Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

bonjour-prośba

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 posts

Posted 16 November 2009 - 16:42

Prosba może sie wydać idiotyczna ...ale mam kłopot. Kupiłem drukarke Hp Photosmart, z wifi, niestety Macbook nie widzi drukarki, tzn można drokowacbezprzewodowo ale trzeba wylączyć internet i zalogowac się w nowej sieci (tzn HPsetup). Dział techniczny HP zrejterował i kazał zainstalowac program "bonjour", niestety wchodząc na strone apple widzę tylko bonjour dla widows, czy ktos mógłby podesłać konretnego linka do bonjour download? z góry dziękuję

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 16 November 2009 - 16:50

Bonjour to składnik systemu Mac OS X - tylko windziarze muszą to instalować, dlatego znajdujesz tylko dla win. Aby to działało - sprzęt zewnętrzny typu drukarka lub skaner musi obsługiwać technologię Bonjour.

P.S. Jeśli radzisz sobie z angielskim - tu był podobny problem cannot add bonjour printer - The macosxhints Forums

#3 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 posts

Posted 16 November 2009 - 18:33

cholera z angielskim słabo! a w hp powiedzieli,że musze ten bounjour ściagnąc na maca? gdzie go w w leopardzie znalezc aby uruchomic? bo drukara go ma tylko przy probie podlaczenia za jego pomoca Mac mowi,ze nie ma lacznosci z hp, wiec chyba bounjour w MACU mam wylaczony, dobrze wnioskuje?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 16 November 2009 - 19:13

No więc najogólniej mówiąc na tym anglojęzycznym forum wszyscy w większości problemu upatrują w wadliwych sterownikach do drukarek jakie mają i zalecają ściągnięcie i instalację najnowszych z aktualnie dostępnych. Bonjour to taka wbudowana w system Mac OS technologia automatycznego rozpoznania i konfiguracji urządzeń zewnętrznych. Teoretycznie więc - podłączasz sprzęt, zostaje on automatycznie wykryty i skonfigurowany do działania. Więc nie musisz szukać, instalować lub włączać bonjour. Co do braku połączenia z drukarką - może to kwestia sterownika, ustawień udostępniania zasobów Maca (w Preferencjach Systemowych) lub jakichś rozwiązań własnych narzucanych przez HP. Tak na odległość - naprawdę nie jestem w stanie podać rozwiązania tego problemu.

#5 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 November 2009 - 19:59

W samej drukarce wlacz bonjur. Potem w Leo w preferencjach dodaj drukarke i klawisz bonjur obok ip, windows itd. Jeśli nie ma wylacz i wlacz Leo. Musi być.

#6 Shakal

Shakal
  • 753 posts
  • SkądWrocław/Kraków

Posted 16 November 2009 - 20:02

Pytam z ciekawości Bonjour to taki odpowiednik Plug and Play?

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 16 November 2009 - 21:47

Nie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users