Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook nie widzi mp3 playera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 20:19

Cześć, Czy da się temu zaradzić? Podpiąłem odtwarzacz mp3 iRiver clix do mojego MBP za pomocą oryginalnego USB i system nie widzi playera mimo iż nie ma problemu ze wzrokiem w przypadku innego mojego iRivera. Po podłaczeniu clixa na lcd pokazuje się komunikat: Połaczenie USB, a więc poprawnie, tak tez sie zachowuje na moim PC, mimo to nie mam urządzenia na macu...

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 22 listopada 2009 - 20:22

z tego co wiem to niektóre playery mp3/4 są obsługiwane przez win media player

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 listopada 2009 - 20:39

coś mi świta, że jakieś mp3 playerki miały dwa tryby pracy właśnie i trzeba było coś tam jakoś ustawić (soft odpowiedni wgrać?) żeby był normalnie jako dysk zewn. widoczny w systemie

#4 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 22 listopada 2009 - 20:44

po podłączeniu playera do usb zazwyczaj pojawiała się*możliwość wyboru tryby pracy i można normalnie wrzucić muzyke,o ile nie wymaga do tego programu do zarządzania bibliotekami,podobnie mają iPody,można je wprowadzić w tryb dysku,ale wtedyi tak nie widzisz katalogów z mediami,są zabezpieczone,i są zapisane w HFS,win tego nie widzi

#5 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 20:52

Przełącz swój odtwarzacz w tryb UMS/MCS - poszukaj jak to zrobić na stronie producenta. Możesz też spróbować oprogramowania XNJB, wspiera dużo iRiver'ów.

#6 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 20:53

Dzięki za sugestie chłopaki,tak, wiem , że są dwa tryby pracy playerów, jednak ustawień nie zmieniałem i powinien być widoczny jako dysk przenośny. Podłączam do PC - jest. A więc ta opcja odpada. USB są sprawne, podłaczyłem innego playera iRivera - pojawia się natychmiast jako dysk przesnosny. Spróbuję coś poczarować jeszcze, ale gdyby ktoś spotkał się z tym wcześniej proszę o podpowiedź.

---- Dodano 22-11-2009 o godzinie 21:00 ----
Jeszcze jedno, co zauwazyłem przed chwilą,a może być jakims tropem.
Po podłaczeniu normalnie player powinien ładować akumulator, co jest sygnalizowane na lcd ikoną ładowania. Tutaj tego nie ma. A więc już na początku mac odmawia współpracy z clixem.
Podłączyłem pod PC - ładuje i widzi.

#7 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 21:13

Dzięki za sugestie chłopaki,tak, wiem , że są dwa tryby pracy playerów, jednak ustawień nie zmieniałem i powinien być widoczny jako dysk przenośny. Podłączam do PC - jest. A więc ta opcja odpada.

No to właśnie zmień tryb pracy, żeby go Mac widział.

Po podłaczeniu normalnie player powinien ładować akumulator, co jest sygnalizowane na lcd ikoną ładowania. Tutaj tego nie ma. A więc już na początku mac odmawia współpracy z clixem.

Kiedyś podłączałem iRiver'a, który jest na co dzień używany z Windowsem, do Mac'a i odtwarzacz wariował również pod względem zasilania - wskazywał, że bateria jest rozładowana (była zupełnie nowa) i Mac OS go rozmontowywał chwilę po podłączeniu i wykryciu przez system. Po zmianie trybu pracy wszystko było w porządku.

#8 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 22:36

Newstad, nie zrozumiałes mnie. Mój clix jest od poczatku w trybie UMS. Macbook go w żaden sposob nie widzi. Na windowsie jest widoczny tak jak powinien w trybie UMS , a więc jako flash memory. Dziwne.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 listopada 2009 - 22:45

Mam to samo z Playerem MP4 SONY i za cholerę nie mogę zmienić trybu :/ jedyne rozwiązanie to parallels desktop i wgrywanie muzyki przez windowsa xp ;)

#10 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 22:57

Znalazłem rozwiązanie zastępcze dzięki Newstad. Oprogramowanie XNJB spowodowało , że mogę wrzucać muzykę, video i inne dane na iRivera. Nie zmieniło to jednak faktu, iż mac nie widzi playera jako pamięc przenośną :/ Lubię prostotę. Zawsze wrzucałem pliki do playerów przez "drag and drop" tutaj chyba bede zmuszony robić to przez dodatkowy program... Aha i jeszcze jedno: problem zasilania - ładowania akumulatora playera pozostał. Nie ładuje się, co stwarza kolejną niedogodność, konieczność ładowania z innego komputera z windowsem :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych