Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wideo] iMovie i cropping

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 DannyM

DannyM
  • 541 postów
  • SkądTu i tam

Napisano 20 listopada 2006 - 22:19

Chce zmienic rozmiar obrazu wycinajac troche dolu oraz bokow klipu filmowego. W innych aplikacjach nazwa sie to cropping ale jakos nie moge tego sie doszukac w iMovie. Czy jest jakis dodatek robiacy ta czynnosc?

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 listopada 2006 - 14:41

A Edit -> Crop ?
No i znalazłem iMovie Crop & Zoom plugins

#3 DannyM

DannyM
  • 541 postów
  • SkądTu i tam

Napisano 21 listopada 2006 - 14:50

A Edit -> Crop ?
No i znalazłem iMovie Crop & Zoom plugins

Ten Edit > crop to jesli dobrze pamietam to chyba do wycinania czesci filmu.
Sadze, ze plugin bedzie ok ale sprawdze wieczorkiem i dma znac :)
Dzieki za pomoc :)

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 listopada 2006 - 15:29

No ja się nie bawię w filmowca (brak czasu) więc strzelałem z tym Edit -> Crop ;) Daj znać jak przetestujesz ten plugin.
  • DannyM lubi to

#5 DannyM

DannyM
  • 541 postów
  • SkądTu i tam

Napisano 21 listopada 2006 - 21:28

No wiec tak: crop dziala a reszte opcji to demo. Niestety nie do konca daje to co chcialem bo miejsce wyciete zamienia na tlo np. czarne. Mi chodzilo o to aby wycinal i zmienial proporcje filmu bo na kilka pixeli mozna poswiecic. Ale sadze, ze lepiej miec niz nie miec tego pluginu :) Dziwie sie, ze sam iMovie nie ma tego w swoich opcjach. Jeszcze raz dzieki ;)

#6 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 06 czerwca 2007 - 21:18

iMovie w wersji 6 (tę wersję mam) oczywiście ma wbudowaną funkcję robienia "ręcznego" przycinania klipa "od góry i od dołu", czyli crop. Niestety jest to funkcja, która przycina ujęcie, ale w miejsce wyciętego materiału u góry i u dołu sceny zostawia czarne paski (rozdzielczość klipa jest cały czas taka sama). Funkcja ta umieszczona jest w zakładce Editing -> Video FX -> Letterbox

#7 DannyM

DannyM
  • 541 postów
  • SkądTu i tam

Napisano 07 czerwca 2007 - 10:04

iMovie w wersji 6 (tę wersję mam) oczywiście ma wbudowaną funkcję robienia "ręcznego" przycinania klipa "od góry i od dołu", czyli crop. Niestety jest to funkcja, która przycina ujęcie, ale w miejsce wyciętego materiału u góry i u dołu sceny zostawia czarne paski (rozdzielczość klipa jest cały czas taka sama).

Funkcja ta umieszczona jest w zakładce Editing -> Video FX -> Letterbox

Mysle, ze lepiej miec czarne tlo niz jakies znieksztalcenia obrazu ;)
ale sprawdze jeszcze raz ta lokalizacje co podales bo Letterbox nic mi nie mowi a Crop jak widac wszystkim tak :grin:

#8 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 postów
  • SkądJelenia Góra, Poland

Napisano 13 czerwca 2007 - 14:08

no dobrze... a jezeli mam film zrobiony w formacie 4:3 i teraz dorzucam mu panoramke i mam pseudo 16:9 poniewaz nadal rozmiar klipu jest 4:3 tyle ze weszla czern... ale jezeli bede ten material puszczal na tv 16:9 bedzie on znieksztalcony, pytanie... czy jest jakis sposob aby sie pozbyc tej czerni w rozmiarze klipu?

#9 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 13 czerwca 2007 - 14:32

Albo telewizor musi rozszerzyć obraz, tak aby kaszeta (te czarne paski) była poza widoczną częścią obrazu (wtedy na ekranie 16:9 zostaje tylko obraz, bez pasków), albo musisz pracować od początku na materiale anamorficznym lub taki uczynić z materiału kaszetowanego. I anamorph i kaszeta są obrazami panoramicznymi, tylko że w przypadku anamorfu obraz ten zapisany jest z zniekształconymi proporcjami tak, aby wypełnić całe dostępne miejsce (czy to ekrany PAL, czy klatki filmowej) i wyświetlany tak, aby przywrócić poprawne proporcje, albo kaszetowany, czyli zapisany "w" obrazie PAL lub klatce filmowej już z poprawnymi proporcjami. Nie wiem, jak zrobić to w iMovie, w FCP można na kilka sposobów (najprościej przy pomocy motion -> scale). Problem można też rozwiązać w DSP "eksperymentując" z ustawieniami Letterbox i Panascan - można te ustawienia wywoływać przy pomocy skryptu / menu, więc można przygotować uniwersalną płytkę, gdzie end-user wybiera czy ma TV 16:9 czy 4:3.

#10 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 postów
  • SkądJelenia Góra, Poland

Napisano 13 czerwca 2007 - 16:09

wielkie dzieki :) zastanawialem sie juz nad tym troszke czasu ale jakos nie bylo momentu aby to sprawdzic... troszke inaczej podszedlem do tematu, mienilem ustawienie sequence na anamorfic po czym zrzucilem klip 4:3 powiekszylem o 33% i mamy 16:9 z 4:3 :) wyplulem do DVD i na plazmie nie widac roznicy :) poza jedna! nie ma w koncu znieksztalcen :) dzieki sliczne, plusik jak sie patrzy :)

#11 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 13 czerwca 2007 - 16:14

Psze ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych