Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Po zgraniu jpg§ow na dysk nie ma podgladu i wgladu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 20:51

Witam, zgrałem sobie na dysk zewnętrzny zdjęcia. (na windzie). Podłaczyłem na macu pooglądałem, potem znowu na widzie i klops. Chce otworzyć i pisze podgląd niedostępny. Jak mogę je naprawić. Zalezy mi na tych zdjęciach. Dodam że na dysku mam również inne pliki które idzie uruchomić i zgrać bez problemów. Przy próbie skopiowania wyświetla mi że nie idzie zgrać bo dane są zabezpieczone bądź uszkodzone.

#2 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:06

a usunąłeś bezpiecznie dysk zewnętrzny? Ja kiedyś zapomniałem przenieść ikonkę pendrivea do kosza i straciłem plik który właśnie był otwarty. Na windzie był uszkodzony.

#3 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:10

Nie pamietam. Ale może być szansa że nie

#4 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:11

Spróbuj znów podłączyć dysk na maca, sprawdzić czy zdjęcia działają i wgraj na inny nośnik albo chociaż wyślij mailem.

#5 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:18

Mam podłączone do maca. Przy próbie otwarcia wyskakuje błąd: "Nie mogłem otworzyć pliku. Może być uszkodzony lub w formacie, którego program Podgląd nie rozpoznaje." Natomiast przy próbie skopiowania na pulpit: "Ta czynność nie moze być zakończona, ponieważ nie masz wystarczających przywilejów dla niektórych rzeczy" Dodam że jestem użytkownikiem maca od dwoch miesięcy więc proszę o tłumaczenie łopatologiczne

#6 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:25

To może:
1. zaznacz dowolne zdjęcie
2. cmd + i
3. otworzy ci się inspektor
4. Na samym dole okienka inspektora masz "Udostępnianie i uprawnienia". Rozwiń tę zakładkę i napisz co masz w tabelce która pojawi się.

---- Dodano 21-11-2009 o godzinie 23:26 ----
mam nadzieję że nie wprowadzam ciebie w błąd. najlepiej jak by się ktoś jeszcze wypowiedział

#7 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 21:29

Jest tam napisane: "masz własny dostęp" Proszę Panowie, pomóżcie mi to naprawić. Pilnie potrzebuje te zdjęcia na jutrzejszą prezentacje ;/

#8 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 22:24

oj nie wiem czy ci pomogę

#9 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 21 listopada 2009 - 23:00

Spróbuj skopiować te zdjęcia jeszcze raz. Tym razem nie odłączaj od razu, bo system może "przyspieszyć" w interfejsie, ale fizycznie może jeszcze zapisywać na dysku. Opcja "odłącz bezpiecznie" jest przydatna przy ważnych plikach.

#10 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 23:09

Nie idzie, od razu wyskakuje błąd. A w opcjach udostępniania i uprawnień jest tylko opcja: "masz własny dostęp" żadnej tabeli nic, nawet kłudeczki nie ma. Normalnie sie chyba potne. Z windą nie miałem takich problemów. Jak mojego maczka chwaliłem cały czas to tak ciągle klne ;p

#11 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 21 listopada 2009 - 23:27

skopiować NA DYSK nie Z dysku. Jak to nie pomoże to sformatuj dysk w wgraj NA dysk zdjęcia.

#12 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 00:09

Hehe chyba się nie do końca zrozumieliśmy. Dane (zdjęcia) wrzuciłem na dysk aby móc sformatować komputer. Oki sformatowałem, ale jak chciałem już przywrócić to mac coś mi narył w plikach bo nie mogłem już ;/

#13 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 01:15

Na przyszłość: Wszystkie urządzenia magazynujące przed odpięciem bezpiecznie usunąć z systemu poprzez przesunięcie ikonki urządzenia do kosza lub prawy klawisz -> wysuń !!! A spróbuj np. wejść na pocztę i wybrać ów plik jako załącznik i wysłać do samego siebie. Ciekawe czy Leoś przyczepi się :P. Kiedyś właśnie tak udało mi się uratować plik z dysku zewnętrznego jak nie chciał się na dysk zgrać :).

#14 daveee

daveee
  • 26 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 08:57

Nic nie dodaje (pusto)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych