Własna czcionka z pliku obrazka
Rozpoczęty przez
wojciech23
, 17 lis 2009 17:06
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 listopada 2009 - 17:06
Witam.
Mam taki problem - dostałem logotyp takiej jednej firmy jako obrazek. Chciałbym teraz zrobić jakąś animację tego tekstu - najprościej LiveType'm. No i tu pojawia się kłopot, bo to była specjalnie robiona czcionka etc. i nie ma jej nigdzie. Mam pytanie - czy da się np w gimpie podzielić ten logotyp na np. każda literka osobno i zrobić nową czcionkę z tymi literami z tych obrazków? Potrzebne mi będą dokładnie te same litery, co mam w logotypie. Czy ktoś wie jak to zrobić? Z góry dzięki

Napisano 17 listopada 2009 - 18:07
No to może poszatkować napis na same literki, wyciąć tło spod literek i poskładać to do kupy.
Napisano 17 listopada 2009 - 22:41
Tak właśnie zrobiłem, tylko jak teraz z tych plików zapisać to jako czcionkę systemową?
Ale nieważne, bo LiveType umie też animować pliki obrazków, więc chyba dam se radę w ten sposób... Ale byłoby miło wiedzieć jak zrobić taki myk

Gość_owca666_*
Napisano 17 listopada 2009 - 23:19
Not so easy
Font możesz zrobić tylko z wektora (finalnie) i na pewno nie w Gimpie tylko w programach typu Fontographer czy FontLab Studio. To tak na szybko, ogólnie proces tworzenia fonta to nie 15 minut (mam na myśli wykonanie całej tablicy znaków).

Napisano 19 listopada 2009 - 16:37
No ale Wojciech napisał, że potrzebuje tylko kilku znaków. Więc program graficzny + LT. Nie będzie mu się chyba opłacało robić całej paczki czcionki na potrzeby jednego projektu. Owca, zajmujesz się czcionkami zawodowo?
Pozdrawiam, Kuba

Gość_owca666_*
Napisano 19 listopada 2009 - 19:19
To była odpowiedź na ostatnie zdanie
Nie trzeba robić całej tablicy w tym konkretnym przypadku. Najlepiej poprosić o logo w wektorach (lub zwektoryzować z tej bitmapy) i zrobić tylko potrzebne znaki. Tyle że do tego potrzebny jest płatny soft. Pod OS X za free znam tylko Font Forge, ale to g... chodzi pod X11 i mnie odrzuciło od razu...
Robię czasem jakiś font jeśli tego wymaga publikacja jaką się zajmuję. Projektuje ktoś inny, ja wykonuję resztę

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych