzialek trzeba go oddac.Mam MAC z OS X 10.5.Czy jest moze nowsza wersja ktora poprawnie dziala na moim Macu.

#36 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 29 March 2009 - 17:25

Ale co kupiłeś? VMWare czy VPC? W tej chwili najnowszym systemem jest Mac OS X 10.5.x, a 10.6 narazie dla developerów. Jakiego masz Maka? Ostatnim OSX'em na PowerPC jest 10.5.

#37 rycho31

rycho31
  • 29 posts

Posted 29 March 2009 - 20:48

Ops temat dotyczyl VPC wiec dlatego niepisalem.Kuilem VPS,a system mam Mac OS X 10.5.6 (9G55),procek to intel.Komputer to iMac.Jako ze mam Maca od jakiegos miesiaca troche sie gubie w oznaczeniach :)

#38 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 29 March 2009 - 21:07

Virtual PC istenieje w wersjach dla Windows (darmocha) oraz Mac OS na procesory PowerPC (płatna) i tylko na te ! VPC NIE DZIAŁA I NIE ZADZIAŁA NA INTELU, choć instaluje się poprawnie. Nie lubią się z Rosettą i kropka. Też próbowałem, a jakże ! Zamiast tego ściągnij darmowego Virtual Box, któremu produkt z obory Redmond może najwyżej buty czyścić a kosztuje zero (tylko do użytku niekomercyjnego). Virtual Box jest w języku polskim także.

#39 rycho31

rycho31
  • 29 posts

Posted 29 March 2009 - 21:20

Slicznie dziekuje kolego.Mam do ciebie jeszcze jedno pytanko w takim razie.VirtualBox uzywam,ale zlosci mnie to iz niemoge powiekszyc ekranu jak na nim cos robie.Okienko jest strasznie male i nieprzyjemne w uzytku.I niewiem czy moge go powiekszyc.

#40 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 29 March 2009 - 21:40

Możesz i wówczas automatycznie zmieni się rozdzielczość w Windows. W tym celu w menu (belce) virtual boksa odszukaj "Install Guest Additions a następnie zainstaluj to. Po ponownym uruchomieniu Windows będziesz mógł zmieniając rozmiar okna zmieniać rozdzielczość Windows a wciskając host (zwykle prawy ctrl) f przełączysz na pełny ekran. sam klawisz host (można go definiować dowolnie) zwalnia Ci myszkę dla Mac OSa. Kopiowanie plików między systemami - przeciągasz z plik/katalog z pubpetu Windows na biurko Maka i odwrotnie. To oczywiście po zainstalowaniu Gest Additions. Dość prosto instaluje się też Guest Additions dla Linuksa wirtualnego.

#41 rycho31

rycho31
  • 29 posts

Posted 30 March 2009 - 07:41

Slicznie dzieki.Dziala jak powinno.

#42 dzoners

dzoners
  • 37 posts

Posted 29 July 2009 - 08:15

Czyli można w miare prosty sposób odpalić windowsa 98 na macbooku white (ma służyć do odpalenia kilku starszych gier i office'a) ?

#43 cyberspace1221

cyberspace1221
  • 172 posts
  • SkądM-kw

Posted 29 July 2009 - 21:24

ja na Win98 normalnie odpalam The Need For Speed II ktory smiga bardzo ladnie w pelnej animacji ale dopiero jak wylacze acceleracje 3D i gierka przelaczy sie na software emulation

na acceleracji zwalnia o 4 fps nie rwie ale czuje sie ze samochod wolniej jedzie menu w pelnej krasie smiga nie wiem jaki procesor mi VPC emuluje ale raczej dosc szybki bo win98 bardzo szybko laduje sie

Przepraszam za odkop, ale wpadłem na ten temat z przypadku i tak się zastanawiam w jaki sposób uzyskałeś sprzętową accelerację 3D?, skoro directx wyraźnie oznajmia że brak jest acceleracji 3d na S3.
Doinstalowywałeś coś?
Pozdrawiam.

#44 powerbook

powerbook
  • 79 posts
  • SkądBaldock, UK/Łódź, PL

Posted 01 November 2009 - 12:10

ja na przyklad zajmuje sie troche prawem i musze przyznac ze vpc mi sie pewnie przyda, jak przesiade sie na maka (czekam na tego ibooka juz chyba miesiac i powoli mnie krew zaczyna zalewac). no chyba ze jest jakis sposob, zeby odpalic lexa, albo lex polonica na maku, ale nie sadze...

pozdrawiam

byl lex na maca sam mam taka wersje:))))

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users