Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Mac OS X] Virtual PC - Microsoft Windows XP/98 na Mac-u

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 17 sierpnia 2005 - 00:55

Instalacja Windowsa XP na Mac-u przy użyciu Virtual PC.

Temat średnio pociągający jednak rozwiązanie w pewnych warunkach jest przydatne.

1 Instalujemy Virtual PC.
2 Włączamy Virtual PC.
3 Wybieramy "NEW" i przystępujemy do instalacji.

[center:feb9188767]Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika[/center:feb9188767]
4 Wkłądamy płyte z systemem XP. Dalsze kroki są identyczne jak przy instalacji XP na PC zatem ich nie omawiam.
Dołączona grafika [/center:feb9188767]
5 Dowiadujemy się ciekawych i bardzo ciekawych informacji o systemie.
Dołączona grafika
http://kacik.pl/apple/wxp/step11.gif [/center:feb9188767]

Proces jest czasochłonny, instalacja trwa około 2 godzin i jest to nużące zajęcie. Wielkim plusem jest to,że na realnym PC trzeba restartować komputer a na Virtual nie ma takiej konieczności ( Właściwie szkoda byłby to efekt specjalny wprowadzający klimat ). Użytkownicy z dużą ilością RAM są faworyzowani. Całą instalajcę procesor spędza na najwyższych obrotach. (G4 1.2 512 RAM)

Czas płynie : 1Mac minuta = 10XP-minut ( no tak, ale wkońcu to windows jest na gościnnych występach zatem można to wybaczyć )

Finalizowanie trwa i trwa i trwa

Instalator pracuje bardzo płynnie, po najechaniu "przejmuje" myszkę i nie można go opuścić ruchem. ( jabłko+tab pomaga najszybciej "wydostać się" do OS X)

6 System startuje a z głośników wydobywa się spokojna muzyka.
[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/step12.gif
http://kacik.pl/apple/wxp/step13.gif[/center:feb9188767]

System pracuje płynie lecz nie wydajnie, jednak uczucie jakie towarzyszy wciśnieciu "START" rekompensuje niedogodności.

7 Po dłuższej chwili dreszcz przeszywa ciało.

[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/step14.gif[/center:feb9188767]

System działa stabilnie !

[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/step15.gif
http://kacik.pl/apple/wxp/step17.gif[/center:feb9188767]

To byłą emocjonująca i długa wycieczka. Na dzisiaj wystarczy, zatem : START > WYŁĄCZ

[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/step16.gif[/center:feb9188767]

Nota końcowa :

Działa, naprawdę działa. Wskażnik myszki czasem przeskoczy, ale ogólnie wszystko działa płynnie. Wydajność nie powala na kolana jednak jeżeli podobnie jak ja potrzebujecie windowsa do pewnych prostych aczokolwiek niemożliwych do wykonania na OS X zadań nie będziecie zawiedzeni.

Wymagania Microsoft Virtual PC for Mac Version 7

PowerPC G3, G4 or G5 processor
Apple Mac OS X version 10.2.8 - 10.4; Mac OS X version 10.3-10.4 dla Power Mac G5
3 GB HDD
RAM: 512 MB
Monitor o roz. 1024 x 768

Dodano 26.08.2005

A tu mała ciekawostka :
Znacznie więcej virtualnych mhz na mac mini 1.42 niż iBook 1,2 ( zdj. dot. Mac mini )
[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/winmini.png[/center:feb9188767]

Dodano 28.08.2005
Windows 98 instaluje się znacznie szybciej od XP.
Pracuje także znacznie szybciej ( co czyni go faworytem ).
Co istotne gdy VPC z 98 jest aktywne procesor jest zajęty w 80% (G4 1.42 )

[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/w98.png[/center:feb9188767]

Dodano 30.08.2005
Visual Studio. NET instalacja
Mini pracuje na najwyższych obrotach i pochłania 705MB RAM
[center:feb9188767]
http://kacik.pl/apple/wxp/vs.png[/center:feb9188767]

Dodano 08.09.2005
Ciężko pracować na VPC gdy wydajność komputera staje się priorytetem.
Ostatecznie moje zmagadnia z windows na mac zakończyły się tak :

[center:feb9188767]http://kacik.pl/apple/wxp/give_up.jpg[/center:feb9188767]
  • raptou i Scypin lubią to

#2 kungfumiszcz

kungfumiszcz
  • 291 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 17 sierpnia 2005 - 07:57

pasjans rzadzi, pewnie dzieki niemu windowsy "rzadza" polskich biurach. stare briurwy graja 7-15 dzien w dzien. nawiazujac do vpc, jablko+q i mamy mozliwosc zapisania stanu pulpitu, przy nastepnym uruchomieniu statujemy od momentu "zamrozenia", bez ponownego ladowania systemu, itp.

#3 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 postów
  • SkądLandsberg/Stettin

Napisano 17 sierpnia 2005 - 08:22

Niby można instalować XP tylko poco?Dla mnie głównym powodem zakupu Maca była chęć przesiadki z Windy(z której wysylam tego posta:)).No i ta przyjemnośc kiedy wrzucałem internet eXplorera do kosza:):)

#4 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 17 sierpnia 2005 - 08:26

Niestety świat nie jest bez wad a jedną z nich jest to, że czasem czasami ktoś ma jakiś program skompilowany i zamknięty i tylko na słuszny OS. W takiej sytuacji właśnie pomagają programu typu Virtual PC.

#5 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 17 sierpnia 2005 - 08:58

Czasami trzeba jakiegoś Skarbnika, Księgową, czy inne wspaniałe dzieło naszej myśli informatycznej ze świata PC poużywać, dlatego VPC jest idealne...

#6 beru

beru
  • 368 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 sierpnia 2005 - 10:42

Dla potrzeb Skarbnika, Księgowej, czy innego Łupieżcy bardziej kusi mnie taka opcja, ale na nią trzeba jeszcze trochę poczekać, a póki co męczyć się z instalowaniem całej kobyły via VPC

#7 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 17 sierpnia 2005 - 10:51

W sumie do programów typu płatnik czy księgowa starczy zwykły pentium za 60zł, więc kupno VPC może być dla niektórych najgorzej wydanymi pieniędzmi.

#8 zwirek

zwirek
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2005 - 10:53

ja na przyklad zajmuje sie troche prawem i musze przyznac ze vpc mi sie pewnie przyda, jak przesiade sie na maka (czekam na tego ibooka juz chyba miesiac i powoli mnie krew zaczyna zalewac). no chyba ze jest jakis sposob, zeby odpalic lexa, albo lex polonica na maku, ale nie sadze... pozdrawiam

#9 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 17 sierpnia 2005 - 12:18

Po co VPC? A nikt tu nie używa produktów słynnej (w negatywnym tego słowa znaczeniu) Prokom Software, która wypuściła na rynek niemal tak samo słynny program Płatnik, dostępny tylko na jedynie słusznej platformie??

#10 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 17 sierpnia 2005 - 18:40

Ale właśnie wspomniany Lex to jedna aplikacji stricte dla Windy, a na dodatek na PC jest masa bardzo dobrych słowników i np. wiele fajnych aplikacji językowych. Sam mam problem z moim programem do jeź. holenderskiego, więc VPC mi służy...

#11 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 czerwca 2006 - 06:11

Nudziło mi się więc zainstalowałem, chciałem sprawdzić jak to działa. Niech natychmiast ktoś przyjedzie i mi podniesię moją szczenke z podłogi :o Instalowało się coś około 1h30min, System wystartował dzwięk jest, klawiatura BT działa, headset działa sciągam SKYPE, dzwonie, o Matko działa :o Pobrałem iTunes radio internetowe gra. Emulowało mi procesor tylko na 663MHz, szkoda ze ram można tylko na 512MB i rozdzielczość 1024x768 :/ Full screen by rządził :D Chyba że czegoś nie wiem ? Demon prędkości to to nie jest, ale ślimakiem też bym tego nie nazwał :) EDIT: tskisiu, dałeś rady, dzięki teraz to juz jest w ogóle wypas ;) Aha, i teraz mam procesor 857MHz :D

#12 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 12 czerwca 2006 - 07:20

Mi chodzi rozdzielczość dowolna, jak na macu i full-screen też. Jak masz oryginlanego VPC, albo nieoryginalnego ale całego, to jest jeszcze taka płytka z VPC add On, którą instaluje się na Windows. Dziękki temu grafika działa lepiej i widoczne są dyski Maca. Tak poza tym, to problemem VPC nie jest szybkość działania procesora. Chodzi teoretycznie z maksymalną częstotliwością (czyli połową oryginalnego CPU). Jako ciekawostkę podam, że z-cpu widzi CPU pod Windows jako pentium II/III z mnoxnikiem 660 na FSB 1MHz :-). Problemem jest ten cholerny emulowany S3 Trio, zupełnie tak jakby mac nie miał swojej grafiki. W starszych wersjach na Classica (tak do VPC 3.0) emulator korystał z grafiki maca! np. jak ktoś miał Voodoo 2/3 to bez problemu można było grać w GTA2 i inne dosyć wymagające gierki (jak na tamte czasy). Dlatego też XP czasem tak wolno działa - jeżeli wyłączyć "efekty" graficzne to działa o 30% szybciej. Ale i tak widać problemy z rysowaniem okien i nie jest winny procesor, a szczątkowa akceleracja 2D. Przecież taki mini G4 ma Radeona 9200 - nawet jeżeli ten CPU 660MHz działa bardziej jak 500 (albo nawet 400), to i tak można by pograć np. w Warcrafta 3 (wiem jest na maca, ale na PC można kupic za grosze w każdym empicu)

#13 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 czerwca 2006 - 00:17

cześć mam program virtual pc for mac version 7 po rozpakowaniu pliku .dmg - uruchamiam go, caly sie instaluje i znika. Jednak po ponownym uruchomieniu - niby zainstalowany,sypie sie nie uruchamia. Może coś robie źle????

#14 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 18 czerwca 2006 - 09:47

sciagnales go z internetu. kup ze sklepu i nie bedzie problemu ;)

#15 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 18 czerwca 2006 - 09:57

Wielka mi rzecz, ja mam wersje VPC od razu z XP. Pytanie, jak w takiej wersji zainstalowac Win 2000? XP chodzi oblednie wolno i nie ma sensu u mnie... Zwykly instalator Win2K nie dziala.

#16 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 18 czerwca 2006 - 10:32

jak 2000 to pro (nie zaden server czy inny wynalazek) i z ostatnim service packiem (6 albo 7 - nie wiem na ktorym sie to odliczanie skonczylo ;) )

#17 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 18 czerwca 2006 - 12:16

Chodzi obłędnie, ale... chodzi. A czasem to jest właśnie potrzebne...

#18 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 06 lipca 2006 - 18:05

ja tylko dam od siebie ; zeby winda pod vpc chodzila troszke szybciej mozna zaaplikowac okrojona wersje windozy ( ja postaralem sie o wersje home xp ) ktora zajmuje nie wiecej niz 65 mb ramu i chodzi bardzo fajnie za to corel zamula ... ale trudno

#19 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 lipca 2006 - 08:27

ja tylko dam od siebie ; zeby winda pod vpc chodzila troszke szybciej mozna zaaplikowac okrojona wersje windozy ( ja postaralem sie o wersje home xp ) ktora zajmuje nie wiecej niz 65 mb ramu i chodzi bardzo fajnie

To ja chyba tez sie "postaram" :)

#20 Jankesik

Jankesik
  • 479 postów
  • SkądCzęstochowa/Poland

Napisano 07 lipca 2006 - 09:08

Co do wyświetlanych MGH przez Winde nie podniecajcie się u mnie na G3 też podaje takie wartości ale już jakieś pół roku temu porzuciłem świat udawanej Wingrozy :) bo to nie ma sensu no chyba że kiedyś znajdę prace i kupie IMAca z prockiem intela:)

#21 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 lipca 2006 - 19:32

Po co VPC? A nikt tu nie używa produktów słynnej (w negatywnym tego słowa znaczeniu) Prokom Software, która wypuściła na rynek niemal tak samo słynny program Płatnik, dostępny tylko na jedynie słusznej platformie??

Prokom zrobił Płatnika zgodnie ze specyfikacją zamówienia.

#22 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 08 lipca 2006 - 21:39

Niestety, co nieco na ten temat czytałem ostatnio w ComputerWorld. Jak się okazuje - wina jest "niczyja"... ;-) Jak znajdę ten numer to zacytuję (albo wlepię skana).

#23 wojtekawm

wojtekawm
  • 67 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 września 2006 - 18:44

Witajcie! Widze ze rozmawiacie o VPC a ja wlasnie to teraz testuje i pojawil sie problem. Po zainstalowaniu VPC i Systemu XP (orginal komplet tyle ze XP wersja angielska) gra wszystko. Ale zeby szczescia bylo wiecej chcialem posadzic polska wersje XP. Wiec dodalem druga instalacje XP pl i tez wydawalo by sie ze jest ok. Ale nie jest. Oba systemy Czyli OSX i XPpl sa dla siebie obce! Nie ma szans na wspolprace. Tak jak w tej wersji XP angielskiej mozna przeciagac z okiena XP i Do OSx i odwrotnie. Tak tu jest to martwe. NAwet jest tak jak najade kursorem w okno XP pl to on tam juz zostaje. :( Dopiero klawisz "koniczynki" wyciaga go z opresji. Jak macie pomusl to pomozcie! DZIEKI I POZDRAWIAM.

#24 wojtekawm

wojtekawm
  • 67 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 września 2006 - 18:49

Aha rzecz sie ma na G5 10.4.7

#25 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 września 2006 - 18:57

Prawy alt ratuje z opresji.