Proces MDS pożera zasoby CPU ?
Posted 23 November 2009 - 00:55
Posted 23 November 2009 - 09:13
Witam,
czym dokładnie zajmuje się proces mds, niestety włącza się on dzień w dzień i zjada proca w 100%.
Można coś z tym zrobić albo przynajmniej dowiedzieć się dlaczego się włącza ?.
Dzięki.
To jest indeksowoanie dysku Spotlight. Czasem coś się popsuje i mds nigdy się nie wyłącza. Poszukaj jak zresetować indeks. Powinno pomóc.
Posted 23 November 2009 - 10:03
Posted 23 November 2009 - 10:55
na 90% to indeksowanie lecz może to być też przypadłość zhakowanego systemu - nigdy nie wiesz co ludzie do kekstów wrzucą...
A może to kwestia, że mam dyski NTFS, bez softu który daje pełny dostęp do nich pod OSX ?. tzn są tylko do odczytu....jeszcze...
Posted 23 November 2009 - 13:48
A może to kwestia, że mam dyski NTFS, bez softu który daje pełny dostęp do nich pod OSX ?. tzn są tylko do odczytu....jeszcze...
Ten bug objawial sie tu i tam juz od czasów 10.4. Problemem, może być np. duża ilość PDFów. W twoim przypadku, rzeczywiści NTFS może mieszac:
Hi guys,
I had the same problem (on a friend's early mac pro and on my MBP). mds was using up to 130% of CPU and 140Mb of RAM when iWeb was running. It immediately dropped to 0.1% of cpu and 40Mb of RAM when I quit iWeb. I also had annoying hangs every 3 to 5 minutes.
As it turned out, spotlight was trying to index files on my bootcamp drive (ntfs) with win 7 on it. The hangs and mds tripping stopped when I excluded the windows-drive from spotlight (system preferences - spotlight - privacy). I haven't had any problems for about a week now.
Best regards,
Tim
Posted 23 November 2009 - 15:18
mds to indeksowanie metadanych spotlight.
NTFS na pewno nie jest przyczyną o ile nie masz softu typu NTFS-3G i nie nakazujesz spotlightowi indeksowania dysku NTFS. Jeśli zostawiłeś to tak jak było, to na pewno nie jest to przyczyna.
Na Makach resetuje się indeks spotlighta a potem cierpliwie czeka aż zaindeksuje ponownie. Google twoim przyjacielem.
Przykro nam, ale na hamaka to my wiele nie pomożemy bo może to być wszystko i nic. Nie to forum kolego. Jeśli reset indeksu spotlight nie pomoże to najprawdopodobniej masz jakieś kexty zjechane. Powodzenia w walce
Posted 23 November 2009 - 16:52

Posted 23 November 2009 - 16:57
mds to indeksowanie metadanych spotlight.
NTFS na pewno nie jest przyczyną o ile nie masz softu typu NTFS-3G i nie nakazujesz spotlightowi indeksowania dysku NTFS. Jeśli zostawiłeś to tak jak było, to na pewno nie jest to przyczyna.
Na Makach resetuje się indeks spotlighta a potem cierpliwie czeka aż zaindeksuje ponownie. Google twoim przyjacielem.
Przykro nam, ale na hamaka to my wiele nie pomożemy bo może to być wszystko i nic. Nie to forum kolego. Jeśli reset indeksu spotlight nie pomoże to najprawdopodobniej masz jakieś kexty zjechane. Powodzenia w walce
Nie przesadzałbym z twierdzeniem, że to nie jest forum od pomagania ludziom siedzącym na ha-mac. Zresztą ha-mac to już nie taka kicha co OSX86. W zasadzie system nie był modyfikowany instalowany z oryginalnego krążka OSX snow z pomocą psystar-a + chameleon RC3.
Narazie wyłączyłem indexowanie dysków NTFS, zobaczmy.
Posted 23 November 2009 - 17:05
Nie przesadzałbym z twierdzeniem, że to nie jest forum od pomagania ludziom siedzącym na ha-mac. Zresztą ha-mac to już nie taka kicha co OSX86. W zasadzie system nie był modyfikowany instalowany z oryginalnego krążka OSX snow z pomocą psystar-a + chameleon RC3.
Narazie wyłączyłem indexowanie dysków NTFS, zobaczmy.
No nie wiem, jest to forum o Apple i ich produktach. Ha-mac nie jest ich produktem, dlatego to jest nie do końca dobre miejsce na szukanie pomocy.
Możemy pomóc co do systemu, powiedzieć co to jest ten mds i jak się standardowo rozwiązuje problemy z nim związane, ale nikt tutaj nie ma bladego pojęcia jak to działa na ha-makach, gdyż są to PCty a nie Maki, w dodatku ze zmodyfikowanym systemem Apple. My tu używamy Maków z niezmodyfikowanym systemem (co najwyżej używamy modyfikacji napisanych dla MAKÓW, nie dla ha-maków).
Dlatego uważam, że dużo większe kompetencje będą miały fora poświęcone Ha-makom. tutaj możesz liczyć na to, że jakiś posiadacz Ha-maka się zaplącze i akurat odwiedzi twój wątek, tam jest dużo większe prawdopodobieństwo że ktoś zorientowany w Ha-makach Ci odpowie.
Jeśli wskazówki jakie znajdziesz tutaj się wyczerpią to trudno, będziesz musiał szukać pomocy gdzie indziej. Mam nadzieję, że rozumiesz że nie z naszej winy, ale poniekąd z twojej - my tutaj nie mamy po prostu dość wiedzy na temat Ha-maków by wiedzieć wszystko. Nikt Cię stąd nie wyprasza przecież.
PS: Co z tego, że system instalowany z oryginalnego krążka? Sam fakt, że musiałeś używać produktu Psystara implikuje że MUSIAŁ być modyfikowany, konkretnie jego kexty, czyli coś siedzącego bardzo bardzo głęboko w systemie, u jego fundamentów. Bez tych modyfikacji nawet by się nie zainstalował, co dopiero mówić o sprawnym działaniu. Nikt tutaj nie ma pojęcia jakie to może mieć konsekwencje na dłuższą metę.
Posted 23 November 2009 - 17:10
No nie wiem, jest to forum o Apple i ich produktach. Ha-mac nie jest ich produktem, dlatego to jest nie do końca dobre miejsce na szukanie pomocy.
Możemy pomóc co do systemu, powiedzieć co to jest ten mds i jak się standardowo rozwiązuje problemy z nim związane, ale nikt tutaj nie ma bladego pojęcia jak to działa na ha-macach, gdyż są to PCty a nie Maki, w dodatku ze zmodyfikowanym systemem Apple. My tu używamy Maków z niezmodyfikowanym systemem (co najwyżej używamy modyfikacji dla MAKÓW, nie dla hamaków).
Faktycznie ha-mac to nie mac. Ale i tak praktycznie w 9x% działa to jak na prawdziwym macu, dlatego pomoc z zakresie osx jest tutaj na miejscu. Jeśli natomiast to nie wystarczy można szukać przyczyn po stronie nie mac-a czy PC+osx.
ps. działam na ha-macu od jakiegos niecałego miesiąca i działa to dość dobrze. Ale tak jak mam w opisie, docelowo chcę pracować na oryginalnym macu pro z osx. Bo uważam, że tak powinno być. Narazie brak kasy na coś takiego dlatego jak na Polaka przystało zakombinowałem i jest jak jest

Posted 23 November 2009 - 17:16
Posted 23 November 2009 - 17:22
Miło, obyś miał*jak najmniej problemów, chyba nikomu tutaj na tym nie zależy. Mi osobiście wisi czy ktoś używa Ha-mac czy nie, jego sprawa. Ważne by był*świadomy paru drobnostek.
Jak tam mds? Uspokoił się po zresetowaniu Onyxem i powtórnym zaindeksowaniu?
Jeśli nadal będziesz miał*problemy to daj znać, podpowiem Ci jak w logi zajrzeć i poszukać czegoś więcej.
Narazie, nie bawiłem się Onyxem, po prostu wyłączyłem wszystkie NTFS-y z spotlight i narazie jest spokój. Dam mu jeszcze kilka godzin i zobaczmy czy spokój się utrzyma. Jeśli tak to przyczyna będzie przynajmniej znana.
Odezwę się.
Posted 26 November 2009 - 23:38
Posted 27 November 2009 - 00:10
Miałem podbny problem z mds. Rozwiązał się po wyrzuceniu pliku, któremu niechcący usunąłem całą nazwę (zostalo tylko rozszerzenie) . Samo kasowanie trwało długo, więc chyba sprawiał problemy. nie wiem czy to była przyczyna, ale mam spokój i może warto sprawdzic...
U mnie problem się rozwiązał, przyczyną było indexowanie partycji NTFS.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users