Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

FRONT ROW - dodawanie okładek do filmów .mkv ?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 crazyy91

crazyy91
  • 67 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 November 2009 - 11:18

Witam Czy jest jakiś sposób aby dodać okładki plikom mkv w podobny sposób jak się to robi w itunsie z mov lub mp4. Chciałbym zrobić sobie centrum multimedialne ściągnąłem do tego program plex który ma bardzo ciekawy interfejs itd ale jakoś bardziej do gustu przypadł mi front row. Bardzo ładnie otwarza mi filmy ale nie umiem zrobić żeby zamiast pustego okienka pojawiła się okładka Pozdrawiam

#2 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 22 November 2009 - 12:33

Zainstaluj Perian to po pierwsze - będziesz mógł odtwarzać MKV. Zainstaluj i usuń sam program (jego preferencje zostaw) NicePlayer - doda obsługę MKV w HD i powinny ikonki same się generować

#3 crazyy91

crazyy91
  • 67 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 November 2009 - 14:31

zrobiłem tak jak mówiłeś usunąłem periana zainstalowałem niceplayera ale teraz zamiast ikonek mam czarne klatki filmu z napisałem mkv a okladki nadal nie mogę dodać

#4 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 22 November 2009 - 22:21

Nie pisałem, żebyś usuwał Periana... Pisałem, że żeby dodać obsługę filmów MKV w HD należy zainstalować NicePlayer. Można sam odtwarzacz usunąć gdyż dodaje odpowiednie wpisy do QuickTime. Sam Perian POWINIEN poprawnie obsługiwać MKV, ale na raze tego nie robi, póki nie będzie aktualizacji trzeba sobie radzić w ten sposób. Ikonka filmu w Finderze powinna być wygenerowana na podstawie zawartości filmu, chyba mniej więcej 5-10 sekunda filmu. Jeśli w tym czasie jest czarno - ikona będzie czarna. Poza tym możesz teoretycznie sam poustawiać ikony plików dzięki panelowi informacyjnemu. Zaznaczasz plik -> cmd+i -> zaznaczasz ikonkę -> cmd+v wkleja ikonkę. Ikonkę z obrazka (na przykład z zrzutu ekranowego) można wygenerować za pomocą*jakiegoś programu, na przykład img2icns. Akurat na ten temat jest MASA informacji w sieci, dużo bardziej szczegółowych.

#5 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 posts
  • SkądTczew, Poland

Posted 24 November 2009 - 18:28

a ja mam takki problem: Witam, mój problem jest dizwny, mam teledyski na dysku w formacie mp4, i gdy chce sobie je pooglądać na tv to oprócz tego, że każdy klikać musze z osobna by odtwarzał się*(odtwarzam je z front row z menu filmy) to jeszcze wyskakuje mi komunikat " nie można było odtworzyć zaznaczonego filmu, format nie znany" jak wszystkie są mp4 i tylko przy niektórych wyskakuje taki komunikat....w qt wszystkie się*otwierają*normalnie.....co jest nie tak.? a można przerzucić*jakoś te moje teledyski do teledysków w itunsie.? jeszcze dodatkowo mam film w formacie mkv w hd jakosc i jest dziwek ale nie ma obrazu;/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users