Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem, biały ekran ze znaczkiem "?" w iMac alu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bajeczny

bajeczny
  • 3 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 20:34

Witajcie, mam problem ze swoim iMaciem, otoż gdy uruchamiam Maca pojawia się tylko bialy ekran i po jakims czasie pojawia sie migający folder ze znaczkiem "?" na tym folderze. Wczesniej sie tak robilo gdy wylaczylem kompa po kilkugodzinnej pracy i chcialem znowu uruxchomic. Jednak gdy odczekalem zeby komp ochlona uruchamial sie normalnie ale teraz to nie pomoglo. Powiedzcie proszę jak mogę sprawdzic czy dysk mi padl i jak sobie z tym problemem poradzic. Moze to jakis inny problem? Na forum znalazlem pare tematow podobnych ale nikomu sie taki folder nie pojawial (przynajmniej nie znalazlem) wiec postanowilem zalozyc taki temat bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 20:37

Migający znak zapytania podczas uruchamiania komputera

Pierwszy link po wpisaniu 'apple start znak zapytania' w Google. Masz tam bana?

#3 bajeczny

bajeczny
  • 3 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 20:46

Kurcze, dziekuje za pomoc. Wpisywalem w google ale znaczek wkleilem zamiast napisac znak zapytania. Dzieki wielkie

---- Dodano 16-11-2009 o godzinie 12:05 ----
Kurcze chyba dysk mi padl, kiedy odpalilem plytke instalatora w czasie poszukiwania dysku wyskakuje blad. Powiedzcie jaka jest skutecznosc w odzyskiwaniu danym z macow? Znacie jakies dobre miejsce w Wawie do tego?

dzieki za pomoc

#4 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 16 listopada 2009 - 12:54

Jedyny kory znam i cokolwiek umie, to UltraMedia
W Warszawie na Chlodnej 15.
Raz tam dalem dysk -i wystarczy.
Rzeczywiście odzyskali ok. 70% danych (zdjęć) ale:
-termin przekładali ze trzy razy.
-skasowali ok. 3k zlp a to nie jest mało.
-jakoś mnie nie przekonali do swojej usługi. (to tylko moje wrażenie, inni sa zadowoleni)
Jeżeli naprawdę masz cos superwaznego to jednak Ontrak.
Ceny takie same, oscylują w granicy 3-4 k, a jednak renoma inna.

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 listopada 2009 - 13:27

3000 zl za odzywskiwanie danych? Droga impreza.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 19:32

To normalna cena.

#7 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 listopada 2009 - 21:36

Fakt odzyskiwanie danych jest drogie, ale w laboratoriach są wstanie odzyskać dane z praktycznie każdego dysku twardego (chyba, że talerze są stopione). Oczywiście cena rośnie wraz ze stopniem uszkodzenia dysku twardego.
Niemniej jednak, powalił mnie na łopatki tekst z supportu apple:

Po wyświetleniu migającego znaku zapytania mogą nastąpić dwie sytuacje:

- Komputer uruchomi się normalnie z niewielkim opóźnieniem.
- Komputer nie uruchomi się.

#8 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 16 listopada 2009 - 22:21

Ludzie dziela sie na dwa rodzaje - tych, ktorzy robia backupy i tych, ktorzy beda je robic.

#9 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 19:12

Najpierw upewnij się że to dysk. Jeśli tak spróbuj go podpiąć jako zewnętrzny do innego komputera i zobacz co widać. Poszukaj programów Recovery disc (nie mam pojęcia jak to wygląda na maca) i zobacz co da się odzyskać. Dalej zależnie od desperacji i stopnia padnięcia dysku zostaje Ci 1. znalezienie identycznego dysku i przelozenie elektroniki do Twojego celem odpalenia 2. wspomniane wyżej firmy odzysku /darek.

#10 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 listopada 2009 - 19:39

DiskWarrior daje rade z wieksoscia problemow. Potem sproboj dwa narzedzia: DataRescue i TinkerToolSystem. To drugie w prosty sposob potrafi odzyskac utracona dane i zamontowac niewidoczny lub zablokowany dysk. DataRescue w zasadzie odzyska ci wszystko z dysku ale moze sie okazac, ze go nie naprawi (formacik). A odzyskane pliki beda mialy pozmieniane nazwy.

#11 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 21 listopada 2009 - 10:37

DiskWarrior daje rade z wieksoscia problemow.

Potem sproboj dwa narzedzia: DataRescue i TinkerToolSystem.

To wszystko, moze pomoc, jezeli dysk jest uszkodzony logicznie.
I w wiekszosci pomaga.
Natomiast, jezeli dysk jest uszkodzony fizycznie, tylko firma, lub kombinacje z elektronika, lub podmiana silnika i/lub glowic. Ale to juz firmy - w domu nie da rady.
( w wielu przypadkach nawet podmiana elektronik niewiele daje, kilka razy to robilem)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych