Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ładowanie baterii w MacBook'u

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Chrismaster

Chrismaster
  • 12 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 14:59

Witam, przymierzam się do kupna laptopa, i mam poważny dylemat pomiędzy standardowym PC, a MacBookiem.. Zastanawiam sie czy warto sypnąć kasą za design, kilka innych detali... ale nie o tym :D Jak wygląda sprawa z ladowaniem Maca podczas jego uzywania? Np, chce zostawic kompa wlączonego na noc (bądź dłużej posiedzieć, lub posiedzieć a bateria pada itp). Mając 'normalnego' laptopa, wyciągam baterie, podłączam zasilanie, i szafa gra :) Natomiast jako że mac nie ma wyciągalnej(?) baterii, jak podepnę ładowanie i będę miał włączonego kompa, bateria szybko sie spieprzy. Jest jakieś praktyczne rozwiązanie tego problemu?? a tak BTW. 1. czym sie różni MacBook 13' od macbooka pro 13'?? 2. z tego co wiem to można zaistalować Win na Macu (wybieram się na studia informatyczne za rok, i wątpię, czy znajdę dobry odpowiedniki KAŻDEGO potrzebnego programu na maca). A co ze sterami? Normalnie ściągam np. ze strony nVidii np. do 9600M?

#2 Skinnyp

Skinnyp
  • 169 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 listopada 2009 - 15:10

Nie widzę powodu dla którego miałbyś wyciągać baterię podczas ładowania. Nie ma żadnego problemu w tym, żeby podpiąć zasilanie podczas pracy/czuwania/wyłączonego komputera. ad1. We wrześniu macbooki 13' przemianowano na macbooki pro 13'. różnią się m-in slotem na karty sd i tym, że mają podświetlaną klawiaturę "w standardzie" ad2. o sterowniki zadbało Apple. na płycie z systemem są też sterowniki na windowsa. o nic nie trzeba się martwić. zdziwisz się jak wiele jest dobrych odpowiedników programów z windowsa, przynajmniej ja się*zdziwiłem :)

#3 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 15:14

Z tego co wiem, to w lapkach od Apple bateria, gdy nie ma potrzeby ładowania, sama się rozłącza, czy coś takiego.

#4 stryj

stryj
  • 37 postów
Napisano 15 listopada 2009 - 15:18

No własnie z tym, że nie ma żadnego problemu nie do końca bym się zgodził.
Zależy jakiego rodzaju ogniwo zastosowano w macbooku (pro). Każde wymaga wstepnego sformatowania, a potem różne różnie reagują na doładowywanie. Niektóre mają efekt pamięci i wtedy doładowywanie wydatnie skraca ich żywotność i pojemność.
Ja też staram się dbaćź o baterie i jeżeli pracuję w domu na laptoku, to ją wyciagam i korzystam z ładowarki.
Szczerze mówiąc zamontowane na stałe ogniwo jest jedną z przyczyn, dla której jeszcze nie kupiłem macbooka pro.

---- Dodano 15-11-2009 o godzinie 15:20 ----

Z tego co wiem, to w lapkach od Apple bateria, gdy nie ma potrzeby ładowania, sama się rozłącza, czy coś takiego.

Jeżeli jest mozliwość pominięcia baterii w obwodzie elektrycznym i zasilania bezposrednio z ładowarki, to byłoby super. Ale jak na razie nikt mi jeszcze na to pytanie nie odpowiedział...

#5 Skinnyp

Skinnyp
  • 169 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 listopada 2009 - 15:29

Ja w swoim mb (nie mb pro), z wymienną*co prawda baterią, po 344 cyklach ładowania mam 99% żywotności. Jeśli baterie w mb i w mbp są chociaż trochę podobne (a ta w mbp miała byc lepsza) nie widzę powodów dla których miałbyś przejmować się*żywotnością baterii :)

#6 Yarko

Yarko
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 15:59

No własnie z tym, że nie ma żadnego problemu nie do końca bym się zgodził.
Zależy jakiego rodzaju ogniwo zastosowano w macbooku (pro). Każde wymaga wstepnego sformatowania, a potem różne różnie reagują na doładowywanie. Niektóre mają efekt pamięci i wtedy doładowywanie wydatnie skraca ich żywotność i pojemność.
Ja też staram się dbaćź o baterie i jeżeli pracuję w domu na laptoku, to ją wyciagam i korzystam z ładowarki.
Szczerze mówiąc zamontowane na stałe ogniwo jest jedną z przyczyn, dla której jeszcze nie kupiłem macbooka pro.

---- Dodano 15-11-2009 o godzinie 15:20 ----

Jeżeli jest mozliwość pominięcia baterii w obwodzie elektrycznym i zasilania bezposrednio z ładowarki, to byłoby super. Ale jak na razie nikt mi jeszcze na to pytanie nie odpowiedział...

w MBP bateria jest litowo-polimerowa czyli nie ma efektu pamięci, zresztą baterie litowo-jonowe też jej nie mają więc możesz ją ładować kiedy chcesz, tylko stare baterie Ni-MH - niklowo-wodorkowe mają efekt pamięci

Wyciąganie baterii z laptopa uznam jako żart.

Dla własnego spokoju warto jednak raz na jakiś czas przeprowadzić pełny cykl ładowania i tyle.

#7 Chrismaster

Chrismaster
  • 12 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 16:00

To chyba tak jak w większości urządzeń (np komorkach), ale jak poziom naładowania troche spadnie, pewnie znowu podładuje. chyba że coś źle zrozumiałem?

Nie ma żadnego problemu w tym, żeby podpiąć zasilanie podczas pracy/czuwania/wyłączonego komputera.

hmmmm... dziwne, bo koledze bateria w lapku trzyma jakieś 15 minut. poza tym oczywiste jest (przynajmniej dla mnie) że doładowywanie skraca żywotność baterii. Jednych mniej, innych więcej, ale skraca. Najlepiej byłoby gdyby, tak jak napisał stryj, istniał program wyłączający baterię mb z obwodu podczas ładowania.

a tak w ogóle to ładnie ze strony apple, że dają stery pod winde.. nie spodziewałbym się:)

zdziwisz się jak wiele jest dobrych odpowiedników programów z windowsa, przynajmniej ja się*zdziwiłem

w to że są to nie wątpie, tylko chodzi o to że na studiach pewnie będzie się robić bardziej skomplikowane rzeczy, więc nie zawsze wszystko będze się robiło tak samo, tudzież podobnie :D

np. komplilatory dajmy na to c++. niby ten sam język, a jeden kompilator skompiluje dany kod źródłowy, inny nie (mówię oczywiście o bardziej skomplikowanych programach)

Skinnyp, a ty doładowywałeś mb, czy nie? bo jak tak i masz w takim stanie baterie, to naprawdę propsy dla apple, za to ogniwo xD

Yarko, też czytałem że baterie ly-poli nie mają efektu pamięci, ale.....

#8 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 15 listopada 2009 - 16:00

Powiem ci tak-Skoro apple zdecydowało się tak zrobić z baterią to wiedzą co robią,ja w swoim mbpro 13' nie cackam się z baterią,nie dałem się zwariować tym cyferkom i po 5 miesiącach i 120 cyklach mam 98% battery life i co cykl zazwyczaj rośnie a nie spada( a co chwila doładowuję nie do pełnego cyklu,rozładowuję pare procent itp..),praktycznie każdy mówi inaczej natomiast pamiętajmy że to sprzęt jest dla nas a nie odwrotnie i kombinowanie nie zawsze jest dobre dla baterii-czasami lepiej po prostu korzystać nie przejmując się aż tak bardzo.
Tymczasem tutaj masz poczytadło:
Komputery przenośne Apple: kalibracja baterii komputera w celu osiągnięcia największej wydajności
i chyba wszystko jasne ? :)

Natomiast ja na MBP przez parralels sobie zainstalowałem windę i wszystko było automatycznie zainstalowane(sterowniki) więc nie ma z tym problemu.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2009 - 16:11

To chyba tak jak w większości urządzeń (np komorkach), ale jak poziom naładowania troche spadnie, pewnie znowu podładuje. chyba że coś źle zrozumiałem?

ale jak ma spaść? bateria naładowana na 100% i jest podpięty do prądu przez kabel to korzysta z kabla. jeżeli bateria jest nieużywana to czemu poziom naładowania ma spaść?

hmmmm... dziwne, bo koledze bateria w lapku trzyma jakieś 15 minut. poza tym oczywiste jest (przynajmniej dla mnie) że doładowywanie skraca żywotność baterii. Jednych mniej, innych więcej, ale skraca. Najlepiej byłoby gdyby, tak jak napisał stryj, istniał program wyłączający baterię mb z obwodu podczas ładowania.

jasne - im więcej cykli tym gorzej. ale baterie w Makach są naprawdę dobre i pojemność zacznie spadać po naprawdę wielu cyklach ładowania.
za to kompletne rozładowywanie baterii jest 'niezdrowe' podobno (tzn raz na jakiś czas - ok, ale nie za każdym razem)

w to że są to nie wątpie, tylko chodzi o to że na studiach pewnie będzie się robić bardziej skomplikowane rzeczy, więc nie zawsze wszystko będze się robiło tak samo, tudzież podobnie :D

np. komplilatory dajmy na to c++. niby ten sam język, a jeden kompilator skompiluje dany kod źródłowy, inny nie (mówię oczywiście o bardziej skomplikowanych programach)

jako student informatyki:
większość rzeczy robi się tak samo, tudzież podobnie

z kompilatorem c++ nie ma kompletnie problemu, niezależnie od stopnia skomplikowania programu

problemem jest kiedy masz pisać okienkowe aplikacje pod windowsa (to jest chyba oczywiste?)

ale jeżeli masz pisać w c++ to nie ma różnicy czy kod napiszesz pod OS X'em, Windowsem czy Linuksem jeżeli biblioteki których używasz są na wszystkich systemach
ważne gdzie skompilujesz
ale w sumie mi tak udało się skompilować pod OS X'em program w c++ do postaci .exe działającego pod windowsem

#10 Chrismaster

Chrismaster
  • 12 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 16:23

hmmmm... brak kontrargumentu :D dzięki za pomoc :) podsumowywując: będzie kasa, będzie mb, nie będzie kasy.. nie będzie mb :/

#11 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 16:29

Akumulatory z rodziny jonowo / polimerowych nie wykazują efektu pamięciowego ale, jak wszystkie inne mają ograniczoną żywotność. Efekt końcowy jest podobny bo bateria traci swoją pojemność. Istotne jest to, że doładowywanie nie powoduje szybszego zużycia. Co więcej, akumulatory tego typu "nie lubią" całkowitego rozładowywania, które stosuje się do kalibracji. Po wielu niepełnych cyklach, procesor liczący pojemność może się rozkalibrować i stracić "rachubę". Prąd ładowania i rozładowywania zmienia się głównie dlatego, że laptop pobiera różną ilość energii w trakcie wykonywania różnych operacji. Procesor stara się policzyć ile prądu pobrał akumulator w trakcie cyklu ładowania a ile oddał podczas pracy. Całkowite rozładowanie akumulatora jest swoistym punktem odniesienia dla procesora. Łatwiej mu wtedy policzyć sumę całkowitej energii pobranej od zera do kompletnego naładowania. Dlatego też Apple zaleca kalibrację poprzez całkowite rozładowanie wyświetlaniem filmu DVD. Zapewni to w miarę jednostajny pobór prądu w trakcie rozładowywania. Następnie kilkugodzinna przerwa na ostygnięcie ogniwa i stabilizację procesów chemicznych. Później pełne naładowanie przy najlepiej wyłączonym laptopie. Najgroźniejsza dla obecnych akumulatorów jest wysoka i niska temperatura a nie doładowywanie.

#12 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 17:12

Odkopuje temat.W poniedzialek odbieram swojego pierwszego Mac'a:)) Ale wroce do tematu baterii - u mnie kopmuter(laptop) chodzi od godziny 9 rano do 24/2 w nocy przez 7 dni w tygodniu.Co prawda nie robi nic oprocz firefoxa,komunikatora - ale dziala bardzo dlugo. Fabryczna bateria od roku trzyma juz jakies 14..w porywach do 18 sec. w zwiazku z czym laptok działa zawsze na kablu.. Pytanie: jak wyobrazacie sobie moja prace na MB? Zostawiac na noc do ładowania,rano odłączac i uzywac baterii az nie padnie,potem kolejne doladowanie i tak do wieczora? Pozdrowienia

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopada 2009 - 17:23

ale czemu nie możesz korzystać na kablu? co jakiś czas warto pracować na baterii, ale czemu chcesz rozładowywać ją do 0 codziennie? wyobrażam sobie, że przez 80% czasu będziesz działać na kablu, bo to baterii nie szkodzi - jak się naładuje na 100% to laptop ciągnie prąd z kabla, nie baterii

#14 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopada 2009 - 17:24

Powiem tak od siebie. Mam mb jednego chyba z pierwszych ktory wszedl do sprzedazy. Bateri nigdy nie glaskalem/calowalem/piescilem czy co kto jeszcze robi. Prawda jest, ze jedna bateria padla mi kompletnie - bagatela wlasnie po totalnym rozladowaniu. Poszla w diably. Druga bateria dziala juz naprawde dlugo i... Nie wiem ile ma procent (kazdy prg co innego mi opowiada) nie mam pojecia czy skacze, bawi sie czy tez moze nie dlugo wykopyrstnie ale kurde dziala! Trzyma mi bite 4h przegladania neta na wifiku! Komputer chodzi czasem 24h. Resetuje go raz w tygodniu. W nocy zawsze wlaczony i muzyka gra. W ciagu dni usypiam i uzywam w miescie... Do porownania mam laptopa przyjaciela, HP. Jego trzyma obenie 30 min. Ja sie nie znam moze na tym, jednak ja sie nie cackam i jakos dziala. Pozdrawiam

#15 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 17:29

no tak tylko w MB ktorego odbieram nie mam za bardzo mozliwosci odłaczenia baterii.. Natomiast scurwy_shadow - rozumiem,ze jak u ciebie jest 24h czasami wlaczony to jedziesz 24 h na kablu? czy podłaczacz,odłaczasz,rozładowujesz,doładowaujesz etc..?

#16 kic3k

kic3k
  • 52 postów
  • SkądPszczyna, Poland

Napisano 21 listopada 2009 - 17:47

no tak tylko w MB ktorego odbieram nie mam za bardzo mozliwosci odłaczenia baterii..
Natomiast scurwy_shadow - rozumiem,ze jak u ciebie jest 24h czasami wlaczony to jedziesz 24 h na kablu? czy podłaczacz,odłaczasz,rozładowujesz,doładowaujesz etc..?

a po co chcesz odlaczac baterie !?!?! ja mam nowego white i podlaczam go jak mi pasuje, nigdy nie jade do konca na baterii... czasami odlaczam go na 5-10min i znowu podlaczam do ladowarki...

#17 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopada 2009 - 17:50

Non stop na kablu jak jestem w domu. Wyobraz sobie, ze w nocy mialbym sie budzic aby specjalnie podlaczac badz rozlaczac kabel... Nie sadzisz ze paranoja?

#18 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 17:56

Non stop na kablu jak jestem w domu. Wyobraz sobie, ze w nocy mialbym sie budzic aby specjalnie podlaczac badz rozlaczac kabel... Nie sadzisz ze paranoja?

no oczywiscie,ze paranoja - ale wole podrązyc i miec jasnosc bo w moim zawodzie spotykam sie nieopisanymi przypadkami wariactwa,wiec wstawanie w mocy zeby ładowac kompa az tak bardzo by mnie nie zszokowało;)

#19 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 21:03

No odebrany,podlaczony,wstepne ogledziny ok,i poznajemy sie z paniem MB wht. - jedno pytanie - patrzylem na link z poprzedniej strony ale nie traktuje on on MB 09' - i tu pytanie : jak mam kalibrowac baterie?dodam ,ze jestem po pierwszym full naladowaniu i mam wg.licznika w tym momencie jakies 3h pracy na baterii

#20 DEDUS

DEDUS
  • 13 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 23:48

Panowie podsumowując MBP po pełnym naładowaniu odłącza pracę baterii nie obciążając jej. Natomiast podłączanie i odłączanie MBP nie wpływa negatywnie na cykl działania baterii. A i jeszcze jedno baterii bardziej szkodzą duże różnice temperatur niż częste doładowywanie? Poprawcie mnie proszę jeśli coś źle zrozumiałem ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych